Odpiramo vrata tujine: Ustanovitev podjetja na Barbadosu (3/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Barbados.
Fotografija: Barbados. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Barbados. Foto: Shutterstock

Stvari, ki jih potrebujete:

 • Prenosni računalnik, telefon ali računalnik z internetno povezavo
 • Skenirana kopija zadnje in sprednje strani vaše osebne izkaznice
 • Skenirana kopija zadnje in sprednje strani vašega vozniškega dovoljenja ali potnega lista
 • Račun EZpay
 • Kreditna/debetna kartica

CAIPO je posodobil postopek registracije imena podjetja. Zdaj se lahko registrirate prek caipo.gov.bb.

1. korak: Izpolnite registracijo imena podjetja  

Pojdite na spletno mesto CAIPO in poiščite stran z obrazci. Prenesite obrazec za imena podjetij in ga v celoti izpolnite, tako da na mesta, ki se ne nanašajo na vas, vpišete »ni uporabno«. Na dnu strani boste lahko obrazec digitalno podpisali. Brezplačna različica programa Adobe Acrobat Reader vam bo omogočila digitalno podpisovanje dokumenta.

2. korak: Zberite svoje osebne podatke

V postopku registracije vas bo moral CAIPO identificirati, da vas označi kot lastnika podjetja. V te namene boste morali poslati identifikacijske dokumente. Ustvarite kopijo PDF sprednje in zadnje strani svoje nacionalne izkaznice za Barbados in vozniškega dovoljenja. Če nimate vozniškega dovoljenja, vam bo služila tudi pdf kopija potnega lista. To lahko storite tako, da skenirate svoje dokumente s skenerjem ali hibridnim tiskalnikom. Nato shranite dokumente kot PDF.

image_alt
Razkošni dvonadstropni avtodom Willa Smitha

3. korak: Odprite račun EZpay in izvedite plačilo

EZpay je uradni plačilni portal vseh vladnih organizacij. Postopek prijave je preprost in traja le nekaj minut. Obiščite ezpay.gov.bb. Spletno mesto vas bo takoj usmerilo na stran za prijavo. Če imate račun, vnesite svoj e-poštni naslov in geslo. V nasprotnem primeru morate izbrati možnost »ustvari račun«, ki je označena s sivo na dnu obrazca za prijavo za tiste, ki tega ne storijo.

Če želite odpreti račun, boste morali vnesti svoje ime, naslov, nacionalno registrsko številko, ustvariti in odgovoriti na dve varnostni vprašanji ter ustvariti geslo. Po tem, ko vnesete svoje podatke, izberite »strinjam se« s pogoji storitve in jih pošljite. Zdaj, ko imate račun, lahko dostopate do nadzorne plošče. Tam boste našli gumb z napisom CAIPO. Kliknite ga. Ko to storite, vas bo spletno mesto pozvalo, da razložite, kaj poskušate plačati. Nato v razdelku »izberite razlog« vnesite »aplikacija za ime podjetja« in v razdelek »dodatne informacije« vnesite ime svojega podjetja.

Ko dodate svoje podatke, preverite ceno, ki od 7. 8. 2021 znaša 104 dolarjev BDS, in kliknite »dodaj v košarico«. Nato pojdite v košarico in še enkrat preverite svoje izdelke. Kliknite 'plačaj zdaj'. Spletno mesto vas nato vodi skozi postopek plačila, ki je za vsako plačilno sredstvo drugačen. Zdaj pa povejmo še nekaj o tem, kako boste plačevali prek EZpaya. Ta portal sprejema kartice Mastercard in Visa, vključno z debetnimi in kreditnimi karticami. Vendar pa obstaja bistvena razlika, ko plačujete z debetno kartico in ne s kreditno.

Plačilo z debetno kartico za registracijo podjetja pri CAIPO pomeni, da boste morali prenesti obrazec za avtorizacijo in ga predložiti, da ga žigosa vaša banka. To pa zato, ker želi EZpay preveriti, ali ste dejanski lastnik računa. Najprej torej prenesite obrazec iz poziva, ki se prikaže (ko se prijavite). Nato izpolnite obrazec in se odpravite v svojo banko ali finančno institucijo, da ga žigosate. Končno pošljite ta obrazec na EZpay. Nekaj ​​dni kasneje lahko na spletnem mestu uporabite svojo debetno kartico. Po drugi strani pa je plačilo CAIPO z EZpay veliko lažje, če uporabljate kreditno kartico. Deluje kot še ena izkušnja spletnega nakupovanja. Vnesite podatke o kartici in izvedite plačilo. Ko boste opravili plačilo, boste prejeli potrdilo. Shranite dokument v računalnik, kjer ga lahko najdete, saj ga boste potrebovali pozneje.

