Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Nizozemsko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Nizozemsko.
Fotografija: Amsterdam, Nizozemska, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Amsterdam, Nizozemska, Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Nizozemskem:
 
v letu 2021  
1. januar novo leto
2. april veliki petek
4. april velika noč
5. april velikonočni ponedeljek
27. april kraljev rojstni dan
5. maj dan osvoboditve
13. maj vnebohod
23. maj binkoštna nedelja
24. junij binkoštni ponedeljek
25. december božič
26. december božič, drugi dan
 
Vir: www.timeanddate.com
 
Priporočena dnevnica znaša:  49 EUR
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
 
Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Nizozemsko vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Obveznih cepljenj ni.
image_alt
Hrvaška: nadaljnji ukrepi lahko povzročijo kolaps gostinskega sektorja
 
Leti in druga prevozna sredstva do destinacije:
 
Ima 5 letališč. Amsterdamsko letališče Schiphol (IATA: AMS, ICAO: EHAM), neuradno znano kot letališče Schiphol, je glavno mednarodno letališče Nizozemske.
 
Lahko potujete tudi z avtom ali avtobusom. V slednjem primeru traja pot približno 19 ur.
 
Tudi z vlakom boste prišli na Nizozemsko. Za potovanje z vlakom na Nizozemskem lahko uporabite kartico za enkratno uporabo ali OV-chipkaart (pametno kartico). Kartica za enkratno uporabo je kot nalašč za naključne popotnike. Lahko jo kupite na prodajnem avtomatu NS ali na servisni mizi. Kartice za enkratno uporabo vedno stanejo 1 evro več na potovanje.
 
Vir: gov.si
 

Prehajanje meja in potovanja na in iz Nizozemske

 
Nizozemska se je prav tako kot Slovenija, s 1.7.2021, povezala s portalom digitalnih zelenih potrdil (EUDCC), kar pomeni, da z njim izpolnjujemo enega izmed pogojev PCT.
 
Informacije o »digitalnih certifikatih EU za COVID«, izdanih na Nizozemskem
 
Imetniki EUDCC bodo lahko vstopili na Nizozemsko, ne da bi zanje veljale dodatne omejitve (testiranje ali karantena). Od teh pogojev so izvzeti mlajši od 13 let.
 
Nizozemska je sprejela lastno nacionalno klasifikacijo ogroženih območij , zato omejitve potovanj za Nizozemsko ne temeljijo na zemljevidu „semafor EU“. Območja so tako razvrščena kot: zelo visoko tveganje glede na različice, ki vzbujajo zaskrbljenost, zelo visoko tveganje, visoko tveganje ali drugo.
 
Če prihajate iz države, ki ima status »varna država«, vam med potovanjem na Nizozemsko ni treba predložiti PCT. V ostalih primerih pa to morate storiti. Če prihajate iz države z »zelo visokimi tveganji ali države z zelo visokimi tveganji z virusnimi različicami, ki vzbujajo zaskrbljenost«, je ob prihodu obvezna karantena ter predložitev negativnega testa. Dokazilo o cepljenju ali dokazilo o prebolevnosti v tem primeru ne zadostujeta.
 
Če potujete na Nizozemsko z letalom, ladjo, vlakom, avtobusom ali zasebnim prevozom z območja z »zelo visokimi tveganji«, morate opraviti PCR  test odhodom, tudi če izpolnjujete pogoja PC. Kot veljavni štejejo testi: molekularni NAAT test (PCR, RT PCR, LAMP, TMA ali mPOCT). Preskus je treba opraviti v 72 urah pred vkrcanjem.
 
Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim državljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega Inštituta za javno zdravje in okolje ter upoštevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih inštitucij.
Nizozemska, Foto: Shutterstock
Nizozemska, Foto: Shutterstock
 
Na Nizozemskem deluje telefonska številka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19. Na brezplačni telefonski številki 0800-1202 se je v primeru simptomov možno naročiti na testiranje.
 
Glede ukrepov, ki jih sprejema nizozemska vlada, svetujemo, da spremljate spletno stran nizozemske vlade v angleškem jeziku, namenjeno informacijam v zvezi s COVID-19.
 
Pogoje vstopa na Nizozemsko, povezane z omejevanjem širjenja Covid-19, lahko spremljate na spletnih straneh nizozemske vlade (v angleščini).
 
Ker v Sloveniji nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
 
Vir: reopen.europa.eu
 

Aktualne omejitve

 
Skupno primerov
1.890.000
Ozdraveli
-
Smrti
17.89

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so AstraZeneca, Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson.

