Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Katarju (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Katar.
Fotografija: Marina park, Katar. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Marina park, Katar. Foto: Shutterstock

Katar, ki ga napaja ogromno bogastvo plina, je v razcvetu že desetletje. Gospodarska rast se morda ohlaja. Diplomatski in trgovinski embargo, ki so ga Savdska Arabija, Bahrajn, Egipt in ZAE uvedli Katarju od leta 2017, ne pomaga.

Ima mešano gospodarstvo, saj si prizadeva diverzificirati svoje gospodarstvo z industrializacijo. Večino proizvodnega sektorja sestavljajo velika podjetja v mešani državni in tuji zasebni lasti.

Leta 2019 je veljal za 53. gospodarstvo na svetu po BDP, 42. v celotnem izvozu, 64. v celotnem uvozu in 72. na seznamu najbolj zapletenih gospodarstev po indeksu ekonomske kompleksnosti (ECI).

Njegovo gospodarstvo je eno najbogatejših na svetu glede na BDP na prebivalca in se na splošno uvršča med prvih 10 najbogatejših držav na svetovnih lestvicah za leti 2015 in 2016, ki so jih pripravili Svetovna banka, Združeni narodi in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Glede na svojo velikost ima Katar nesorazmeren vpliv v svetu in je bil opredeljen kot srednja sila. Svetovno prvenstvo FIFA 2022 bo potekalo v tej državi, s čimer bo Katar postala prva muslimanska in arabska država, ki bo gostila dogodek. Azijske igre 2030 bodo prav tako potekale v Katarju.

Odkar je bila leta 2005 ustanovljena QIA, se njen uspeh kaže v tem, da je do danes od preostalega sveta pridobila 335 milijard ameriških dolarjev.

ZN Katar uvrščajo med države zelo visokega človeškega razvoja, ki ima tretji najvišji HDI v arabskem svetu za Združenimi arabskimi emirati in Savdsko Arabijo. Velja za gospodarstvo Svetovne banke z visokim dohodkom, ki ga podpirajo tretje največje zaloge zemeljskega plina in nafte na svetu.

Kljub temu da je imel leta 2017 status druge najbogatejše države na svetu z BDP na prebivalca v višini 124.500 dolarjev, je pomanjkanje delavskih pravic povzročilo obsežno revščino v Katarju, zlasti med migranti. To je privedlo do tega, da je na stotine tisoč ljudi živelo v delovnih taboriščih, kjer divjajo bolezni in revščina.

image_alt
Za nočitev v teh hotelih boste morali plačati vrtoglavo ceno

Leta 2020 je državni dolg Katarja znašal okoli 104,86 milijarde ameriških dolarjev.

Glede na globalne makro modele Trading Economics in pričakovanja analitikov naj bi stopnja rasti BDP v Katarju do konca tega četrtletja znašala 2,50 odstotka. Dolgoročno naj bi se katarska stopnja rasti BDP leta 2022 v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibala okoli 2 odstotka.

Katarsko gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo za štiri odstotke, kar so spodbudile dejavnosti, ki niso ogljikovodiki.

Pričakuje se, da bo BDP v Katarju dosegel 190 milijard USD do konca leta 2021 glede na globalne makro modele Trading Economics in pričakovanja analitikov. V skladu z našimi ekonometričnimi modeli naj bi se katarski BDP leta 2022 dolgoročno gibal okoli 195 milijard USD.

V letu 2020 je kmetijstvo k BDP Katarja prispevalo okoli 0,29 odstotka, 51,2 odstotka je bil prispevek industrije in 53,83 odstotka prispevek storitvenega sektorja.

Gospodarstvo je v veliki meri odvisno od njegove industrije surove nafte in plina. Oba sektorja ustvarita več kot polovico letnih prihodkov države. Vlada si je prizadevala za diverzifikacijo gospodarstva države z velikimi vlaganji v alternativne sektorje, kot so turizem, proizvodnja in kmetijstvo, amoniak, finance, ogljikovodiki, gnojila, petrokemija, jeklarska industrija, cement in komercialna popravila ladij.

