Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Vietnamu (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Vietnam.
Fotografija: Reka Mekong, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Reka Mekong, Foto: Shutterstock

Kot eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, Vietnam postaja strateško mesto za vlaganja številnih tujih podjetnikov. Njegovo razmeroma poceni, a visoko usposobljeno prebivalstvo ni edini razlog, da privablja poslovneže z vsega sveta za začetek poslovanja v Vietnamu.
 
Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in stroški

Postopek ustanovitve vsake vrste pravne osebe je drugačen in traja od 1 do 3 mesece.
 
Na splošno bi morali tuji vlagatelji postopek izvajati na naslednji način:
 
  1. Mednarodni vlagatelji morajo od Oddelka za načrtovanje in naložbe (DPI) pridobiti potrdilo  (IRC).
  2. Potrdilo o  (ERC) je drugi obvezen dokument, ki ga je treba pridobiti med postopkom registracije.
  3. Po prejemu obeh potrdil so vlagatelji dolžni nadaljevati z , plačati davek na dovoljenje za poslovanje in vložiti svoj .
Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb poznamo
  • Družba z omejeno odgovornostjo (LLC):
LLC je najpogostejša pravna oseba v Vietnamu in odlična izbira za mala in srednje velika podjetja (MSP). Posamezni vlagatelji lahko izkoristijo preprosto organizacijsko strukturo, ki zahteva le enega ustanovitelja . LLC ni dovoljeno izdajati javnih delnic in biti javno kotirana na vietnamski borzi.
image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Več o registraciji LLC v Vietnamu
 
  • Delniška družba (JSC):
JSC je priporočljiv za srednja in velika podjetja, saj je njegova korporativna struktura zapletena in zahteva najmanj tri ustanovitelje . Poleg tega postopek registracije pogosto zamuja zaradi strožjih zahtev. Tovrstna delniška družba lastnikom omogoča, da izdajajo delnice in kotirajo na javni borzi.

Preberite več o registraciji delniškega podjetja v Vietnamu
Vietnam, Foto: Shutterstock
Vietnam, Foto: Shutterstock
  • Predstavništvo (RO):
RO je kot nalašč za tujce, ki želijo pred širitvijo opazovati lokalni trg in pridobiti prisotnost na trgu. RO ne sme opravljati poslovnih dejavnosti, ki ustvarjajo dohodek in se obnašajo kot običajno podjetje. Glavni sedež RO lahko v imenu tuje družbe podpiše, prilagodi/dopolni pogodbe, če ga pooblasti njegov zakoniti zastopnik, ob prisotnosti pooblastila.
 
Več o registraciji RO v Vietnamu
  • Podružnica:
Podružnica služi kot podaljšek matične družbe . Lastniki podružnic v Vietnamu lahko opravljajo vse poslovne dejavnosti matične družbe in ustvarjajo dobiček, ne da bi vključili ločeno pravno osebo.
 
Vir: cekindo.vn
 

Davčno okolje

 

Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):
 
10%

Standardna stopnja DDV v Vietnamu je 10%. Za nekatera živila je znižana stopnja DDV za 5%, vrsta oproščenega blaga in storitev ter uvoz.

Davek na dodano vrednost (DDV): DDV se uporablja za blago in storitve, ki se uporabljajo za proizvodnjo, trgovanje in porabo v Vietnamu (vključno z blagom in storitvami, kupljenimi od nerezidentov), ​​z določenimi izjemami. 5% stopnja na splošno velja za področja gospodarstva, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem osnovnih dobrin in storitev.
 
Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax):
 
25%
 
Splošna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Vietnamu je 25%. Davčna stopnja za podjetja, ki delujejo v sektorju nafte in plina ter drugih dragocenih naravnih virov, se giblje od 32% do 50%, odvisno od projekta. Poseben prometni davek se uporablja za posebno blago in storitve (luksuz).
 
image_alt
Hiše v vasici blizu Rima naprodaj za en evro

Dohodnina (Income tax) – fizične osebe:
 
Do 35%.
 
Stopnje dohodnine v Vietnamu so progresivne do 35%. Nerezidenti so obdavčeni po pavšalni stopnji 20%. Dohodek od brezposelnosti je obdavčen po stopnjah od 0,1% do 25%. Posamezniki so odgovorni za samo prijavo in plačilo davka.
 
Kako izračunati dohodnino v Vietnamu:
 
5%: <5.000.000 VND
10%: 5.000.001 - 10.000.000 VND
15%: 10.000,001 - 18.000.000 VND
20%: 18.000.001 - 32.000.000 VND
25%: 32.000.001 VND - 52.000.000 VND
30%: 52.000.001 - 80.000.000 VND
35%:> 80.000,001 VND
 

 

Več iz rubrike