Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Kambodži (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kambodžo.
Fotografija: Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP
Odpri galerijo
Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Kambodža ima mešan gospodarski sistem, samo opredeljen kot načrtovano gospodarstvo s trgi, v katerem gospodarstvo vključuje vrsto zasebnih svoboščin v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno regulacijo. Je članica Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN).

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Panami (2/5)

Gospodarstvo je še vedno močno odvisno od prihodkov od turizma in izvoza oblačil. Več kot polovica delovne sile se ukvarja s samooskrbnim kmetijstvom, Kambodža pa ostaja ena najrevnejših azijskih držav.

Kamboško gospodarstvo je zaradi izvoza oblačil in turizma med letoma 1998 in 2019 ohranilo povprečno letno stopnjo rasti 7,7 odstotka, zaradi česar je eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu.

Azijska razvojna banka je napovedala, da se bo proizvodnja v državi še naprej povečevala za okoli 9,6 odstotka, z upočasnitvijo oblačil in obutve, ki jo povzroča močnejša rast v nastajajočih panogah: električni deli, avtomobilske komponente, kolesa, brušen riž in guma.

Gospodarstvo trenutno sledi sistemu odprtega trga (tržno gospodarstvo) in je v zadnjem desetletju doživelo hiter gospodarski napredek. Dohodek na prebivalca je v primerjavi z večino sosednjih držav nizek, čeprav hitro narašča. Trenutno je ena najrevnejših držav na svetu.

Kaj je glavni problem v Kambodži? Kambodža ima težave zaradi stalne korupcije, pomanjkanja ustrezne izobrazbe in omejenih možnosti za zaposlitev. Vendar pa kamboška vlada sodeluje z donatorji, kot sta Azijska razvojna banka in Svetovna banka, da bi obravnavala pereče potrebe države.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Mladina v Kambodži je še posebej izpostavljena ranljivosti, predvsem v kontekstu revščine, fizičnih in duševnih slabosti, nasilja in zlorab ter migracij. Kar zadeva revščino in socialno izključenost, 36 odstotkov mladih Kambodžanov živi pod pragom revščine. Omejeni človeški viri in visoka neenakost dohodkov so tako drugi vplivni dejavniki revščine v Kambodži.

V skladu z danes objavljenim poročilom Azijske razvojne banke (ADB) naj bi kamboško gospodarstvo raslo za 5,3 odstotka in leta 2023 za 6,5 ​​odstotka zaradi močnega izvoza blaga in neposrednih tujih naložb. Dolgoročno naj bi se dolg kamboške vlade po naših ekonometričnih modelih leta 2022 gibal okoli 33 odstotkov BDP.

V skladu z našimi ekonometričnimi modeli, naj bi se BDP Kambodže dolgoročno leta 2022 gibal okoli 31,70 milijarde dolarjev.

Leta 2020 je bil delež kmetijstva v kamboškem bruto domačem proizvodu 22,38 odstotka, industrija je prispevala približno 34,8 odstotka, storitveni sektor pa približno 36,6 odstotka. Dve največji kamboški industriji sta tekstil in turizem, kmetijske dejavnosti pa ostajajo glavni vir dohodka za številne Kambodžane, ki živijo na podeželju. Storitveni sektor je močno osredotočen na trgovske dejavnosti in storitve, povezane z gostinstvom.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Omanu (2/5)

Pregled gospodarskih gibanj v Kambodži

Izvoz: Izvoz v Kambodži se je decembra 2021 povečal na 7505,50 milijarde KHR iz 5870,10 milijarde KHR novembra 2021. 

Vir: National Bank of Cambodia

V izvozu Kambodže prevladuje tekstilno blago, ki predstavlja okoli 70 odstotkov celotnega izvoza. Drugi izvozni proizvodi vključujejo vozila, obutev, naravni kavčuk in ribe. Glavni izvozni partnerji Kambodže so ZDA, Hongkong, Singapur, Kanada, Nemčija in Združeno kraljestvo.

Uvoz: Uvoz v Kambodži se je decembra 2021 povečal na 13407,30 milijarde KHR iz 9571,60 milijarde KHR novembra 2021. 

Vir: National Bank of Cambodia

Kambodža uvaža predvsem naftne derivate, tkanine, vozila, veleprodajno prejo, cigarete, električno komunikacijsko opremo in zdravila. Glavni uvozni partnerji Kambodže so Kitajska, Tajska, Hongkong, Vietnam, Tajvan in Južna Koreja. 