Na mednarodnem trgu so glavni kupci: Emirates National Oil Co. (ENOC), Glencore, Bakri Trading, Vitol, Mitsui in ITOCHU. Rafiniranje izvajata dve rafineriji - rafinerija QP v Umm Saidu in rafinerija Laffan v Ras Laffanu.

Katar ima od leta 2016 25.244.000.000 sodčkov dokazanih zalog nafte, kar ga uvršča na 13. mesto na svetu in predstavlja približno 1,5 odstotka skupnih svetovnih zalog nafte v višini 1.650.585.140.000 sodčkov. Katar ima dokazane rezerve, ki ustrezajo 402,1-kratni letni porabi.

Ima tretjo največjo dokazano rezervo zemeljskega plina na svetu in je drugi največji izvoznik zemeljskega plina.

Katarsko gospodarstvo je v letu 2020 in v prvi polovici leta 2021 nedvomno doživljalo nekaj izzivov zaradi dvojnega šoka zaradi padca cen nafte in vpliva pandemije, ki je privedla do splošnega zmanjšanja gospodarske proizvodnje za -3,7 odstotka.

Souq Waqif, Katar. Foto: Shutterstock
Souq Waqif, Katar. Foto: Shutterstock

Pregled gospodarskih gibanj v Katarju

Izvoz: Katar izvaža večinoma utekočinjen zemeljski plin (60 odstotkov celotnega izvoza) in surovo nafto (30 odstotkov). Glavni izvozni partnerji so: Japonska (28 odstotkov celotnega izvoza), Južna Koreja (19 odstotkov) in Indija (11 odstotkov). Drugi so: Kitajska, Singapur, Tavjan in Združeni arabski emirati.

Leta 2019 je Katar izvozil skupno 77 milijard dolarjev, s čimer je postal 42. največji izvoznik na svetu.

Junija 2021 je izvoz za Katar znašal 7,358 milijona ameriških dolarjev. Med julijem 2020 in junijem 2021 je izvoz Katarja znatno zrasel s 3.800 na 7.358 milijonov ameriških dolarjev in je naraščal z naraščajočo letno stopnjo, ki je januarja 2021 dosegla največ 22,34 odstotka, nato pa se je zmanjšala na 3,42 odstotka junija 2021.

Izvoz v Katarju se je oktobra povečal na 30088 milijonov QAR z 28047 milijonov QAR septembra 2021.

Vir: Ministrstvo za razvojno načrtovanje in statistiko

Uvoz: Glavni uvoz Katarja so: transportna oprema in deli (19 odstotkov celotnega uvoza); jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave in deli (15 odstotkov); navadne kovine in izdelki iz njih (11 odstotkov) ter električni stroji in oprema ter deli (10,7 odstotka). Glavni uvozni partnerji so: ZDA (11 odstotkov celotnega uvoza), Kitajska (10 odstotkov), Japonska (8,2 odstotka), Združeni arabski emirati (8 odstotkov) in Nemčija (7 odstotkov). Drugi so: Italija, Združeno kraljestvo, Savdska Arabija, Indija in Švica.

Do leta 2015 je Katar uvozil približno 80 odstotkov svoje hrane, predvsem z Bližnjega vzhoda in v precej manjši meri iz ZDA, Evrope, Azije, Avstralije in Nove Zelandije. Katar se je zanašal na uvoz številnih živilskih izdelkov, vključno z žiti, mlečnimi izdelki, mesom, sadjem in zelenjavo.

image_alt
Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

Julija 2021 je bila Kitajska vodilna država katarskega uvoza s približno 1,310 milijarde QR, delež 16,6 odstotka uvoza je znašal 7,87 milijarde QR. Sledijo ZDA s skoraj 0,898 milijarde QR, delež 11,4 odstotka, in UK z 0,611 milijarde QR, kar je 7,8-odstotni delež.

Vir: tradingeconomics.com

Uvoz v Katarju se je oktobra povečal na 8904 milijonov QAR z 8790 milijonov QAR septembra 2021.

Vir: Ministrstvo za razvojno načrtovanje in statistiko

Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Katarjem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Ljubljani novembra 2021 srečal s podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.