4. korak: predložite vse dokumente CAIPO

Zdaj, ko ste zbrali svoje dokumente, ste pripravljeni posredovati vse svoje podatke CAIPO. Najprej zberite prijavni obrazec za ime podjetja, kopije PDF vaših dveh izbranih obrazcev osebnega dokumenta in potrdilo o EZpay. Postavite jih kot priloge v e-poštno sporočilo. Dodajte kratek odstavek, ki pojasnjuje, da oddajate obrazec za registracijo podjetja, in e-poštnemu sporočilu dajte ustrezen naslov Registracija imena podjetja. Vnesite prejemnika, ki bi bil general@caipo.org, in pošljite. Ko je uradnik dodeljen vašemu podjetju, vam bo poslal e-poštno sporočilo, ki potrjuje, da je prejel e-pošto, in postopek registracije se lahko začne.

Barbados. Foto: Shutterstock
Barbados. Foto: Shutterstock

Po oddaji

Naknadni postopek je odvisen od edinstvene izkušnje registracije vašega podjetja. CAIPO bo stopil v stik z nekaterimi osebami v treh tednih od predložitve s prošnjo za prevzem izpolnjenih dokumentov. Drugi imajo morda nekaj več za postoriti. Vaš uradnik CAIPO se lahko obrne na vas z nekaterimi zahtevanimi spremembami. Sledite njihovim navodilom, dokler vaša prijava ni odobrena.

Ko bo čas za zbiranje dokumentov, se lahko vaš uradnik obrne na vas in vas obvesti, da je postopek končan. Povejte jim svoje ime in datum na računu EZpay. Našli bodo vaše potrdilo in vam ga predali.

Če vas CAIPO ne obvesti, ko je vaša registracija končana, jih pokličite na +1 (246) 535-2401. Obvestili vas bodo, če so imena podjetij, ki so bila poslana okoli tega datuma, popolna. 

Vir: caipo.gov

Vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb

 • Družba z omejeno odgovornostjo

 • Mednarodno poslovno podjetje

 • Vzajemna zavarovalnica

Omejena odgovornost: odgovornost članov je omejena na vrednost njihovih skupnih kvot.

Stoodstotno tuje lastništvo: Tujci so lahko lastniki 100 odstotkov kvot.

Dokler je ves dohodek zaslužen zunaj Barbadosa, ni davkov. Vendar pa morajo Američani in davkoplačevalci v državah, ki obdavčujejo svetovni dohodek, poročati o vseh dohodkih svojim vladam.

En član/upravitelj: potreben je samo en član, ki je lahko tudi edini upravitelj.

Brez minimalnega kapitala: ni zahteve po minimalnem odobrenem kapitalu.

Vir: offshorecompany.com

image_alt
Luksuzni hoteli, ki stojijo na zasebnih otokih

Davčno okolje

 • Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT) znaša 17,5 odstotka.

DDV se obračunava po stopnji 17,5 odstotka na vrednost širokega spektra blaga in storitev, ki jih na Barbadosu uvozijo ali dobavijo osebe, registrirane za DDV.

Blago, uvoženo na Barbados, je predmet DDV na vrednost blaga in je plačljivo v trenutku, ko je blago vneseno za uporabo na Barbadosu s strani uvoznika, lastnika ali osebe, ki je po carinskem zakonu zavezana za plačilo dajatev na blago.

 • Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax) znaša 15 do 25 odstotkov.

Za davčne namene na Barbadosu je podjetje zavezano davku, odvisno od tega, ali je podjetje rezident. Podjetje se šteje, da je davčni rezident na Barbadosu, če ima osrednje upravljanje in nadzor na tem karibskem otoku.

Podjetja, ki so rezidenti Barbadosa, so zavezana davku na svetovni dohodek, ne glede na to, ali se dohodek ustvari oziroma nakaže na Barbadosu, medtem ko je podjetje, ki je davčni rezident, vendar nima sedeža na Barbadosu, obdavčeno na dohodek, ki izhaja iz Barbadosa, kot tudi na vsak dohodek iz tujih virov, ki se nakaže na Barbados. Vendar pa so podjetja, ki niso niti rezidenti, obdavčena samo od dohodka, ki izhaja iz Barbadosa.