Ocenjuje se, da je bilo do nedelje, 8. avgusta, na Nizozemskem opravljenih 21,6 milijona cepljenj. Več kot 12,3 milijona je bilo prvih cepljenj, več kot 9,2 milijona pa drugih cepljenj. Ocenjuje se, da je bilo do zdaj v celoti cepljenih več kot 71% vseh ljudi, starejših od 18 let. Na podlagi registriranih cepljenj je bilo več kot 84% vseh ljudi, starejših od 51 let, popolnoma cepljenih, kar se je povzpelo na 91% vseh ljudi, starih od 76 do 80 let.
 
Prejšnji teden so poročali o 14% manj pozitivnih testov na COVID-19, v primerjavi s tednom prej. Število pozitivnih testov na COVID-19 na 100.000 prebivalcev se je v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšalo iz 121 na 103. Število na novo prijavljenih okužb se je zmanjšalo v vseh starostnih skupinah. Število novih bolnikov, sprejetih v bolnišnico s COVID-19, se je zmanjšalo za 27%. 13% manj novih bolnikov s COVID-19 je bilo sprejetih na intenzivno nego v primerjavi s tednom prej. Reprodukcijsko število na podlagi števila pozitivnih testov na COVID-19, je pod 1.
 
Vir: rivm.nl
 

Splošni ukrepi

 • Informacije o trenutnih nizozemskih ukrepih za obvladovanje širjenja koronavirusa na Nizozemskem so na voljo na spletni strani www.government.nl .
 • Uporaba nemedicinskih mask je obvezna na javnem prevozu in drugem potniškem prevozu, na postajah in letališčih ter v srednjih šolah, ne glede na to, ali ste cepljeni ali ne.
 • Na ulici, v trgovinah in drugih stavbah na delovnem mestu je potrebno držati fizično razdaljo 1,5 metra.
 • Ni določenega omejenega števila gostov na poroki. Če želite imeti veliko gostov, držite medsebojno razdaljo 1,5 metra.
 • Kulturne prireditve so odprte za javnost, če imajo udeleženci določen sedež in ostanejo na razdalji 1,5 m. Dogodki ne smejo trajati več kot 24 ur (prenočitveni festivali so prepovedani). Amaterske športne tekme in tekmovanja se lahko odvijajo za vse starosti. 
 • Če dogodek uporablja sistem vstopne prepustnice za koronavirus - PCT, ni potrebno imeti razdalje 1,5 m, vendar mora še vedno ostati en prost sedež med gledalci. Lahko se uporabi največ dve tretjini prizorišča. Na lokaciji, kjer se ljudje gibljejo, kot so trgovine v muzejih, velja 1 stranka na 5 kvadratnih metrov. 
 • Zunanji festivali z do 750 ljudi so bili dovoljeni od 14. avgusta. Obiskovalci morajo imeti PCT.
 • Odprti so bogoslužni objekti. Ohraniti morate 1,5 metra oddaljenosti od ljudi, ki niso del vašega gospodinjstva, prav tako je treba spoštovati higienska pravila.
 • Odprte so tudi nebistvene trgovine. Vse trgovine se lahko odprejo v skladu s svojimi rednimi delovnimi časi. Največje število raziskovalcev je 1 na 5 kvadratnih metrov. Ohranjanje 1,5 metra razdalje ostaja norma.
 • Turistične nastanitve so polno odprte. Kampi in počitniški parki prav tako.
 • Obrati, ki strežejo hrano in pijačo so odprti z omejitvami in sicer mora vsak gost sedeti. Delovni čas je med 6.zjutraj in polnočjo. Zabava z glasno ali živo glasbo je prepovedana. Člani iz različnih gospodinjstev morajo biti nameščeni 1,5 m narazen. To ne velja za otroke, mlajše od 13 let. Registracija in pregled zdravstvenega stanja je obvezna.
 • Kinematografi, muzeji in znamenitosti v zaprtih prostorih so odprti z omejitvami. Odprejo se lahko tudi konferenčni centri. Diskoteke in nočni klubi so zaprti. Na mestih, kjer sedijo ljudje, jim je treba dodeliti sedeže, ki so 1,5 metra narazen. Registracija in pregled zdravstvenega stanja je obvezna. Na lokaciji, kjer se ljudje gibljejo, kot so trgovine in muzeji, je največja zmogljivost 1 oseba na 5 kvadratnih metrov. 
 • Storitve osebne nege so odprte.
 • Notranji športni objekti, kot so fitnes centri, bazeni in savne, so odprti pod določenimi pogoji.  Ljudje morajo ohranjati razdaljo 1,5 m.
 • Plaže in večina zunanjih površin je odprtih. Odprta so tudi gledališča in muzeji na prostem, zabaviščni parki, naravni parki in živalski vrtovi. Obiskovalci, ki niso člani istega gospodinjstva, morajo ostati 1,5 m narazen.
Vir: reopen.europa.eu
 

