Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Nemčijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Nemčijo.
Fotografija: Dresden, Nemčija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dresden, Nemčija. Foto: Shutterstock

Državni prazniki:

v letu 2021

 

1. januar

novo leto

2. april

veliki petek

5. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

13. maj

vnebohod

24. maj

binkoštni ponedeljek

3. oktober

dan nemške enotnosti

25. december

božič

26. december

dan obdarovanja

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 45 evrov.

Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Slovenski državljani za vstop v Nemčijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Nemčija ima odlično zdravstveno oskrbo in je dobro pokrita z mrežo zdravstvenih ustanov. Pred odhodom se je pametno dodatno zavarovati za primer hujših bolezni ali nesreč.

image_alt
Najbolj nenavadna prenočišča po svetu

Če ste državljan EU in imate urejeno zavarovanje doma, Nemčija zagotavlja kritje večine nujne zdravniške oskrbe. Državljani drugih držav se pred odhodom pozanimajte, če obstaja vzajemni dogovor za brezplačno zdravstveno varstvo med vašo državo in Nemčijo.

Nemčija nima zdravju tveganih področij, zato cepljenje pred obiskom ni potrebno.

Nemčija ima praviloma na razpolago vse vrste zdravil, vendar je s seboj dobro vzeti nujna zdravila, še posebno če se odpravljate v težje dostopne predele (npr. v gore na plezanje).

Prevozna sredstva do Nemčije

 • Z letalom: Nemčija je mednarodno in medcelinsko dosegljiva preko najpomembnejših letališč, ki se nahajajo v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Kölnu, Hamburgu in Stuttgartu. Glavno križišče letov v Nemčiji predstavlja Frankfurt (München je sekundarno vozlišče), ki je hkrati eno od štirih EU letališč za medcelinske lete. Zanimivost je, da so letališča v Frankfurtu, Düsseldorfu, Kölnu ter Bonnu povezana s progami za hitre ICE vlake. Pri nizkocenovnih letih (EasyJet, Ryanair, Germanwings, Wizz Air) je potrebno biti pozoren na končno ceno prevoza zaradi verjetne oddaljene lokacije letališča in s tem povezanimi dodatnimi stroški prevoza. V času počitnic so določene nemške destinacije lažje in ceneje dosegljive (npr. Air Berlin na relaciji do sredozemskih turističnih destinacij).
 • Z avtobusom: Nemčija je ciljna destinacija različnih mednarodnih avtobusnih družb. Mnoge so članice Eurolines, največjega mednarodnega združenja. Nemški partner Eurolines se imenuje Touring. Poleg teh zagotavljajo prevoze tudi različne neodvisne družbe po celi Evropi.
 • Z avtom: Nemčija ima geografsko dobro pokrito, sistematično urejeno, sodobno in učinkovito infrastrukturo hitrih, regionalnih in lokalnih cest, praviloma najvišjega nivoja.
 • Z vlakom: Nemčija zagotavlja redne linije z vsemi sosednimi državami (predvsem s Švico, Poljsko, Nizozemsko, Dansko, Česko republiko in Avstrijo) kot tudi drugimi (npr. Italija, Madžarska), kjer je zagotovljena dobra pokritost s pomočjo vlakov EuroCity. Poleg tega Nemčija zagotavlja več prog za potovanje s hitrimi ICE vlaki, ki povezujejo tudi večja mesta (npr. Paris, Strasbourg, Amsterdam) drugih držav.
 • Z ladjo: Nemčija omogoča mednarodne trajektne povezave predvsem s skandinavskimi državami. Izhodišče za večino teh predstavljata Kiel in Schleswig-Holstein. Nekatere priljubljene povezave so: Lübeck in Sassnitz, Kiel, Rostock, Travemuende in Puttgarden.

Frankfurt, Nemčija. Foto: Shutterstock
Frankfurt, Nemčija. Foto: Shutterstock

Prihod v Nemčijo

Potniki, ki imajo digitalno covid (EUDCC)“ potrdilo, lahko vstopijo v Nemčijo, če izpolnjujejo enega izmed pogojev PCT.

Pogoji za vstop so odvisni od države odhoda v skladu z nemško nacionalno klasifikacijo območij tveganj. Potniki, ki prihajajo z določenih območij z visokim tveganjem, morajo ob vstopu izpolniti Obrazec za digitalno registracijo. Prav tako morajo opraviti test; ne prej kot 48 ur (antigenski) ali 72 ur (PCR) pred prihodom. Potniki, ki prihajajo iz držav / območij različice virusa, se ne smejo testirati prej kot 24 ur (antigen) ali 72 ur (PCR) pred prihodom. Nekateri potniki se bodo morda morali ob prihodu samoizolirati. Pred prihodom v državo je potrebno predložiti dokumente, ki dokazujejo cepljenje, testiranje ali prebolevnost.

Potniki, ki so v zadnjih 10 dneh obiskali območje z velikimi tveganjem pojava koronavirusa, morajo potovati do ciljnega kraja in se samoizolirati za 10–14 dni. Izjeme veljajo za potnike v tranzitu v Nemčiji ali na zadevnem področju.

Otroci, mlajši od 12 let, lahko po petih dneh prekinejo karanteno, ne da bi predložili dokazila o negativnem rezultatu testa.

