Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Andori (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Andoro.
Fotografija: Soldeu, Andora. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Soldeu, Andora. Foto: Shutterstock

Za Andoro je značilno razvito in svobodno tržno gospodarstvo, ki ga poganjajo finance, maloprodaja in turizem.

Ima mešan gospodarski sistem, v katerem gospodarstvo vključuje različne zasebne svobode v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno regulacijo.

Ima razvito gospodarstvo in prost trg z dohodkom na prebivalca nad evropskim povprečjem in nad ravnjo njenih sosed Španije in Francije. Država je razvila sofisticirano infrastrukturo vključno z edinstvenim omrežjem z mikro-optičnimi vlakni za celotno državo.

Njen državni dolg je leta 2019 znašal 998 milijonov evrov (1117 milijonov dolarjev), razmerje med dolgom in BDP-jem je bilo 35,4-odstotno, javni dolg na prebivalca pa znaša 12.870 evrov.

Dolgoročno naj bi se BDP Andore leta 2022 po naših ekonometričnih modelih gibal okoli 3,70 milijarde USD.

V Andori je davčna zakonodaja ugodna za prebivalce. Razcvetela sta se bančništvo in trgovina. Nakupovalni turizem predstavlja zelo pomemben del državnih prihodkov. Gorska dolina je strma, zato nimajo rudnih bogastev, tudi razvoj kmetijstva je onemogočen. Od pridelkov je najbolj cenjen tobak. Država ima malo industrije. Večji zaslužek jim prinašajo hidroelektrarne, saj imajo dovolj električne energije zase in tudi za izvoz v Španijo. Poleg naravnega vira ji kot vir zaslužka služijo še mineralna voda, les in železova ruda.

Pregled gospodarskih gibanj v Andori

Največji delež izvoza predstavljajo integrirana vezja (22 milijonov USD), zlato (14,6 milijona USD), ortopedski pripomočki (9,79 milijona USD), avtomobili (9,51 milijona USD) in eterična olja (3,48 milijona dolarjev). Večinoma izvažajo v Španijo (38 milijonov USD), Francijo (13,9 milijona USD), Hongkong (10,5 milijona USD), Nemčijo (5,44 milijona USD) in Združene države (5,41 milijona USD).

Največji delež uvoza predstavljajo slike (318 milijonov USD), avtomobili (133 milijonov USD), rafinirana nafta (53,1 milijona USD), pakirana zdravila (33 milijonov USD) in oprema za radiofuzijo (25,4 milijona USD). Uvažajo večinoma iz Španije (1,19 milijarde USD), Francije (192 milijonov USD), Nemčije (42 milijonov USD), Italije (22,3 milijona USD) in Nizozemske (15,4 milijona USD).

Vir: oec.world

Pireneji, Andora. Foto: Shutterstock
Pireneji, Andora. Foto: Shutterstock

Poslovno sodelovanje med Andoro in Slovenijo

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna na naslednji povezavi.

Izvoz Slovenije v Andoro je v letu 2021 znašal 116.900 ameriških dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*Podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni marca 2022.

Slovenija izvaža v Andoro

vrednost

Leto

Letalo, vesoljska plovila

32,95 tisoč dolarjev

2021

Orodja, pripomočki, jedilni pribor iz navadnih kovin

18,08 tisoč dolarjev

2021

Optični, foto, tehnični, medicinski aparati

15,16 tisoč dolarjev

2021

Vozila razen železnice, tramvaja

12,94 tisoč dolarjev

2021

Plastika

10,10 tisoč dolarjev

2021

Slovenski uvoz iz Andore je v letu 2021 znašal 102.250 ameriških dolarjev po podatkih zbirke podatkov o mednarodni trgovini. 

* Podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni marca 2022.