Poslovni bonton

 
Trdo delo, dobro delo
 
Delo je na Nizozemskem resen posel. Nizozemci so ponosni na trdo delo, dobro delo za svoja podjetja in podporo ljudem okoli sebe. Ta pristop je tudi posledica etike protestantizma in pa nizozemske zgodovine – zaradi težkih geografskih pogojev so bili namreč Nizozemci primorani trdo delati, da so ustvarili tisto, kar imajo danes: izjemno uspešno gospodarstvo, dober ekonomski standard in vrhunsko inovativnost. 
 
Poštenost, spoštovanje, osebna odgovornost
 
Pravilno početje vključuje močno prepričanje, da se držimo vrednot poštenosti, spoštovanja in osebne odgovornosti. 
 
Točnost je resnost
 
Nizozemci so znani po svoji točnosti, zanesljivosti in dobri organiziranosti. Če boste na poslovni sestanek zamudili, pričakujejo, da jih o tem pravočasno obvestite. Zaradi zelo gostega prometa in pogostih zastojev na cesti (kljub razvejanemu cestnemu omrežju morate računati, da boste porabili približno 1 uro za 50km avtoceste) bodo opravičilo sprejeli, vendar bodo pričakovali, da v prihodnje ne boste več zamujali.
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Točnost jemljejo zelo resno in tisti, ki bodo zamudili na sestanek bodo veliko izgubili v njihovih očeh – možnosti za uspešno poslovno sodelovanje pa se bodo precej znižale.

Dobra predpriprava je za njih ključna + striktno se držijo urnika ter so ljudje metodike
 
Za poslovni sestanek se zelo dobro pripravijo in vse teme sestanka natančno časovno razporedijo. Ravno zaradi tega jih vsaka zamuda spravi v zadrego. Ker niso tako fleksibilni kot npr. v južnoameriških ali azijskih državah, sestanka ne prilagodijo ali podaljšajo, ampak vam sicer vljudno toda direktno povedo, da ker ste pol ure zamudili, vam je na razpolago ostalo samo še pol ure.
 
Pri delu so metodični in ne marajo improvizacije, ker jo enačijo z amaterstvom. Za obisk ali sestanek se vedno dogovorite po telefonu, pri čemer povabila na večerjo ali kosilo ne pridejo prav kmalu. Nizozemci so pri poslu zelo učinkoviti.
 
Hitro prično s tikanjem
 
Vljudnost in formalni jezik sta v začetni fazi pogovorov vsekakor priporočljiva. Nizozemci sami zelo hitro pričnejo s tikanjem in klicanjem sogovornikov po imenu.

Prvo srečanje
 
Pred prvim srečanjem s predstavniki vašega podjetja bodo Nizozemci že poskušali dobiti nekaj informacij o vašem podjetju. Zato je zelo pomembna dobro pripravljena informativna spletna stran o vašem poslovanju. Zanima jih ne samo proizvod, ki ga prodajate, ampak tudi vizija vašega podjetja, kajti sklepajo raje dolgoročne kot pa enkratne posle.
 
Ko na  sestanek pridete pravočasno, kaj lahko pričakujete na osebnem srečanju? 
 
Bodite pripravljeni na popoln in odkrit pogovor, slog komuniciranja je zelo neposreden, odgovori bodo jasni in mirni, vendar bodite pripravljeni, saj se nekaterim zdi, da je slog spraševanja odprt ali celo rahlo nesramen.  Hitro povedo svoje mnenje (tudi v prisotnosti nadrejenih), ne glede na to, ali je dobro ali slabo. Lahko se vam pripeti, da bodo na začetku kritizirali vaš proizvod, vendar ga bodo na koncu zaradi določenih lastnosti vseeno kupili. Veliko pozornost posvetijo sestavljanju kupoprodajne pogodbe in pri pogajanjih vsak podatek dobro in večkrat preverijo. Vsako nejasnost v pogodbi bodo znali uporabiti sebi v prid, zato bodite tudi sami natančni in pazljivi. Bodite potrpežljivi, ne pričakujte takojšnjih odgovorov in upoštevajte daljši postopek odločanja kot običajno.
 