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

image_alt
Blagovne znamke, ki jim generacija Z najbolj zaupa

Aktualne omejitve v Nemčiji

Epidemiološke razmere v Nemčiji se še vedno spreminjajo. Države in regije se za obvladovanje četrtega vala covida-19 prilagajajo svojim pravilom za vsak primer posebej. Turistično potovanje je v nekaterih krajih prepovedano. Javni sejmi in dogodki so bili odpovedani.

V Nemčiji velja pravilo PC. V praksi to pomeni, da je dostop do javnih objektov, vključno s turističnimi nastanitvami, restavracijami in bari, kulturnimi ustanovami ter rekreacijskimi in športnimi objekti, mogoč le z dokazilom o polnem cepljenju ali prebolevnosti. Negativni test na covid-19 se šteje za nezadostnega.

Vsi, ki so starejši od šestih let, morajo pri uporabi javnega prevoza ali v javnih stavbah in trgovinah nositi maske. Potrebne so medicinske maske (kirurške maske, KN95 ali FFP2). Maske za obraz je treba nositi tudi na mestih, kjer pravila o medsebojni razdalji (1,5 metra) ni možno upoštevati. Nočenje maske je obvezno v šolah za učence sedmega razreda od 12 let navzgor.

V javnosti je treba, kjer je to mogoče, izpolnjevati razdaljo najmanj 1,5 metra do drugih.

Osebni stiki med gospodinjstvi morajo biti čim manjši. Vsaka zvezna država lahko določi posebna pravila za največje število ljudi, ki se lahko srečajo skupaj, z različnimi omejitvami, ki veljajo za notranji in zunanji prostor.

Cerkvene storitve so dovoljene, vendar zanje veljajo strogi pogoji, kot je omejevanje socialnih stikov. Maske so obvezne in petje ni dovoljeno.

Na področju neživilskih trgovin, turističnih nastanitev, gostinskih obratov, muzejev in kinematografov, plaž ter storitev osebne nege so za podrobnosti o omejitvah odgovorne državne in regionalne vlade.

Vir: reopen.europa.eu

Bavarske Alpe, Nemčija. Foto: Shutterstock
Bavarske Alpe, Nemčija. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

 • Točnost je nenapisano pravilo

Nemčija je dežela pravil. Pri Nemcih je največje nenapisano pravilo točnost, zato vsekakor ne zamujajte ali prehitevajte dogodkov. V stiku s posamezniki upoštevajte pravila lepega obnašanja. Nemci praviloma ne marajo neproduktivnih razgovorov. Ob prvem obisku ali srečanju je primerno predstavljanje in rokovanje. Manjša pozornost v obliki manjših daril (šopek za ženske, vino za moške) je sprejemljiva in dobrodošla, medtem ko poljubljanje oseb ni primerno.

 • V restavraciji

Pred obedom je primerno zaželeti Guten Apetit in ob zaključku prehranjevanja ne predhodno vstati od mize, dokler vsi ne zaključijo.

Čeprav se Nemci radi družijo, velja pravilo, da vsako individualno naročilo pijače ali hrane pokrije vsak naročnik sam.

 • Stisk rok in očesni stik

Kratek in odločen stisk roke je najbolj tipičen pozdrav. Najbolje je ob začetku in koncu sestanka stisniti roko vsem prisotnim. Prav tako ohranite očesni stik. To ne pomeni, da imate neprijeten pogled. Za prijazno in pošteno se šteje, da nekoga pogledaš neposredno in ne od strani.

 • Spoštujte verigo poveljevanja

V Nemčiji se spoštuje hierarhija. Ko gre za odločitve na delovnem mestu, se natančno upošteva verigo poveljevanja. Pri odločanju to prepustite svojemu neposrednemu vodji. Po potrebi bo vaše vprašanje postavil na naslednjo raven upravljanja in tako naprej. Ko predstavljate skupino kolegov, vedno začnite z najstarejšim sodelavcem.

image_alt
Proizvajalec električnih traktorjev kuje železo, dokler je vroče

 • Počasi in enakomerno

Delovni tok običajno poteka enakomerno. Pričakuje se, da bodo projekti zaključeni pravočasno in natančno. Vendar pa ima pred hitrostjo večjo prednost natančnost. Če morate spremeniti rok, pravočasno obvestite sodelavce in jim to tudi dobro obrazložite.

 • Moda

Na splošno so obleke na delovnem mestu konzervativne. To se v različnih mestih in panogah razlikuje. Zagonska podjetja, redakcije in nekatera okoljska podjetja včasih uporabljajo bolj sproščeno oblačenje. Druga podjetja se na splošno držijo konzervativne garderobe. Bančna mesta, kot je Frankfurt, so s svojo veliko ustvarjalno sceno običajno nekoliko bolj konzervativna kot Berlin.

 • Nazivi

Nazivi so v Nemčiji pomembni. Kvalifikacije ljudi boste običajno razbrali z njihovih vizitk. Za e-pošto in osebno komunikacijo je vedno dobro uporabiti naziv in priimek osebe, kot na primer Herr Schmidt ali Frau Schmidt. Če je nekdo profesor ali zdravnik, je najbolje uporabiti dr. Schmidt ali prof. Schmidt.

 • Tabu teme

Ni primerno razpravljati o političnih temah pol pretekle zgodovine (nacizem) ali celo posameznika tako pozdravljati (z gesto ali izrekom poveličevanja III. rajha). Nikoli ne voščite osebi pred njenim rojstnim dnevom. To namreč prinaša nesrečo.

Vir: deutschland.de

Več iz rubrike