Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Kambodži (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kambodžo.
Fotografija: Phnom Penh je največje in najbolj naseljeno mesto v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP
Odpri galerijo
Phnom Penh je največje in najbolj naseljeno mesto v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in stroški

1. korak – Zavarujte poslovno lokacijo

Že poznate vrsto podjetja, ki ga želite? Imate potrebne veščine za vodenje poslovanja in usposabljanje osebja? Če želite imeti podjetje, morate najprej poiskati primerno lokacijo, saj je dobra lokacija KLJUČ do vašega uspeha. Poleg tega je lokacija podjetja glavna zahteva, preden lahko ustanovite svoje podjetje. 

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Andori (3/5)

Preden zaprosite za katerokoli licenco, se registrirate pri ustreznem ministrstvu ali zaprosite za davčna potrdila, morate najprej poiskati lokacijo. Za prijavo na ministrstvo morate imeti naslov. Poiščite ugledno nepremičninsko podjetje, ki bo poiskalo lokacijo z vašimi specifičnimi zahtevami. Za razliko od mnogih podjetij, ki se ukvarjajo z letenjem ponoči, lahko ugledni agenti za vas opravijo potrebno skrbnost in vam prihranijo veliko preglavic.

2. korak – Pridobite pogodbo o zakupu ali prodaji za vašo pisarno ali poslovno lokacijo po vaši izbiri

Podobno kot vam bo nepremičninska družba pomagala najti popolno lokacijo in se pogajala o ceni namesto vas, bo olajšala tudi najem ali prodajo nepremičnine, ki jo izberete. Delali bodo kot posrednik pri pripravi potrebnih dokumentov, podpisu pogodbe in plačilnih pogodb. To je preprost način za zagotovitev lokacije po vaši izbiri. Imate možnost najeti prostor ali kupiti dejansko nepremičnino. Če se odločite za dokončen nakup nepremičnine, se morate naučiti zapletenosti tujega lastništva in vrst lastninskih pravic.

3. korak – Odprite kamboški bančni račun

Ko določite poslovno lokacijo, je naslednji korak odpiranje bančnega računa pod vašim imenom ali imenom vašega podjetja. Davki in plačila za registracijo vladi, se obdelujejo prek tega bančnega računa.

4. korak – Poiščite odvetnika ali računovodjo, ki bo zavaroval dokumente ministrstva

Ugledna nepremičninska podjetja vas lahko napotijo ​​tudi k najboljšim ljudem, da zavarujejo vaše dokumente ministrstva in vzpostavijo lastništvo podjetja. Potrebovali boste pomoč pri obdelavi naslednjega: Registrirajte svoje podjetje pri Ministrstvu za trgovino, Ministrstvu za davčno upravo in Ministrstvu za javna naročila in finance. Za to boste morali že zavarovati svojo poslovno lokacijo in ustvariti lokalni bančni račun. 

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Panami (3/5)

Odvisno od vašega podjetja, se boste morda morali registrirati tudi pri ministrstvu, ki je na posebnem oddelku vašega podjetja. Če se na primer ukvarja s turističnim sektorjem, potrebujete dovoljenje Ministrstva za turizem. Potrebovali boste tudi varna delovna dovoljenja Ministrstva za delo. Upoštevajte, da lahko za podjetja v tuji lasti, v svoji delovni sili zaposlite največ 10 odstotkov tujih.

5. korak – Najemite svoje osebje

V svojem osebju lahko zaposlite le do 10 odstotkov tujcev. Za tuje osebje morate zagotoviti tudi delovna dovoljenja in zagotoviti, da imajo ustrezen poslovni ali e-vizum. Celoten postopek pridobivanja ustreznih dovoljenj za novo podjetje lahko traja tudi 3-6 mesecev. 

