Dalmatinsko naselje postalo hit te sezone

Rogotin, naselje na severozahodu doline Neretve, nekaj kilometrov stran od mesta Ploče, letos privablja rekordno število turistov.
Fotografija: Rogotin je postal hit sezone. Foto: Ante Šunjić/Slobodna Dalmacija
Odpri galerijo
Rogotin je postal hit sezone. Foto: Ante Šunjić/Slobodna Dalmacija

Mnogi se sprašujejo, s čim kraj privablja turiste, glede na to, da nima plaže, turistični delavci pa se s turizmom ukvarjajo šele zadnje čase in nimajo izkušenj, hkrati pa jim primanjkuje turističnih kapacitet.
image_alt
Hrvaška: nadaljnji ukrepi lahko povzročijo kolaps gostinskega sektorja

Največ domačinov, sledijo Nemci


Po podatkih Turistične zveze mesta Ploče naj bi v prvih šestih mesecih, v primerjavi z enakim obdobjem izjemno uspešnega leta 2019, največje število nočitev bilo doseženo ravno v Rogotinu.

V prvi polovici leta je bilo realiziranih 2349 nočitev, kar je skoraj 37 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih leta 2019, ko je bilo zabeleženih 1716 nočitev, poroča Slobodna Dalmacija. Med gosti je največ domačinov, sledijo Nemci, Čehi, Madžari, Poljaki, državljani BIH, Slovaki in Avstrijci. Medtem ko se je v nekaterih naseljih in atraktivnih mestih število nočitev v primerjavi z letom 2019 celo zmanjšalo, se je v Rogotinu povečalo. Poznavalci se čudijo, kako, ko pa mestece ni nič kaj atraktivno.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Lepa pokrajina in mir


Turisti so za hrvaške medije povedali, da so nad naseljem enostavno navdušeni, saj čudovita pokrajina nudi mir, hkrati pa je blizu veliko znanih turističnih destinacij. Zakonca iz San Diega v Kaliforniji sta povedala, da sta odpotovala na Dansko in Portugalsko, pred končno destinacijo Grčijo, pa sta tri dni dopusta namenila temu delu Dalmacije.
Turisti uživajo v mirnem dopustu. Foto: Ante Šunjić/Slobodna Dalmacija
Turisti uživajo v mirnem dopustu. Foto: Ante Šunjić/Slobodna Dalmacija

Najbolj ju je navdušila dolina Neretve, vožnja s čolnom po kanalu, ki povezuje Jadransko morje z Vlaškim jezerom in zavarovani rezervat Parila.

Še večje navdušenje nad naseljem, ki je večinoma na otoku, pa je pokazala družina iz Slovaške. Pravijo, da ne marajo gneče in hrupa, zato so iskali lep in miren kraj za dopust. Prejšnja leta so dopustovali v Dubrovniku, Splitu, Makarski in Podgori, vendar jih je Rogotin najbolj navdušil in se bodo z veseljem vračali vsako leto, poročajo hrvaški mediji.
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Kdaj bo plaža?


Župan Rogotina Marin Glamuzina ni zadovoljen z odnosom aktualne oblasti do tega naselja, pišejo hrvaški mediji. Kljub obljubam in dejstvu, da je plaža predvidena v proračunu mesta Ploče, projekt še ni bil realiziran, čeprav je v času povečanja števila turistov ključen za nadaljnji razvoj turizma, menijo poznavalci.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.