Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Gambiji (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Gambijo.
Fotografija: Benjul, Gambija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Benjul, Gambija. Foto: Shutterstock

Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in kolikšni so stroški?

 
Za gambijski trg so značilni stabilno razvijajoče se gospodarstvo, vlagateljem prijazna zakonodaja, poceni delovna sila, obstoj IOP, prilagodljiv davčni sistem, sporazumi DTA z evropskimi državami ter preprost postopek registracije podjetja.
 
Pozorni bodite, da boste svoje podjetje odprli z: edinstvenim imenom; najmanjšim številom direktorjev in delničarjev - po enega (tako fizične kot pravne osebe); minimalnim osnovnim kapitalom - od 1 USD. Imeti je treba registriran sedež v Gambiji, v podjetju je treba imeti svojega revizorja, za določeno vrsto dejavnosti je treba pridobiti licenco ter obvezno vložiti računovodske evidence.
 
Registracija podjetja v Gambiji zahteva izpolnjevanje naslednjih zahtev:
 1. Edinstveno ime
 2. Najmanj en direktor in delničar (za posameznike / podjetja)
 3. Osnovni kapital od 1 USD
 4. Sedež in revizor v Gambiji
 5. Notarsko overjena listina podjetja
 6. Plačilo carine in davka na dobiček
 7. Pridobite TIN
 8. Registracija v gospodarskem registru v Banjulu
 9. Pridobitev poslovne licence v Gambiji
Račun podjetja v Gambiji lahko odprete s: Standard Chartered Bank; Skye Bank Gambia Ltd; GT Bank, Zentralbank von Gambia; Zenith Bank; Arabska gambijska islamska banka; BSIC banka; Access Bank; Ecobank in Garancijska skrbniška banka.
 
Uporabni kontakti pri registraciji:
 • Splošna zbornica odvetništva: Ministrstvo za pravosodje; Marina Parade Banjul; Elektronski naslov: Info@moj.gov.gm; Telefon: (+220) 4227237
 • Občinski svet Kanifing: Glavni sedež Banjul; 57 Avtocesta Mamadi Manjang; Poštni predal 2039; Serrekunda, Jeshwang (v bližini Westfield Junction Cooperative); telefonska številka: +220 4390545, 4372685 (glavna stikalna plošča); elektronski naslov: bsjados@yahoo.com; odpiralni čas: ponedeljek - četrtek od 8.00 do 16.00, petek od 8.00 do 12.30
Morali boste napisati tudi memorandum in statut ter priložiti fotokopijo osebnih dokumentov vseh delničarjev (potni list ali osebna izkaznica).
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij / družb poznamo?

 
Podjetja v Gambiji so lahko registrirana kot družba z omejeno in neomejeno odgovornostjo, samostojna družba, partnerstvo ali druge oblike poslovanja (in sicer zadruge, podružnice drugih podjetij).
 • Družba z omejeno odgovornostjo (LLC)
Direktor družbe je lahko državljan katerekoli države in tudi rezidentstvo ni pogoj. Potreben je vsaj en direktor in ni potrebe po imenovanju lokalnega rezidenčnega direktorja.
 
Delničarji: imajo lahko katerokoli državljanstvo in lahko kjerkoli prebivajo. Potreben je vsaj en delničar. Lahko je tudi ista oseba kot direktor. Zgornje meje števila delničarjev ni, delničar pa je lahko oseba ali družba.
 
Standardni osnovni kapital: iz Gambije IBC je 50.000 ameriških dolarjev, vendar je treba izdati in vplačati le eno delnico osnovnega kapitala. Osnovni kapital vašega podjetja je mogoče izdati v katerikoli valuti.

Sekretar podjetja / sedež / registrirani agent: družba mora imeti registriranega zastopnika in sedež v Gambiji. Za lokalnega sekretarja ni zahteve.

Trajanje: Rok za ustanovitev podjetja v Gambiji je do 2 dni.

Evidenca podjetja: Družba mora voditi računovodske evidence, vendar ji evidenc ni treba voditi v Gambiji in ni potrebe po vložitvi računov ali računovodskih izkazov.

Korporacijski in drugi davki: Za LLC v Gambiji ni davkov od dohodkov pravnih oseb, razen letne dajatve v višini 150 ameriških dolarjev za standardni delniški kapital.

Vir: profit-rise.com
Albreda, Gambija. Foto: Shutterstock
Albreda, Gambija. Foto: Shutterstock

Davčno okolje

 

Stopnja davka na dodano vrednost

 
15 odstotkov
 
V Gambiji je stopnja VAT, davek, ki se zaračuna potrošnikom na podlagi nabavne cene določenega blaga in storitev. Referenčna vrednost, ki jo uporabljamo za stopnjo prometnega davka, se nanaša na najvišjo stopnjo. Prihodki iz davčne stopnje so pomemben vir dohodka vlade Gambije.
 