Slovenija Uvoz iz Andore

vrednost

Leto

Električna, elektronska oprema

43,06 tisoč dolarjev

2021

Sladkorji in sladkorni izdelki

18,97 tisoč dolarjev

2021

Stroji, jedrski reaktorji, kotli

9,33 tisoč dolarjev

2021

Gume

5,84 tisoč dolarjev

2021

plastike

4,22 tisoč dolarjev

2021

 

 

tradingeconomics.com

Izobraževanje

Otroci, ki so stari med šest in 16 let, morajo biti po zakonu vključeni v redno izobraževanje, ki je brezplačno. Poučevanje poteka v katalonskem, francoskem in španskem jeziku. Približno 50 odstotkov andorskih otrok obiskuje francoske osnovne šole, ostali se udeležijo španskih ali šole v Andori. Glavna univerza v Andori je Universitat d'Andorra (UDA), ki je državna javna univerza in je edina univerza v Andori, ki nudi možnost študija zdravstvene nege, računalništva, poslovne administracije in izobraževalnih ved, nudi pa še višje tečaje strokovnega izobraževanja.

Edini dve podiplomski šoli v Andori sta zdravstvena šola in šola za računalništvo in informatiko. Šolanje pri tem poteka v Virtualnem centru za študij v povezavi s španskimi in francoskimi univerzami. Virtualni center za študije Centre d'Estudis Virtuals na univerzi poteka tako na dodiplomski kot tudi podiplomski ravni. Na voljo so naslednja področja: turizem, pravo, katalonska filologija, humanistične vede, psihologija, politične vede, avdiovizualne komunikacije in telekomunikacijski inženiring.

Šolanje je v Andori brezplačno. Državljani ali otroci s stalnim prebivališčem imajo brezplačen dostop do katerekoli javne šole v državi, ki ponuja osnovno- in srednješolsko izobraževanje.

Zaradi njene velikosti bi Andoro zlahka spregledati kot potencialno študijsko destinacijo. Vendar ima država eno veliko univerzo, ki je bila ustanovljena leta 1997. Univerza v Andori je edina javna univerza, ki se nahaja v Sant Julià de Lòria, ponuja pa visokokakovostno izobraževanje.

Smučanje v Andori. Foto: Shutterstock
Smučanje v Andori. Foto: Shutterstock

Delo

Približno 80 odstotkov zaposlenih v državi je v letu 2017 delalo na področju storitev, pri čemer sta največja sektorja turizem in trgovina.

Če se boste odločili za bivanje v Andori, boste izkusili številne pozitivne plati življenja v državi (tudi če ste tukaj samo zaradi sezonskega dela). Država se ponaša z razumnimi življenjskimi stroški, odličnim zdravstvenim sistemom, zelo varno skupnostjo, lepo pokrajino in tako naprej.

V zimski sezoni imate kot tujec več možnosti za delo. Največ povpraševanja je po naslednjih kadrih: inštruktorji smučanja in deskanja na snegu, osebje za vzdrževanje pobočij, administrativno osebje, natakarji, kuharji, čistilke, uradniki, receptorji.

Če želite delati v Andori, bodisi za svoje podjetje ali pa bi se radi zaposlili v lokalnem podjetju, boste potrebovali aktivno dovoljenje za prebivanje. To vam bo omogočilo, da ostanete v državi za nedoločen čas in iščete službo.

Samozaposlitev je možnost za ljudi, ki želijo delati v Andori kot samostojni delavci in tam preživeti vsaj 183 dni, pri čemer jim ni treba položiti varščine pri vladi Andore.

Delovna dovoljenja so potrebna za vse tujce, ki želijo delati v Andori. Omogočajo vam, da živite in delate ali registrirate podjetje v Andori. Tujci morajo izpolnjevati določene pogoje za pridobitev delovnega dovoljenja. Potrebujete: originalni veljaven potni list skupaj s fotokopijo, eno fotografijo potnega lista, pogodbo o zaposlitvi v podjetju s sedežem v Andori.

Povprečna neto plača v Andori je od leta 2021 okoli 1600 evrov. Minimalna plača v Andori je najnižji znesek, ki ga delavec lahko zakonito prejme za svoje delo. Stopnja minimalne plače v Andori je 5,63 na uro in tako 975,87 na mesec za vse delavce. Minimalno plačo določi vlada in jo prilagaja dvakrat letno.

Več iz rubrike