Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Urugvaju (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Urugvaj.
Fotografija: Slavni trg v pristanišču, Montevideo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slavni trg v pristanišču, Montevideo. Foto: Shutterstock

Urugvaj ima mešan gospodarski sistem, v katerem obstaja vrsta zasebne svobode v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno regulacijo. Urugvaj je član skupnega južnega trga (Mercosur).

Je  država v razvoju z gospodarstvom z visokimi dohodki in je na prvem mestu v Latinski Ameriki po demokraciji, miru, nizkem dojemanju korupcije in e-upravi.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Andori (2/5)

V zadnjem času je Urugvaj rasel s povprečno letno stopnjo 3,8 odstotka. Ta kazalnik je jasen znak za podjetja po vsem svetu: gre za stabilno gospodarstvo, ki raste in se utrjuje kljub notranjim in zunanjim turbulencam. V gospodarskem smislu vidijo primerno in predvidljivo okolje za uspešne naložbe. Morda boste presenečeni, ko boste prebrali, da je Urugvaj ena najbolj razvitih držav Latinske Amerike z zelo visoko kakovostjo življenja.

Ocena ekonomske svobode Urugvaja je 70, s čimer je njegovo gospodarstvo 34. najbolj svobodno v indeksu 2022. Urugvaj je uvrščen na 5. mesto med 32 državami v regiji Amerike, njegova skupna ocena pa je nad regionalnim in svetovnim povprečjem.

Urugvaj je druga najbogatejša država v Južni Ameriki in to je v veliki meri posledica njenega cvetočega izvoznega gospodarstva. Majhna južnoameriška država proizvaja na tone volne, riža, soje, zamrznjene govedine, slada in mleka. Gospodarska osnova Urugvaja je tako kmetijski sektor, ki izvaža izdelke, kot so meso, celuloza, žita, les za mlečne izdelke, farmacevtski izdelki in plastika. Več kot 60 odstotkov celotnega urugvajskega izvoza predstavljajo kmetijski proizvodi.

Dolgoročno naj bi se urugvajski državni dolg glede na BDP, glede na naše ekonometrične modele leta 2022, gibal okoli 67 odstotkov. S 3-odstotno rastjo realnega BDP-ja bo urugvajsko gospodarstvo leta 2022 preseglo ravni pred krizo.

Gospodarstvo si je leta 2021 opomoglo za 4,4 odstotka kljub večji razširjenosti COVID-19 v državi, ki jo je spodbudila zgodnja in učinkovita kampanja cepljenja. V skladu s povečanjem gospodarske aktivnosti je revščina leta 2021 padla na 10,6 odstotka. Pandemija je poudarila tudi prednosti države.

Montevideo, Urugvaj, staro mestno jedro. Foto: Shutterstock
Montevideo, Urugvaj, staro mestno jedro. Foto: Shutterstock

Je gospodarstvo Urugvaja dobro? Urugvaj ima dobro razvit gospodarski sistem, ki se je razvil zaradi politične stabilnosti in odprave vojaške diktature. Gospodarske razmere Urugvaja pa so zelo čudne. Po eni strani je ekonomska rast visoka in nižanje inflacije hitro, po drugi strani pa je še zmeraj veliko prebivalcev brezposelnih, ki živijo v revščini. Čeprav je ekonomija večinoma v rokah zasebnikov ima država še vedno pomembno vlogo.

Urugvaj je na dobri poti, da postane resnično razvita država na ravni drugih majhnih držav, kot sta Singapur in Irska. Dolgoročno se predvideva, da se bo BDP Urugvaja leta 2022, po naših ekonometričnih modelih gibal okoli 59 milijard ameriških dolarjev.

Storitve, kmetijstvo in proizvodnja so največje panoge v državi, ki predstavljajo 71,9 odstotka, 20,6 odstotka oziroma 7,5 odstotka BDP. Gospodarska osnova Urugvaja je kot že prej omenjeni kmetijski sektor. Več kot 60 odstotkov celotnega izvoza Urugvaja predstavljajo kmetijski proizvodi.

Pregled gospodarskih gibanj v Urugvaju

Izvoz: Izvoz v Urugvaju se je februarja 2022 zmanjšal na 701.624 tisoč dolarjev s 764.236 tisoč doalrjev januarja 2022. 

Vir: Banco Central del Uruguay

Gospodarska osnova Urugvaja je kmetijski sektor, ki izvaža izdelke, kot so meso, celuloza, žita, les za mlečne izdelke, farmacevtski izdelki in plastika. Več kot 60 odstotkov celotnega izvoza Urugvaja predstavljajo kmetijski proizvodi.

Urugvaj ima izvozno usmerjeno gospodarstvo. Država je ena največjih izvoznic govejega mesa (21 odstotkov celotnega izvoza). Drugi izvoz vključuje: zelenjavo (16 odstotkov celotnega izvoza), mlečne izdelke (9 odstotkov), kemikalije (6,3 odstotka) in riž (6 odstotkov). Glavni izvozni partnerji so: Brazilija (20 odstotkov celotnega izvoza), Argentina (8 odstotkov) in Kitajska (7 odstotkov). Druge vključujejo: Venezuelo, Nemčijo in Združene države.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Ukrajini (2/5)

Uvoz: Uvoz v Urugvaju se je februarja 2022 povečal na 874.913 tisoč dolarjev z 826.789 tisoč dolarjev januarja 2022. 

Vir: Banco Central del Uruguay

Glavni uvoz Urugvaja so: industrijske zaloge (29 odstotkov celotnega uvoza), surova in rafinirana nafta (20 odstotkov), stroji in oprema (11 odstotkov) ter hrana in pijača (6 odstotkov). Glavni uvozni partnerji so: Brazilija (19 odstotkov celotnega uvoza), Argentina (18 odstotkov), Kitajska (14 odstotkov) in ZDA (11 odstotkov). Druge vključujejo Venezuelo, Mehiko in Nemčijo.

