Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Panami (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Panamo.
Fotografija: Panama City, Panama. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Panama City, Panama. Foto: Shutterstock

Postopek ustanovitve podjetja:

Izbira imena in strukture vašega podjetja

Kot v večini držav v Latinski Ameriki je prvi korak pri registraciji podjetja izbira imena in pravne strukture vašega podjetja. 

Zelo pomembno je, da o tej odločitvi dobro premislite, saj si s tem lahko zelo omejite možnosti, s katerimi dejavnostmi se lahko zakonito ukvarjate. Ko enkrat podpišete svoje dokumente, je sprememba strukture lahko zelo dolg in zapleten postopek.

Pripravite in podpišite statut

Statut podjetja lahko preprosto opišemo kot 'ustavo' družbe. Ti dokumenti bodo vsebovali vse ključne informacije o strukturi in etosu podjetja. Sem spadajo:

 • Informacije o pogostosti in naravi sestankov delničarjev/upravnega odbora
 • Dokumentacija z vsemi podatki o podjetju (ime, naslov, lokacija, vrsta podjetja itd.)
 • Postopek za vodenje evidence
 • Družbeno 'objetivo social', ki opredeljuje poslovne dejavnosti podjetja 

V okviru podpisa statuta je potrebno imenovati in razkriti podatke vašim delničarjem. Za registracijo podjetja v Panami morate imeti dva ali več delničarjev (fizičnih ali pravnih oseb) in vsaj eden mora imeti panamsko državljanstvo ali prebivališče. Prav tako je treba imenovati upravni odbor in zakonite zastopnike ter podatke o njihovem prebivališču. Pravni zastopnik mora biti državljan Paname. Pomembno je najti pravega posameznika. Mnoga podjetja se odločijo za sodelovanje z lokalno skupino, ki lahko pomaga pri imenovanju pravnega zastopnika podjetja

Registrirajte svoje podjetje v Panami

Naslednji postopek je uradna registracija vašega podjetja v Panami. Ta korak bo zagotovil, da je podjetje uradno priznano v državi in ​​da je ustrezno registrirano pri ustreznih davčnih organih. To je najbolj zapleten korak pri ustanovitvi podjetja v Panami in vključuje nekaj dodatnih korakov. Ti so: 

 • Predstavitev statuta vašega podjetja pri javnem notarju v Panami, da bi prejeli javno listino vašega podjetja. To je postopek, ki običajno traja 2 do 3 tedne.
 • Ko uspešno prejmete javno listino, se morate registrirati pri javnem registru Paname. Postopek traja približno 2 do 3 tedne.
 • Registrirajte podjetje pri Generalnem uradu za davke (Ministrstvo za gospodarstvo in finance), ob izvolitvi pred Okrožno občino in nato pri Ministrstvu za trgovino, da pošljete obvestilo o delovanju (2 - 3 tedne).
 • Registrirajte podjetje pri Ministrstvu za delo; predložiti pri Skladu za socialno varnost Paname (za bodočo zaposlitev vašega osebja). To bo trajalo 20 - 30 dni.

Panama City, Panama. Foto: Shutterstock
Panama City, Panama. Foto: Shutterstock

Nerezidenčne panamske družbe ne potrebujejo licence za komercialno poslovanje za poslovanje na morju. Komercialne licence so potrebne samo za panamske korporacije za poslovanje na ozemlju Paname (za prodajo izdelka ali storitve Panamcem na ozemlju Paname).

Odprite bančni račun podjetja

Zadnji korak je, da za svoje podjetje odprete panamski bančni račun. Obstajajo trije preprosti koraki za ta postopek:

 • Sodelujte z lokalno skupino v Panami.
 • Uskladite svoje poslovne potrebe z ustrezno panamsko banko.
 • Izpolnite vso zahtevano bančno dokumentacijo.

Glede na raziskavo je 41 od 100 najboljših srednjeameriških bank v Panami. Država se ponaša z nekaterimi najboljšimi bankami v regiji glede privlačnosti naložb in varnosti sredstev. 