Dohodek podjetja je dobiček, ki izhaja iz tega posla ali premoženja v dohodkovnem letu. Pomembna izjema se nanaša na obdavčitev dividend. Zakon o davku na dohodek Barbadosa ('BITA') določa, da če barbadoška družba zasluži dohodek od dividend od rezidenta in v nekaterih primerih nerezidentne podružnice, te dividende ne bodo predmet davka od dohodkov pravnih oseb na Barbadosu. V primeru nerezidenčnega hčerinskega podjetja se ta določba uporablja samo, če ima družba z Barbadosa več kot 10 odstotkov kapitala hčerinske družbe, razen kot portfeljska naložba.

Zneski, ki jih podjetje porabi za ustvarjanje obdavčljivega dohodka, se odbijejo pri izračunu celotnega obdavčljivega dohodka za to leto odmere.

Želva, Barbados. Foto: Shutterstock
Želva, Barbados. Foto: Shutterstock

dohodek

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb

Prihodki zavarovalnic, ki opravljajo splošne zavarovalne posle

25 %

Prihodki zavarovalnice, ki opravlja dejavnost življenjskega zavarovanja

5 %

Prihodki proizvodnih podjetij

15 %

Prihodki od najema stanovanjskih nepremičnin

15 %

Vir: gov.bb

 • Dohodnina (Income tax) – fizične osebe znaša 12,5 do 28,5 odstotka.

Stopnje davka na dohodek znašajo 12,5 odstotka na prvih 50.000 barbadoških dolarjev (BBD) obdavčljivega dohodka in 28,5 odstotka od 1. januarja 2020 naprej.

Dolgoročno se bo stopnja dohodnine na Barbadosu v skladu z našimi ekonometričnimi modeli leta 2022 gibala okoli 40 odstotkov.

V skladu z določbami Zakona o davku na dohodek Barbadosa (ITA) ima posameznik prebivališče na Barbadosu v dohodkovnem letu, če v tem dohodkovnem letu na Barbadosu preživi več kot 182 dni ali običajno prebiva na Barbadosu v ustreznem dohodkovnem letu. Šteje se, da ima posameznik običajno prebivališče na Barbadosu v letu dohodka, če ima stalno prebivališče na Barbadosu in je davčnega komisarja obvestil, da namerava prebivati ​​na Barbadosu najmanj dve zaporedni dohodkovni leti, vključno s tekočim dohodkovnim letom.

Davkoplačevalci rezidenti so obdavčeni od svojih svetovnih dohodkov. Prihodki iz različnih virov in kategorij se agregirajo in nanje se obračunava davek. Rezidenti brez sedeža (podjetja in posamezniki) so zavezani davku na dohodek, ki izhaja iz Barbadosa, in na dohodek iz tujine, pod pogojem, da se dohodek nakaže na Barbados. Nerezidenti so zavezani davku samo na dohodek, ki izhaja iz Barbadosa.

image_alt
Najlepši vrtovi na svetu

Odmerljivi dohodek rezidentov vključuje dohodke iz poslovanja, poklica, premoženja, pisarn, zaposlitev in še posebej dividende in obresti, ki izhajajo izven Barbadosa, kot so licenčnine, rente, direktorske in druge honorarje, pokojnine in dobičke iz partnerstva. Vendar pa so nekatere kategorije dohodka predmet končnega davčnega odtegljaja pri viru.

Osnovni osebni dodatek znaša 25.000 BBD (12.500 dolarjev). Osebni dodatek znaša 40.000 BBD (20.000 dolarjev) za upokojence, ki so stari 60 let ali več in prejemajo pokojnino. Dodatek v višini 3.000 BBD (1500 dolarjev) letno je na voljo tudi za zakonca, ki v letu dohodka ni imel dohodkov, je bil v celoti preživljan s strani davčnega zavezanca in je v tem letu živel z njim. Nadomestilo v višini 1.000 BBD (500 dolarjev), ki je na voljo za podporo vsakega od (vendar ne več kot) dveh otrok davčnega zavezanca, je bilo ukinjeno s 1. julijem 2019.

Vendar se za nerezidenta ne smejo odbiti odbitki v zvezi z izračunom odmerljivega dohodka v zvezi z dohodkom ali ustvarjanjem dohodka, ki ne izvira iz Barbadosa, in na splošno ni mogoče narediti dodatkov.

Vir: home.kpmg

Več iz rubrike