Vir: tradingeconomics.com

Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Urugvajem

Slovenija ima od leta 2017 BDP na prebivalca 34.500 dolarjev, medtem ko je v Urugvaju od leta 2017 BDP na prebivalca 22.400 dolarjev.

Izvoz Urugvaja v Slovenijo je v letu 2020 znašal 40,39 tisoč ameriških dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Urugvajski izvoz v Slovenijo

vrednost

Leto

Stroji, jedrski reaktorji, kotli

25,54 tisoč dolarjev

2020

Surove kože (razen krzna) in usnje

11,54 tisoč dolarjev

2020

Optični, foto, tehnični, medicinski aparati

3,21 tisoč dolarjev

2020

Izdelki iz železa ali jekla

100 dolarjev

2020

Izvoz Slovenije v Urugvaj je v letu 2021 znašal 897,45 tisoč ameriških dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Slovenija izvaža v Urugvaj

vrednost

Leto

Železo in jeklo

189,59 tisoč dolarjev

2021

Letalo, vesoljska plovila

174,20 tisoč dolarjev

2021

Stroji, jedrski reaktorji, kotli

132,92 tisoč dolarjev

2021

Električna, elektronska oprema

114,42 tisoč dolarjev

2021

Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje: Urugvaj ima visoko stopnjo pismenosti, primerljivo s tistimi v najbolj razvitih državah. Izobraževanje je obvezno za učence, stare od 6 do 11 let, in brezplačno na vseh ravneh – osnovni, srednji, tehnični šoli in univerzi. Montevideo je nacionalni center za visoko šolstvo.

Vsi otroci v Urugvaju prejemajo brezplačno osnovnošolsko izobraževanje, večina otrok pa tudi neobvezno predšolsko izobraževanje pri štirih in petih letih.

Med 80 in 90 odstotki študentov vseh starosti obiskuje javne šole. Zasebno izobraževanje ne predstavlja več kot 15 odstotkov.

Na lestvici univerz QS Latin America 2021 so štiri univerze v Urugvaju, od katerih so tri med 100 najboljšimi v regiji. Najvišje uvrščena je Universidad de la República (UdelaR) na 47. mestu, sledi Universidad de Montevideo (UM) na 85. mestu.

Koliko je šolnina na urugvajskih univerzah? Letne šolnine se začnejo pri 55.356 UYU (1281 dolarjev) do 471.662 UYU (10.919 dolarjev).

Ali je Urugvaj dober kraj za študij v tujini? Izobraževalni sistem v Urugvaju velja za enega najboljših v Južni Ameriki, ta država pa ima najvišjo stopnjo pismenosti od vseh držav na celini. Urugvaj je odličen kraj za študij v tujini, njegove univerze pa ponujajo tečaje za vse, od ekonomije do humanistike in inženiringa.

Delo: Delovna dovoljenja ni težko pridobiti, Urugvaj pa prav tako omogoča pretvorbo turističnega vizuma za delovni vizum, ne da bi pri tem morali zapustiti državo. Plačilo za samo delo v državi ni visoko, a dovolj visoko, da lahko normalno preživiš v Montevideu.

Kot v večini drugih držav boste najlažje našli delo, če boste posedovali posebna znanja. Ker so plače v Urugvaju še posebej nizke v primerjavi s plačami v mnogih razvitih državah, bi verjetno želeli delati samo zato, da dopolnite redni dohodek (kot je pokojnina) ali da ostanete zaposleni.

Težko je dobiti redno službo kot tujec v Urugvaju. To res ne bi smelo biti presenečenje. Tu so plače nižje in tudi če se odločite, da želite delati za nižjo plačo, boste tekmovali z domačini, ki seveda poznajo jezik in običaje veliko bolje kot vi.

Dobiti delo v Urugvaju ni vedno enostavno, a je mogoče. Številni izseljenci poročajo, da se soočajo s težavami pri iskanju zaposlitve. Toda to je pričakovati pri selitvi v katero koli novo državo.

image_alt
Kaj kupuje Rusija od Kitajske?

Ali lahko tujec dela v Urugvaju? Tuji zaposleni bodo morali za vstop v Urugvaj pridobiti delovni vizum. Da ostanejo v državi po začetnem 30-dnevnem obdobju, ki ga dovoljuje vizum, bodo morali dobiti tudi vizum za prebivanje.

Na primer, za poučevanje angleščine v Urugvaju, boste potrebovali certifikat TEFL. Štiriletna visokošolska diploma ni potrebna, je pa zelo zaželena. Povprečna plača učitelja angleščine v Urugvaju je približno 900 - 1300 dolarjev na mesec za učitelje v javnih jezikovnih šolah, 2500 dolarjev+ dolar/mesec za učitelje v mednarodnih šolah.

Večina prebivalstva dela v kmetijstvu (13 odstotkov), industriji (14 odstotkov) in storitvenem sektorju (73 odstotkov).

Dolgoročno naj bi se povprečna nominalna plača leta 2021 gibala okoli 38.000 UYU/mesec in 39.000 UYU/mesec leta 2022, v skladu z našimi ekonometričnimi modeli. Urugvajska minimalna plača je najnižji znesek, ki ga delavec lahko zakonito plača za svoje delo. Večina držav ima državno minimalno plačo, ki jo morajo plačati vsi delavci. Minimalna plača v Urugvaju je 10.000 urugvajskih pesov na mesec.

Več iz rubrike