Na srečanju sta se seznanila z dvostranskim sodelovanjem med državama in načini krepitve in razvoja na različnih področjih ter se pogovarjala o številnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih skupnega interesa.

Podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani se je v Ljubljani srečal tudi s predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo. Na srečanju so obravnavali dvostransko sodelovanje na različnih področjih ter vrsto regionalnih in mednarodnih vprašanj skupnega interesa.  

Srečanje je obravnavalo pregled dvostranskega sodelovanja in načinov za njegovo krepitev na vseh področjih ter krepitev dvostranskega sodelovanja pri številnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih skupnega interesa, zlasti afganistanskim.

Podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je na drugem srečanju obravnaval dvostransko sodelovanje z MNZ Republike Slovenije.

Izmenjala sta tudi mnenja o sredstvih za njihovo krepitev na različnih področjih ter razpravljala o najnovejših varnostnih dogodkih na mednarodnem prizorišču.

Vir: thepeninsulaqatar.com

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil leta 2015 na uradnem obisku v Katarju po prejemu vabila s strani njegove visokosti šejka Tamima bin Hamada bin Khalife Al Thanija.

Potrdila sta, da so odnosi med državama prijateljski, in izrazila podporo nadaljnji krepitvi dvostranskega političnega in predvsem gospodarskega sodelovanja, ki do takrat ni bilo posebej močno. Voditelja držav sta se dogovorila, da bosta sklicala sejo skupnega gospodarskega odbora in zagotovila čim prejšnji sprejem sporazuma o spodbujanju in zaščiti investicij. Predsednik Pahor je Emirja Tamima in katarske gospodarstvenike povabil, naj preučijo možnosti za vlaganje v Sloveniji, ki bi lahko predstavljala zanimivo poslovno okolje za katarske vlagatelje. Slovenija je zanesljiva in privlačna investicijska destinacija, predvsem za vlaganja v turizem, promet in infrastrukturo. Predsednik Pahor je dejal, da je še veliko možnosti za krepitev odnosov, zato je treba več aktivnosti usmeriti v krepitev in spodbujanje gospodarskega sodelovanja. Voditelji držav so se strinjali, da je treba čim prej uveljaviti tudi druge mednarodne dvostranske pogodbene instrumente, ki bi vzpostavili okvir za intenzivnejše sodelovanje na drugih področjih, za nekatere pa pospešiti postopek ratifikacije.

Vir: predsednik.si

Nacionalni muzej Katar. Foto: Shutterstock
Nacionalni muzej Katar. Foto: Shutterstock

Primerjava med gospodarstvi Katarja in Slovenije je dostopna na POVEZAVI.

Izobraževanje: 12-letni javni šolski sistem je sestavljen iz šestletnega osnovnega cikla, ki mu sledi triletni srednješolski cikel in nato triletni terciarni cikel, ki dijake po zahodnih izobraževalnih standardih popelje skozi srednjo stopnjo. Izobraževanje v Katarju je imelo velike koristi od prihodkov od nafte.

Katar je gospodarstvo z visokim dohodkom, ki ga podpirajo tretje največje zaloge zemeljskega plina in nafte na svetu. Ko gre za izobraževanje, zasebne šole privabljajo večino otrok izseljencev, Katar pa ponuja odlične akademske zmogljivosti in vrednost za denar.

Letne šolnine za posamezno stopnjo izobraževanja znašajo: predšolski vrtec: 9.452 dolarjev; vrtec 5. razred: 15.761 dolarjev; in razredi 6-12: 20.497 dolarjev. Kapitalska pristojbina znaša 3.400 dolarjev na leto za vrtec 12. razreda in kapitalska pristojbina za predvrtec v višini 2.550 dolarjev na leto. Šola zaračuna tudi enkratno prijavnino v višini 1040 dolarjev.

Obstaja šest univerzitetnih obveznih tečajev angleščine, ki jih poučuje Oddelek za angleški program Fundacije za študente, ki študirajo v arabščini na visokih šolah za umetnost in znanost, poslovno in ekonomijo, pravo, izobraževanje ter šeriat in islamske študije.