In še nekaj je dobro vedeti: do poslovnih partnerjev iz južne Evrope oz. iz Balkanskih držav znajo biti nekoliko (sicer) prikrito vzvišeni. Naj vas to ne zmede – nastopajte suvereno in samozavestno (nikakor pa ne balkansko-arogantno) in na ta način boste dokončno pridobili njihovo spoštovanje.
 
Zasebno ni tudi poslovno
 
Na splošno se je dobro zavedati, da Nizozemci raje ločujejo svoje delo in zasebno življenje. Verjetno ne boste našli veliko živahnega pisarniškega druženja, čeprav seveda obstajajo družabne dejavnosti, kot so dogodki team buildinga ter petkove popoldanske pijače s kolegi zunaj pisarne. Ni pričakujte pa prešernega večernega druženja v glasnem lokalu že ob prvem poslovnem stiku. 
Amsterdam, Nizozemska, Foto: Shutterstock
Amsterdam, Nizozemska, Foto: Shutterstock
 
Obleke
 
V poslovnem svetu je za moške obvezna klasična dvo- ali tri-delna obleka, za ženske kostim.

Konkurenca na trgu dviguje pritisk
 
Zaradi velike konkurence, ki vlada na nizozemskem trgu, je pritisk na cene zelo velik. Povprečen nizozemski potrošnik je zelo ekonomičen. Daje prednost dolgotrajnim kakovostnim proizvodom (t.i. “fast-moving element” ga manj zanima); cena je pomemben faktor pri odločitvi za nakup.
 
Zapletena zakonodaja
 
Podjetniška zakonodaja na Nizozemskem je precej zapletena, tako da se je priporočljivo posvetovati z odvetniškimi pisarnami. Posebno stroga je zakonodaja na področju varstva okolja, za kršitelje so kazni ekstremno visoke.
 
Tabu teme
 
V pogovore ne vpletajte politike ali tekočih problemov v državi.
 

Nekaj napotkov o poslovanju na Nizozemskem

 • Rokujte se z vsemi, ko se srečujete s strankami in/ali sodelavci. Rokovanje mora biti kratko in odločno, pri vsakem pa ponovite svoje ime.
 • Kolege in stranke nagovarjajte samo z njihovim imenom, ko vas to prosijo - to namreč velja za običajno vljudnost.
 • Spoštujte osebni prostor vsakogar.
 • Ne pričakujte veliko pogovora, saj se poslovna pogajanja odvijajo hitro in so strogo formalna.
 • Uporabite dejstva v logičnem in racionalnem argumentu, da razložite svoje stališče, saj tako ljudje na Nizozemskem radi poslujejo.
 • Pričakujte, da bodo sestanki formalni in neposredni.
 • Pri poslovnih interakcijah bodite jasni, ko govorite "da" ali "ne". Reči "da" v smislu "ne" velja za zmedeno in neprofesionalno.
 • Ne mešajte poslovnega z osebnim. Poskušajte ne postavljati osebnih vprašanj, saj se to včasih lahko zdi nesramno. 
 •  Poslovanje na Nizozemskem je precej profesionalno in konzervativno, poslovne stranke pa lahko opišemo kot težke pogajalce.
 • V mnogih podjetjih je proces odločanja počasen. Konsenz je ključnega pomena. Pogovori bodo odprti, dokler se vse stranke ne strinjajo. Ko se odločitve sprejmejo, je izvajanje hitro in učinkovito.
 • Ne obljubljajte ničesar, česar ne morete izpolniti. Zaveze jemljejo zelo resno.
 • Članstvo v vodno-športnih klubih pri Lionsih in Rotarijancih ima statusno veljavo. Ob novem letu in božiču ne pozabite poslati prazničnih čestitk.
Vir: sthreecareers.com
image_alt
Dalmatinsko naselje postalo hit te sezone
 
Prvič na Nizozemsko?
 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
 
Osnovni slovarček  
Ja Da
Nee Ne
Dank u Hvala
Goede dag, Hallo Pozdravljen
Tot ziens Nasvidenje
Ik begrijp het niet Ne razumem
Hoeveel kost het? Koliko stane..?
Ik zou graag kopen... Želel bi kupiti …
Accepteert U creditcards? Mag ik betalen met een creditcard? Ali sprejmete kreditne kartice…?
Waar is? Kje je..?
Een kaartje naar…., alstublieft. Eno karto do …, prosim.
Heeft u nog een kamer vrij voor vanavond? Ali je kakšna soba prosta …?
 
Spletne strani slovarjev (prosto dostopni): www.freedict.com.
 

Več iz rubrike