Ali ste vedeli? Panama ne nalaga nobenih zahtev glede poročanja ali davkov na dohodek iz tujine za panamske družbe (Panama ima ozemeljski davčni sistem in obdavčuje samo dohodek, ustvarjen iz poslovnih dejavnosti, ki se izvajajo na ozemlju Paname).

Vir: companyincorporationpanama.com

Vrste organizacijskih družb/podjetij

 • Civilno partnerstvo
 • Komanditna družba
 • Korporacija/delniška družba (Sociedad Anónima – SA)  – to je daleč najpogostejša vrsta družbe, ki se ustanovi v Panami, kar pomeni, da so delničarji odgovorni samo za svoje lastne prispevke in premoženje.
 • Družba z omejeno odgovornostjo (Sociedad de Responsabilidad Limitada – SRL)  – oz. po angleško LLC.

Začetna naložba: Začetni kapital za odprtje LLC ni nujno likviden ali na voljo vnaprej in je lahko registriran v katerikoli valuti. Odgovornost vsakega družbenika je omejena in sorazmerna z vloženim kapitalom.

Partnerji: Zakon zahteva najmanj dva partnerja ali lastnika, da odpreta LLC, katerih podatki morajo biti zabeleženi v javnem registru. To so lahko fizične ali pravne osebe, največje omejitve števila partnerjev pa ni. Lastniki lahko s svojim deležem v podjetju kadarkoli razpolagajo z zasebno listino.

Vir: bizlatinhub.com

Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT)

Standardna stopnja DDV v Panami je izredno ugodnih 7 %. Obstajata pa še višji stopnji – 10 % in 15 % ter ničelna stopnja.

Oceniti

Vrsta

Katere izdelke ali storitve

7 %

Standardno

Vse drugo obdavčljivo blago in storitve, vključno z uvozom

15 %

višje

Tobačni izdelki

10 %

višje

Hotel in namestitev; alkoholne pijače

0 %

nič

Izvoz

0 %

Oproščeno

Izdelki na osnovi olja; osnovna živila; kmetijski pridelki; medicinski in farmacevtski izdelki; izobraževanje; bančne in povezane provizije na tujo valuto; leasing nepremičnin

Vir: avalara.com

Lenivec, Panama. Foto: Shutterstock
Lenivec, Panama. Foto: Shutterstock

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax)

Podjetja so obdavčena po fiksni stopnji 25 %.

Panamska dohodnina se obračunava po načelu teritorialnosti. Dohodek iz panamskega vira je obdavčen, ne glede na to, ali ga prejme rezidenčni ali nerezidenčni subjekt. Rezidentstvo je pomembno samo za ugotavljanje, ali je subjekt zavezanec za davčni odtegljaj (WHT) ali ne.

Davčna osnova (tj. znesek, za katerega bo veljala davčna stopnja) za podjetja, katerih obdavčljivi dohodek je večji od 1,5 milijona ameriških dolarjev (USD), je večja kot:

 • čisti obdavčljivi dohodek, izračunan na normalno osnovo oziroma
 • 4,67 % bruto obdavčljivega dohodka (brez oproščenih in neobdavčljivih dohodkov ter dohodkov iz tujine); to se imenuje nadomestni izračun dohodnine (Calculo Alternativo del Impuesto sobre la Renta ali CAIR).

Če davčno leto subjekta povzroči izgubo zaradi alternativnega izračuna, lahko davčni zavezanec od davčne uprave (Generalni direktorat za dohodek, tj. Dirección General de Ingresos ali DGI) zahteva, da zanj ne velja CAIR.

Vir: taxsummaries.pwc.com

Dohodnina (Income tax) – fizične osebe

Davčne stopnje za rezidente so progresivne in temeljijo na skupnem dohodku; gibljejo se od 0 – 25 %. Nerezidenti so obdavčeni s 15 % davkom plus 2,75-odstotna davčna stopnja za izobraževanje.

Obdavčljivi dohodek (USD)

Davčna stopnja (%)

Do 11.000

0

11.000 do 50.000

15

Več kot 50.000

25

Vir: greenbacktaxservices.com

Več iz rubrike