Državljani Katarja se lahko brezplačno udeležijo katarske univerze, edine javne univerze v državi, toda zaradi tega je Katar tudi najdražja država v arabskem svetu za zasebno visokošolsko izobraževanje. Šolnine in pristojbine za študijsko leto 2014-2015 v nekaterih izobraževalnih mestnih kampusih lahko znašajo več kot 50.000 dolarjev letno.

Stroški študija v Katarju za dodiplomske tečaje se gibljejo med QAR800-QAR1,000 na kreditno uro. Izjema je Visoka medicinska šola. Pristojbine se gibljejo med 1.000 in 2.000 QAR na kreditno uro. Za podiplomske študente je povprečna šolnina 2000 QAR na kreditno uro.

Univerza v Katarju velja za najboljšo univerzo v Katarju za mednarodne študente. Akademska organizacija je razdeljena na visoke šole za umetnost in znanost, poslovno in ekonomijo, izobraževanje, inženiring, pravo, farmacijo, šeriat in islamske študije, medicino in zdravstvene vede.

Ali tujci lahko študirajo v Katarju? Mednarodni študent na univerzi v Katarju je opredeljen kot študent, ki je sprejet na univerzo v Katar, bodisi v dodiplomskem/podiplomskem arabskem programu za tuje govorce in je izdal svoje katarsko dovoljenje za prebivanje pod sponzorstvom katarske univerze prek oddelka za štipendije in mednarodni sprejem.

Univerza v Katarju (QU) se je uvrstila na 224. mesto na svetovni lestvici univerz Quacquarelli Symonds (QS) 2022.

Delo: Trenutna stopnja brezposelnosti v Katarju znaša 0,1 odstotka. To je zato, ker je na voljo veliko delovnih mest in vsak, ki išče delo v državi, ima dobre zaposlitvene možnosti. Gospodarstvo hitro raste, BDP države pa je leta 2018 znašal skoraj devet milijard ameriških dolarjev.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Katera so najbolje plačana delovna mesta v Katarju? Kirurgi / zdravniki - 29.200 do 90.400 QAR; glavni izvršni direktorji - 30.000 do 54.200 QAR; vodja IT - 30.000 do 45.250 QAR; vodja projekta - 40.600 do 42.600 QAR; vodja človeških virov - 38.300 do 40.000 QAR; sodniki - 24.500 do 75.900 QAR in odvetniki - 19.800 do 61.500 QAR.

Katera delovna mesta so v Katarju zastopana v največji meri? Tehnik, zdravstvo, turizem in inženirstvo.

Kljub vsem ugodnim dejavnikom najti službo v Katarju ni lahka naloga, še posebej ne za izseljence. Vendar pa če se odločite za to, nič ni nemogoče. Razmislite raje o iskanju zaposlitve, namesto o iskanju zaposlitvi za polni delovni čas in zagotovo boste videli uspeh. Najbolje je, če se iskanja zaposlitve lotite po tem, ko ste izdelali jasno strategijo.

Izseljenci, ki želijo delati v Katarju, potrebujejo delovno dovoljenje. Za pridobitev delovnega dovoljenja vas mora delodajalec v Katarju sponzorirati. Preden zaprosite za dovoljenje za prebivanje, morate pridobiti delovno dovoljenje, zaradi česar je potrebno najti službo, preden se preselite v Katar.

Iščejo se dela na področju gradbeništva, medijev in PR, gospodinjske delavce, na področju inženiringa, turizma, zdravstva in zdravstvene nege, vzdrževanja in popravila.

Katar je marca 2021 uvedel minimalno plačo v višini 1000 QAR, ki velja za vse zaposlene v vseh sektorjih v Katarju, vključno z delavci v gospodinjstvu. Delodajalec mora dodatno zagotoviti 500 QAR na mesec za nastanitev in 300 QAR na mesec za prehrano, razen če jih zagotovi delodajalec.

Na splošno povprečno katarsko gospodinjstvo, ki obsega približno osem ali devet ljudi, zasluži 72.700 QAR na mesec. To je skoraj trikrat več, kot je povprečno (zahodno) izseljensko gospodinjstvo, sestavljeno iz štirih ali petih ljudi, zaslužilo 24.400 QAR mesečno.

Več iz rubrike