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax)

 
27 odstotkov
 
Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Gambiji se je leta 2021 znižala na 27 odstotkov. Najvišja stopnja je znašala 31 odstotkov, najnižja pa 27 odstotkov.
 
V Gambiji plačujejo davčno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb podjetja ali družbe na podlagi njihovega prometa ali dobička.
 

Dohodnina – fizične osebe

 
30 odstotkov
 
V Gambiji je stopnja dohodnine znana kot PAYE (Pay As You Earn) za dohodek od zaposlitve - gre za dohodnino, ki se zaračuna od bruto dohodkov posameznikov. Merilo, ki ga uporabljamo, se nanaša na najvišjo mejno davčno stopnjo za posameznike. Prihodki iz stopnje dohodnine so pomemben vir dohodka vlade Gambije.
 
Vsak zaposleni, ki letno prejema dohodek nad D2 000 ali nad 24 000 DY, ki izhaja iz zaposlitve v Gambiji, je obdavčen z dohodnino od zaposlitve. Prav tako so vsi prebivalci Gambije, ki zaslužijo dohodek od zaposlitve zunaj države, zavezani plačilu davka na dohodek iz delovnega razmerja, za katerega velja pravilo tujih virov.
image_alt
Grki z inovativno metodo odvoza odpadkov do 12 milijonov evrov

Poslovne navade pri potovanju v Gambijo, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

 
Državni prazniki in dela prosti dnevi v Gambiji:
 
Novoletni dan: 1. januar 2021.
Dan neodvisnosti: 18. februar 2021.
Dober petek: 2. april 2021.
Velikonočni ponedeljek: 5. april 2021.
Praznik dela: 1. maj 2021.
Koriteh (konec ramazana): od 13. maja 2021 do 14. maja 2021.
Tabaski (praznik žrtvovanja): 20. julij 2021.
Dan revolucije: 22. julij 2021.

Vir: worldtravel.net
 

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev

 
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Za Gambijo je z njim povezan tip vtiča G, ki ima tri pravokotne zatiče v trikotni obliki.
 
Vstop v državo: Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gambijo.
Veljavnost potnega lista mora znašati najmanj tri (3) mesece na dan izstopa iz države.
 
Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Konzulatu Gambije v Bukarešti.
 
Obvestilo: Pitje vode ni varno, zato morate prevreti vso pitno vodo (vsaj eno minuto) ali uporabiti tablete za čiščenje vode. Izogibajte se kockam ledu ali uživanju surove in premalo kuhane hrane.
 
Potovalna cepljenja so v primeru obiska države nujna pri vseh, ki so starejši od devetih mesecev in prihajajo iz držav s tveganjem prenosa rumene mrzlice. Ob vstopu v državo je potrebno priložiti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici. Priporočljivo je tudi cepljenje proti hepatitisu A, tetanusu, steklini in tifusu.
 
Opozorilo: Posedovanje, uporaba ali trgovanje z mamili so strogo prepovedana. Predvidene kazni so izredno visoke.
 
Odsvetujemo potovanje po cesti iz Gambije do Casamarce v južnem Senegalu. V regiji Casamance namreč delujejo separatistične in oborožene skupine.
 
Svetujemo pozornost pri uporabi trajekta na relaciji Banjul - Barra. Trajekt ni najbolj zanesljiv, prav tako ni varen.
 
Gambija je pretežno muslimanska država. Homoseksualnost je prepovedana in se lahko kaznuje z zaporno kaznijo.
 
Gambija. Foto: Shutterstock
Gambija. Foto: Shutterstock

Vnos v državo, uporaba ali posedovanje določenih zdravil so v Gambiji prepovedana (npr. zdravila, ki vsebujejo kodein ali diazepam). Cariniki lahko tovrstna zdravila zasežejo ob prihodu, zato je priporočljivo imeti tovrstna zdravila originalno zapakirana ter s seboj prinesti zdravniško potrdilo ali kopijo recepta.
 
Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne.
 
Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.
 
Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.
 
Izogibajte se velikim shodom in protestom na javnih površinah, spremljajte lokalne medije za najnovejše informacije in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti. Glej Politične razmere.
 
V prestolnici Banjul in okolici delujejo številne kontrolne točke. Pričakujte, da bodo vaše vozilo preiskali, če vas ustavijo varnostne sile.
 
