Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Bermudi (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Bermudo.
Fotografija: Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock

Obstaja nekaj možnosti za ustanovitev podjetja na Bermudih. Te so odvisne od narave vaših poslovnih dejavnosti in od tega, ali želite poslovati na lokalnem trgu.

Na splošno je možno delniško družbo, družbo ali družbo z omejeno odgovornostjo (LLC), za katero ni treba pridobiti soglasja ministra za finance, ustanoviti v enem dnevu po prejemu vloge. Če je treba pridobiti soglasje ministrstva, znaša čas obdelave največ en teden od dneva prejema vseh potrebnih podatkov v zvezi s predlagano družbo in vseh osebnih izjav predlaganih dejanskih lastnikov.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Večina podjetij se registrira kot LLC.

Vsakdo, ki razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja na Bermudih, mora najprej razumeti posledice in zahteve tega dejanja. Ne glede na to, ali želite delovati kot samostojni podjetnik, kot arhitekt, kmet, ribič ali celo kot mednarodna korporacija, je bistveno prebrati pravila, ki jih je izdala vlada, ki veljajo posebej za podjetja na Bermudskih otokih.

Vrste oziroma organizacijske oblike podjetij / družb

  • Samostojno podjetje
  • Partnerstva
  • Družbe z omejeno odgovornostjo (LLC)

Družba z omejeno odgovornostjo

Bermudska podjetja LLC spadajo v dve glavni kategoriji: LLC, ki so jih oblikovali Bermudi za trgovino predvsem z Bermudi (lokalni LLC), in LLC, ki so jih ustanovili nerezidenti Bermudov za namene poslovanja zunaj Bermudov (izvzeta LLC). Izraz izvzeta LLC se je začel uporabljati zato, ker so ta LLC izvzeta iz tistih določb Zakona o družbah z omejeno odgovornostjo, ki določajo, da mora biti vsaj 60 odstotkov lastniškega kapitala v dejanski lasti Bermudijcev.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Ustanovitev LLC na Bermudih

Za ustanovitev LLC na Bermudih boste potrebovali pomoč odvetniške pisarne, računovodske družbe ali ponudnika korporativnih storitev (CSP), ki se nahaja na Bermudih. Ti strokovnjaki vas bodo vodili skozi vsak korak ustanovitve LLC na Bermudih, vključno z/s:

  • rezervacijo imena
  • razkritjem in preverjanjem predlaganih dejanskih lastnikov (članov) v LLC, vključno z osebnimi izjavami, kjer je to potrebno
  • pripravo pogodbe o LLC
  • glede na naravo predlaganih poslovnih dejavnosti je treba predložiti vse vloge za dovoljenje
  • izbiro registriranega sedeža na Bermudih
  • izbiro rezidenčnega predstavnika na Bermudih, če je potrebno
  • plačilo državnih pristojbin

Vir: gov.bm

image_alt
V Srbiji se odpira nov rudnik zlata

Stopnja davka na dodano vrednost

Na Bermudih ni DDV ali prometnega davka.

Bermuda velja za davčno oazo, ki pa vseeno zaračunava številne davke, kot so davek na izplačane plače delodajalcem in davki na zemljišče. Na Bermudih ni davka od dohodka pravnih oseb, podjetje pa se šteje za davčnega rezidenta Bermudskih otokov, če je registrirano v državi.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax)

Bermuda uvaja sedemodstotni davek na korporativne storitve za ponudnike korporativnih storitev.

Dohodnina – fizične osebe

Stopnja dohodnine na Bermudih je ničelna. Posamezniki na Bermudih ne plačujejo dohodnine. Namesto tega vlada Bermudskih otokov zaračunava davek na plače.

Bermuda ne zaračunava davkov na dobiček, dohodka, dividend ali kapitalskih dobičkov. Nima omejitev za kopičenje dobička in nima zahteve po razdelitvi dividend.

Več iz rubrike