Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Mozambiku (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Mozambik.
Fotografija: Mozambik. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Mozambik. Foto: Shutterstock

Na splošno Mozambik ne predvideva nobenih omejitev za tujce, ki želijo vlagati v državo. Pri odločanju, ali boste vlagali v Mozambik, boste morda želeli upoštevati naslednje: panoga in vrsta posla, ki se bo izvajal; državljanstvo sedeža/posamezniki; prisotnost obstoječih trgovinskih sporazumov ali odnosov.

Lokacija bo še en dejavnik. Ločena mesta in regije imajo lahko različna pravila, stroške in razpoložljivost. Vedno je priporočljivo poiskati nasvet pri ustreznih strokovnjakih, kot so poslovni ali pravni svetovalci, računovodje in drugi, odvisno od vaših potreb.

Tujim podjetjem v Mozambiku sta na voljo dve vrsti poslovnih obrazcev. Vsaka od teh poslovnih oblik ima izrazite prednosti in slabosti, pa tudi različen obseg poslovnih dejavnosti, zahteve za registracijo in minimalne kapitalske zahteve. V večini primerov bo odvisno od stopnje zavezanosti podjetja Mozambiku in načrtovane poslovne dejavnosti.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Ko ustanavljate podjetje v Mozambiku, imate na voljo naslednji dve možnosti:

 • korporacija
 • poslovalnica

Postopek registracije podjetij v Mozambiku traja do 17 dni in vključuje številne korake pred in po registraciji:

 • Pridobitev potrdila o rezervaciji imena: Prosilci morajo preveriti razpoložljivost imena podjetja in ga nato rezervirati. To lahko storite pri registru pravnih oseb v Maputu (Conservatória do Registo das Entidades Legais) in trajalo bo približno 1 dan.
 • Potrjevanje podpisov pogodb in prejem statuta: Partnerji družbe morajo pred notarjem podpisati pisno pogodbo, da se lahko izda statut. Prosilci lahko to storijo v notarski pisarni, na enem mestu (Balcão de Atendimento Único) ali pri registru pravnih oseb (Conservatoria do Registo das Entidades Legais).
 • Odpiranje bančnega računa: Vlagatelj mora odpreti bančni račun in vložiti osnovni kapital. Prav tako lahko plačate kotizacijo.
 • Registracija podjetja: Registracija podjetja v Mozambiku se lahko izvede v uradnem registru podjetij, splošno znanem kot Conservatória do Registo de Entidades Legais ali CREL. Vpisnine se bodo razlikovale glede na kapital, za objavo statuta v uradnem listu (Boletim da República) pa bo tudi fiksna pristojbina.
 • Registracija za davke in pridobitev edinstvene davčne številke (NUIT): Podjetje, ki je prosilec, se lahko prijavi na davčni urad (Repartição de Finanças), da dobi svojo davčno identifikacijsko številko. Postopek bo v povprečju trajal 2-5 dni in ne vključuje provizije.

Maputo, Mozambik. Foto: Shutterstock
Maputo, Mozambik. Foto: Shutterstock

 • Prijava za poenostavljeno obratovalno dovoljenje: Poenostavljeno obratovalno licenco (lincenciamento simpli cado) je mogoče pridobiti tako, da izpolnite obrazec in predložite nekaj papirjev. Tega koraka morda ne bodo zahtevala vsa podjetja po registraciji podjetja v Mozambiku.
 • Razglasitev začetka delovanja: Za DDV in davek od dohodka pravnih oseb je treba obvestilo o začetku poslovanja poslati na davčni urad lokalnega okrožja 15 dni pred začetkom delovanja. Prosilci morajo predložiti nekaj papirjev in pokazati overjeno kopijo operativne licence.
 • Razglasite začetek delovanja in prijavite kandidate za zaposlitev na deželnem centru za delo: Za prijavo delavcev mora delodajalec zaprositi za delovno izkaznico v 30 dneh od začetka pogodbe o zaposlitvi. Predložiti morajo tudi razpored delovnega časa in prijaviti zaposlitev domačih delavcev v 30 dneh od začetka pogodbe o zaposlitvi. Za delodajalce z več kot 10 zaposlenimi je potrebna dodatna dokumentacija.
 • Registrirajte delavce v sistemu socialne varnosti: To mora biti doseženo v 15 dneh od začetka poslovanja in v 30 dneh od začetka izvajanja pogodb o zaposlitvi. Za vsakega zaposlenega je treba izpolniti poseben obrazec in ga oddati na Zavod za socialno varnost v 15 dneh od podpisa pogodbe o zaposlitvi.
 • Naročite se na zavarovanje za odškodnino delavcev: Življenjsko zavarovanje (seguro colectivo) je zakonsko predpisano v 231. členu odloka 21, 2007. Zato morajo podjetja za svoje delavce zagotoviti življenjsko zavarovanje za tveganja, ki jih socialna varnost ne krije.

Vir: shieldgeo.com

image_alt
Najlepše peščene plaže na svetu

Vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb

 • Družba z omejeno odgovornostjo
 • Javna delniška družba
 • Kapitalske in industrijske družbe

Podjetnik se mora vpisati pri registru pravnih oseb, sestaviti akt o ustanovitvi in ​​zahtevati potrdilo o poslovnem registru. Po opravljeni registraciji komercialni registrar usklajuje objavo statuta družbe v Uradnem listu.

Zahteva 1 direktorja in 1 delničarja kateregakoli državljanstva. Pri tem ni potrebno, da ima stalno prebivališče v Mozambiku. Delničarji so lahko posamezniki ali pravne osebe.

Tuji direktorji morajo pridobiti osebno davčno številko, a niso dolžni predložiti davčnih napovedi v Mozambiku, razen če prejemajo lokalno plačo.

Ob ustanovitvi mora LLC imenovati tudi lokalno računovodjo, ki bo vložil mesečne obračune DDV pri davčnem uradu Mozambika.

Mozambik. Foto: Shutterstock
Mozambik. Foto: Shutterstock

Davčno okolje

 • Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT)

DDV je obračunan pri prodaji večine blaga in storitev ter pri uvozu. Standardna stopnja je 17 %.

Običajno DDV povrnejo pravne osebe razen tistih, ki opravljajo posebne dejavnosti (npr. finančne in zavarovalne posle, lizing, prodaja nepremičnin, nekatere oproščene dejavnosti).

 • Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax)

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Mozambiku znaša 32 %. 

Vir: Autoridade Tributária de Moçambique

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

V Mozambiku je stopnja davka na dohodek pravnih oseb davek, ki se pobere od podjetij. Njen znesek temelji na čistem dohodku, ki ga podjetja pridobijo med opravljanjem svoje poslovne dejavnosti, običajno v enem poslovnem letu. Merilo, ki ga uporabljamo, se nanaša na najvišjo stopnjo za dohodek podjetij. Prihodki iz davčne stopnje so pomemben vir dohodka za vlado Mozambika.

 • Dohodnina (Income tax) – fizične osebe

Stopnja dohodnine v Mozambiku znaša 32 %. 

Vir: Autoridade Tributária de Moçambique

V Mozambiku je stopnja dohodnine davek, ki se pobere od posameznikov in se naloži na različne vire dohodka, kot so delo, pokojnine, obresti in dividende. Merilo, ki ga uporabljamo, se nanaša na najvišjo mejno davčno stopnjo za posameznike. Prihodki od dohodnine so pomemben vir dohodka za vlado Mozambika.

Vir: taxsummaries.pwc.com

Več iz rubrike