Terorističnih napadov v Gambiji ni mogoče izključiti. Napadi so lahko neselektivni. Bodite pozorni, zlasti na mestih, ki jih obiskujejo tujci. Glej Terorizem

V letih pred nastopom nove vlade je policija zaradi homoseksualnosti pridržala nekaj tujih državljanov. Čeprav je homoseksualnost še vedno nezakonita, je nova vlada zavzela mehkejše stališče do številnih vprašanj, vključno s homoseksualnostjo. Glej lokalne zakone in običaje
 
Gambija ima zakonske določbe za izvajanje smrtne kazni za številna kazniva dejanja, vključno s požigom, umorom in izdajo. Februarja 2018 je predsednik Barrow napovedal moratorij na smrtno kazen. Glej lokalne zakone in običaje
 
Bodite previdni pri plavanju v morju. Plimovanje, valovi in ​​tokovi so lahko zelo močni.
 
Večina obiskov v Gambiji poteka brez težav, čeprav so neodvisni popotniki v nevarnosti zaradi pomanjkanja lokalne podpore v nujnih primerih. 
 
Vir:  gov.si
 

Leti in druga prevozna sredstva


v Gambijo se lahko prispe na različne načine in sicer:
 
Z letalom: V Gambiji se nahaja eno mednarodno letališče Banjul. Gre za majhno letališče brez dostopa do dnevnih letov. Glavni direktni leti so v Akro (Gana), Bruselj, Casablanco, Dakar, London, Lagos in Nouakchott. Med turistično sezono (od novembra do aprila) državo večkrat na dan prevozi več zakupljenih letov iz Evrope. Ni direktnih letov v ZDA.
 
Z vlakom: Ni železnice in edini javni prevoz so taksiji Bush, ki pokrivajo glavne poti in nekatere grmičaste ceste, vendar ne vozijo po voznem redu.

Z ladjo: Gambijsko pristanišče oskrbuje več glavnih linij, vključno s CMA-CGM/Delmas, Maersk, MSC in Grimaldi. Večina ladij, ki pristanejo v pristanišču, so manjša plovila, ki prihajajo iz večjih pristanišč za pretovarjanje, kot sta Casablanca in Malaga.
image_alt
Finska zaradi nevarnosti omejuje uporabo električnih skirojev

Z avtom: Kakovost cest je slaba. Od menjave vlade januarja 2017 se je začelo izvajati vse več projektov gradnje cest. Poleg tega reka Gambija razdeli državo na polovico, odsotnost mostu, ki ga v celoti razteza, pa je glavni vir zamud pri potovanju po vsej državi. Trenutno se gradi most, ki ga financira Afriška razvojna banka. Majhni taksiji, ki delujejo v večjih mestih, so rumeni z zelenimi črtami na straneh. Nimajo števcev in vozijo po fiksnih poteh s fiksnimi cenami, vendar se je mogoče dogovoriti za prilagojene cene za določene destinacije. V državi deluje več agencij za najem avtomobilov, dogovor z eno od teh pa je priporočljiv za obsežna lokalna potovanja.
 

Potovanje v in iz Gambije

 
Preden potujete, preverite razdelek 'Zahteve za vstop' za trenutne omejitve in zahteve vstopa v Gambijo.
 
Za dodatne nasvete o potovanjih v tujino in zmanjšanju širjenja virusov dihal v času pandemije COVID-19 obiščite spletno stran TravelHealthPro.
 
Vstop in meje: Preverite pogoje za vstop, če želite izvedeti, kaj morate storiti, ko prispete v Gambijo.

Mednarodna potovanja: Komercialni leti v Gambijo in iz nje ostajajo zelo omejeni. Za najnovejše informacije se obrnite na potovalno podjetje. Kopenska meja s Senegalom je odprta.
 
Na mednarodnem letališču Banjul in na različnih vstopnih točkah vzdolž meje z Gambijo so vzpostavljeni dodatni mehanizmi za nadzor in odkrivanje.
 
Pred potovanjem v Gambijo je priporočljivo, da ste popolnoma cepljeni. Necepljeni potniki se morajo namreč izogibati nepomembnim potovanjem v Gambijo.
 
Zaradi trenutnih razmer v Gambiji so lahko vsi potniki v nevarnosti, da bi dobili in razširili različice COVID-19.
 
Oglejte si  priporočila za  popolnoma cepljene  popotnike.
 
Oglejte si  priporočila za  necepljene  popotnike.
 
Popotniki bi morali upoštevati priporočila ali zahteve v Gambiji, vključno z nošenjem maske in zadrževanje na razdalji 1,5 metra od drugih.
 
Hitri vodnik za popotnike.
 
Potniki, ki potujejo ali vstopajo v Slovenijo, lahko izpolnijo obrazec potovalne deklaracije, da olajšajo in pospešijo nadzor med potovanjem v Slovenijo. Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
 
Vir: cdc.gov


 

Več iz rubrike