Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja na Kostariki (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Kostariko.
Fotografija: Ustanovitev podjetja na Kostariki. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ustanovitev podjetja na Kostariki. Foto: Shutterstock

Kostarika je obetavna država za poslovanje z visoko gospodarsko rastjo, vendar ni brez izzivov. Še vedno se je drži sloves ene izmed najprivlačnejših latinskoameriških držav, v katerih poslujejo z razmeroma stabilnima gospodarstvom in političnimi razmerami. Prav tako je hitro razvijajoča se država, s politiko za tujce, ki želijo odpreti podjetje. V skladu s kostariškim trgovinskim zakonikom, so tujci lahko lastniki podjetja v državi. Za opravljanje poslov pa morate imeti status rezidenta in ustanoviti podjetje.
 

Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in stroški


1. Spoznajte pravila: Čeprav vam ni treba imeti prebivališča, če želite imeti podjetje v Kostariki, pa to tudi pomeni, da znotraj tega podjetja ne morete delati, če niste njen lastnik. Torej, vaša naloga je le, da morate biti lastnik podjetja.

2. Izberite obliko poslovanja: Seveda je to odvisno od vrste podjetja, ki ga želite voditi, toda najpogostejša oblika podjetja v Kostariki je SA ali »Socio Anonima« oziroma delniška družba. Ta vrsta podjetja je družba, ki odgovarja le za kapitalski vložek delničarjev. Vaš osebni dohodek in premoženje niso ogroženi, kar pojasnjuje, zakaj je tako priljubljena izbira. Mnogi lastniki podjetij s podjetjem tipa SA dajo svoja sredstva - na primer vozila in nepremičnine v SA, da jih zaščitijo.

3. Poiščite odvetnika: Vedno je priporočljivo najti lokalnega odvetnika, ki vas bo vodil skozi pravne postopke ustanavljanja podjetja v Kostariki. Ustvarjanje korporacije bo zapleteno, zato vam bo pomoč dobro poučenega odvetnika prišla prav. Pomagal vam bo v postopku pridobivanja dokumentacije za vaše novo podjetje, kar vas bo najverjetneje stalo nekje med 800 in 1000 USD, odvisno od vašega podjetja in odvetniških stroškov. Včasih je lahko tudi več, vendar so te številke standardne.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


4. Poiščite notarja: Ko bo čas, bo javni notar sestavil in overil vaše listine za registracijo v javnem registru. To se opravi prek spleta in traja manj kot en dan. Ko končate, ste registrirani in pripravljeni za začetek dela v Kostariki!

5. Pridobite potrebne licence: morate dobiti licenco operaterja, ki se imenuje „Patente Comercial“, in se nanaša na naravo in podrobnosti poslovanja. Vključuje tudi potrditev zahteve za območje, imenovano "Certificado de Uso de Suelo". To vam daje pooblastilo za vodenje vašega podjetja z lokacije, ki ste jo izbrali. Glede na to, kakšno podjetje ste izbrali, boste morda potrebovali druge licence ali celo patente. Če na primer vodite restavracijo, zdravilišče ali salon, potrebujete potrdilo ministra za zdravje. Vaš odvetnik vam lahko pomaga pri pridobivanju ustreznih in potrebnih licenc in patentov za vašo določeno vrsto podjetja.

6. Odprite kostariški bančni račun: Za poslovanje potrebujete bančni račun v Kostariki, kar je nekoliko lažje reči kot storiti. V ZDA lahko preprosto vstopite v banko in odprete račun. V Kostariki je najprej treba vložiti precej dokumentov. Obstajajo predpogoji za odprtje računa in morda bo težko sodelovati z lokalnimi bankami ali blagajniki, ki morda ne govorijo angleško. Lahko izbirate med različnimi zasebnimi in javnimi bankami, med katerimi so tudi mednarodne banke - Citibank, HSBC in Scotiabank. Običajno imajo angleško govoreče blagajnike, vendar ne bodo imeli toliko lokacij bankomatov kot lokalne, javne banke. Upoštevajte to pri izbiri lastne banke in bodite pripravljeni na zajetno količino papirjev.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja na Cipru (3/5)

7. Bodite pripravljeni na plačilo nekaterih davkov: Kostarika korporacijam naloži letni davek na poslovanje, zato boste morali, če se odločite za to pot, ta davek plačati vsak januar za prihodnje leto. Ta davek znaša približno 400 ameriških dolarjev in je odvisen od tega, ali vaše podjetje tisto leto ustvari dobiček ali ne. Korporacije lahko pričakujejo tudi davke na dohodek, premoženje in letni kapital. 

8. Najemite računovodjo: Lahko vam pomaga zagotoviti, da s finančnega vidika, vse teče tako, kot bi moralo.

9. Stroški: Stroški ustanavljanja družbe se razlikujejo, vendar lahko pričakujete, da boste porabili od 800 do 1000 dolarjev, da bo vaš odvetnik registriral podjetje v Kostariki pri Registro Publico.
 

Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb poznamo


·Delniška družba (SA)
·Družba z omejeno odgovornostjo (SRL)
·Skupno partnerstvo
·Komanditna družba.

Dve glavni strukturi, ki sta bili ustanovljeni za podjetja v Kostariki, sta Sociedad Anonima (SA) in Sociedad de Responsabilidad Limitada (SR). V obeh primerih je osebno premoženje vlagateljev v celoti zaščiteno pred upniki podjetja. Kostariška zakonodaja zahteva, da imata SA in SRL poslovni strukturi najmanj dva delničarja.
  • SA
SA je ena najpogosteje uporabljenih korporacijskih struktur pri ustanavljanju podjetja v Kostariki. Je pravna oseba, ki posamezniku ali skupini omogoča poslovanje in izvajanje gospodarskih pogodb. Poleg tega lahko lastniki podjetij in njihovi zakoniti zastopniki ločijo in zaščitijo svoje osebno premoženje od svojih poslovnih sredstev. Na enak način bi bila sredstva, ki pripadajo podjetju, nato zaščitena pred vsemi obveznostmi ali odgovornostmi, ki jih delničarji ali njihovi zakoniti zastopniki prevzamejo v svoji osebni vlogi.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Braziliji (3/5)

Pri ustanavljanju podjetja v Kostariki morata ustanoviti Sociedad Anonima vsaj dva posameznika, ki sodelujeta v subjektu kot sestavni delničarji. Sociedad Anonima ali SA bi moral imeti upravni odbor, ki ga sestavljajo trije člani (predsednik, tajnik in blagajnik). Ta mesta lahko zasedajo delničarji družbe ali druge osebe, imenovane v ta namen. Po zakonu bo predsednik glavni zakoniti zastopnik podjetja in bo imel pooblastilo za korporacijo. 

Zastopanje in pooblastila je mogoče podeliti tudi drugim članom upravnega odbora ali tretjim osebam. Ta pooblastila so lahko absolutna ali omejena glede na dejanja, ki jih lahko izvrši zastopnik ali zastopniki podjetja. Če družba nima zastopnika s prebivališčem v Kostariki, mora biti imenovan rezidentni agent. Pri ustanavljanju podjetja v Kostariki mora biti imenovani rezidentni agent odvetnik s sedežem v državi. Ta stranka bo zadolžena za prejemanje obvestil v imenu podjetja. 
SA je neke vrste družba, ki naj bi se uporabljala, kadar je veliko delničarjev in / ali kadar je ideja prodaja delnic na borzi.
  • SRL oziroma LLC
Za ustanovitev podjetja v Kostariki kot SRL sta potrebna najmanj dva posameznika, ki sodelujeta kot delničarja. Družbo z omejeno odgovornostjo upravlja eden ali več upraviteljev, ki so lahko partnerji ali ne. Upravitelj ali upravitelji so osebe, ki so lahko pooblaščene, da delujejo kot zakoniti zastopniki podjetja. Lahko jim je dana absolutna ali omejena odgovornost. Poleg tega lahko odvetnik ali odvetniki zasedejo položaj namesto poslovodje in imajo omejena ali splošna pooblastila za podjetje. Za razliko od Sociedad Anonima, SRL ne more prodajati delnic na borzi. Tako SA kot SRL sta družbi z omejeno odgovornostjo in se v Kostariki za davčne namene obravnavata enako.
Vir: thecentralamericangroup.com

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Davčno okolje

 

Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT): 13 %

Trenutno se na profesionalne storitve v Kostariki obračuna 13 % davek na dodano vrednost (DDV). Davek, ki je v španščini znan kot Impuesto de Valor Agregado (IVA), je v državi nadomestil 13-odstotni davek na promet (včasih imenovan tudi IVI; Impuesto de Ventas Incluido ali v angleščini "Davek od prodaje vključen").

Od 1. oktobra 2020 mora DDV v višini 13 % veljati za digitalno prodajo tujih ponudnikov digitalnih storitev in posrednikov, ki so na vladnem seznamu, potrošnikom v Kostariki.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja v Romuniji (3/5)

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax): 30 %

Dohodek pravnih oseb je obdavčen po 30-odstotni stopnji. Vendar zakon določa posebne predpise za majhna podjetja, katerih bruto dohodek ne presega 109 032 000 kostariških kolonij (CRC):
  • 5 % za letni neto dohodek (obdavčljivi dohodek) do 5.157.000 CRC;
  • 10 % za letni neto dohodek med 5.157.000 CRC in 7.737.000 CRC;
  • 10 % za letni neto dohodek med 7.737.000 CRC in 10.315.000 CRC;
  • 20 % na znesek letnega neto dohodka, ki presega 10.315.000 CRC.
Dohodnina (Income tax) – fizične osebe:

Vsak posameznik, zaposlen v Kostariki, mora mesečno plačevati odtegnjeni davek, ki temelji na njegovi plači. Dohodek od zaposlitve (mesečno) posameznikov je obdavčen do 15 %. Za samozaposlene se stopnje gibljejo med 10 % in 25 %.
 
 

Več iz rubrike