Foto: REUTERS Pictures
Foto: REUTERS Pictures

Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb poznamo:

  • Samostojni podjetnik
  • Partnerstvo
  • Družba z omejeno odgovornostjo
  • Javna delniška družba
  • Zasebna delniška družba z enim družbenikom
  • Predstavništvo
  • Tuja podružnica
  • Hčerinska družba

Zasebna delniška družba

Pri ustanovitvi podjetja je prva izbira, katero pravno osebo uporabiti. Za večino podjetij je zasebna delniška družba (PLC) očitna izbira. PLC je pravna oseba, ki se razlikuje od njenih delničarjev in direktorjev. Omejuje torej odgovornost delničarjev in direktorjev – ti ne bodo osebno odgovarjali za dolgove družbe. PLC ima lahko od dva do 30 delničarjev. Če bo delničar samo en, se imenuje enočlanska delniška družba z vsemi prednostmi PLC. 

Vir: ips-cambodia.com

Davčno okolje

Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT): 10 %

DDV se uporablja za subjekte v režimu samoprijave in se obračunava 10 % na vrednost dobave večine blaga in storitev. Izvoženo blago in storitve, opravljene zunaj Kambodže, so ocenjeni z ničelno stopnjo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v ZDA (3/5)

Ničelna stopnja velja za: podporne industrije ali izvajalce, ki neposredno dobavljajo blago (vključno z brušenim rižem) ali storitve (vključno s storitvami proizvodnje brušenega riža) izvozno usmerjenim proizvajalcem oblačil, tekstila, obutve, torb, torbic in pokrival.

Nekatere dobave so oproščene DDV: javne poštne storitve, zdravstvene in zobozdravstvene storitve, elektrika, voda, prevoz potnikov z javnimi prometnimi sistemi v celoti v državni lasti, zavarovalniške storitve, primarne finančne storitve in zemljišča. 

Obračun DDV in plačila zapadejo v 20 dneh naslednjega meseca. Upoštevajte, da obstajajo stroge zahteve za vodenje evidenc.

Vir: taxsummaries.pwc.com

Foto: REUTERS Pictures
Foto: REUTERS Pictures

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax): 20 %

V Kambodži je stopnja davka na dohodek pravnih oseb davek, ki se pobere od podjetij. Njen znesek temelji na čistem dohodku, ki ga podjetja pridobijo med opravljanjem svoje poslovne dejavnosti, običajno v enem poslovnem letu. Merilo, ki ga uporabljamo, se nanaša na najvišjo stopnjo za dohodek podjetij. Prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so pomemben vir dohodka za vlado Kambodže.

Standardna stopnja davka od dohodka pravnih oseb (CIT), prej znana kot davek na dobiček, za podjetja in PE, ki so razvrščeni med srednje in velike davkoplačevalce, je 20 %.

Za podjetja in PE, ki so razvrščeni kot mali davkoplačevalci, so stopnje DDV progresivne stopnje od 0 % do 20 %.

Vir: taxsummaries.pwc.com

 Dohodnina (Income tax) – fizične osebe: 0 – 20 %

V Kambodži ni dohodnine same po sebi. Namesto tega se za posameznike, ki prejemajo dohodek iz delovnega razmerja, obdavčijo mesečno plačo. Dohodek iz splošnega svetovanja je izključen iz davka od plače, vendar je predmet davka na dohodek, čeprav obstajajo pravila, ki lahko določene svetovalce obravnavajo kot zaposlene.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Nemčiji (3/5)

Plača kamboškega rezidenta po vsem svetu je predmet kamboškega davka na plače, medtem ko so nerezidenti obdavčeni od kamboške plače.

Mesečna denarna plača rezidentov je obdavčena po naslednjih stopnjah:

Mesečna plača (KHR*)

Davčna stopnja (%)

0 do 1.300.000

0

1.300.001 do 2.000.000

5

2.000.001 do 8.500.000

10

8.500.001 do 12.500.000

15

Več kot 12.500.000

20

* kambodžanski riel (KHR)

Nerezidenti so obdavčeni po pavšalni stopnji 20 %, kar predstavlja končni davek.

Dodatni prejemki so obdavčljivi po pavšalni stopnji 20 % plačanega zneska.

Vir: taxsummaries.pwc.com

Več iz rubrike