Vir: tradingeconomics.com

Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Kambodžo

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna na povezavi: https://countryeconomy.com/countries/compare/cambodia/slovenia

Kraljevina Kambodža in Republika Slovenija sta se jeseni 2021 dogovorili za nadaljnjo krepitev sodelovanja na potencialnih področjih, vključno z gospodarstvom, trgovino, turizmom, zdravstvom in drugimi sektorji. Dogovor sta sklenila kamboški premier Hun Sen, rotirajoči predsednik ASEAN za leto 2022, in Janez Janša, predsednik vlade Slovenije, rotirajoči predsednik Evropske unije in koordinator ASEM-ASEAN. Sodelovala bosta  pri oprostitvi vizumov za imetnike diplomatskih in uradnih potnih listov. Prav tako sta se dogovorila, da bosta okrepila sodelovanje v boju proti COVID-19 in spodbudila trgovinska pogajanja med ASEAN in Evropo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v ZDA (2/5)

Izvoz Slovenije v Kambodžo je v letu 2021 znašal 3,78 milijona dolarjev, po podatkih baze o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika  so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Slovenija izvaža v Kambodžo

vrednost

Leto

Tiskane knjige, časopisi, slike

2,05 milijona dolarjev

2020

Igrače, igre, športni rekviziti

583,27 tisoč dolarjev

2020

bombaž

82,01 tisoč dolarjev

2020

Farmacevtski izdelki

58,04 tisoč dolarjev

2020

Mlečni izdelki, jajca, med, užitni izdelki

55,97 tisoč dolarjev

2020

Izvoz Kambodže v Slovenijo je v letu 2020 znašal 6,27 milijona ameriških dolarjev, kažejo podatki  o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljen aprila 2022

Kambodža Izvoz v Slovenijo

vrednost

Leto

obutev, gamaše in podobno,

2,97 milijona dolarjev

2020

Oblačilni izdelki, pleteni ali kvačkani

1,58 milijona dolarjev

2020

Vozila razen železnice, tramvaja

1,15 milijona dolarjev

2020

Žitarice

428,85 tisoč dolarjev

2020

Razni industrijski izdelki

65,58 tisoč dolarjev

2020

Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje: Otroci v Kambodži so upravičeni do devetih let brezplačnega izobraževanja. Vendar pa se posebne skupine otrok borijo za dostop do kakovostnega izobraževanja na različnih stopnjah svojega izobraževanja. Kambodža je dosegla izjemen napredek pri izobraževanju svojih otrok. Od leta 2007 se je število otrok, vključenih v predšolske programe, več kot podvojilo.

Mnogi študenti opustijo šolo zaradi razlogov, kot so nesposobnost slediti predavanjem, slab akademski uspeh ali pogosta odsotnost z dela.

Od 119 držav se je Kambodža uvrstila na 108. mesto v kategoriji izobraževanja in šolanja. Ima eno univerzo na skupni Times Higher Education World University Rankings. Najvišje uvrščena univerza v Kambodži je University of Puthisastra.

V Kambodži je 46 univerz. Ali lahko tujci študirajo v Kambodži? V Kambodži ni "študentskih vizumov", vendar kot študent lahko dobite poslovni/navadni vizum brez delovnega dovoljenja. Phnom Penh ima več univerz, ki poučujejo v angleščini in ponujajo izredne, dodiplomske, magistrske in doktorske programe.

Koliko stane študij v Kambodži? Stroški šolnine v Kambodži so v primerjavi z drugimi državami relativno nizki. Študenti lahko pridobijo diplomo za približno 2.500 USD. Magistrski programi so na voljo le za malo več. Doktorski so najdražji in stanejo okoli 9000 dolarjev. Za študij medicine boste recimo odšteli 3000 dolarjev.

Med najboljše mednarodne šole v Phnom Penhu spadajo: Invictus International School Phnom Penh, Northbridge International School Kambodža, Francoska mednarodna šola, American Global Prep School, Mednarodna šola Grand Mount, Bambusova mednarodna šola in Mednarodna šola East-West.

Delo: Najboljše delo pri katerem najbolje spoznate tudi državo Kambodža je, da ste prostovoljec. V Phnom Penhu lahko najdete službo kot učitelj angleščine tudi brez kvalifikacij. V nekaterih barih in gostiščih (Siem Reap in Sihanoukville) vam v zameno za delo ponudijo tudi nočitev in hrano. Delate lahko tudi v sirotišnici vendar se zavedajte, da so zelo revne ter, da denar velikokrat potuje v žepe lastnika namesto, da pride do otrok.

Vsi tuji državljani, ki prihajajo v Kambodžo na delo, morajo pridobiti vizum razreda E, ki je bil prej znan kot poslovni ali navadni vizum, ki velja 30 dni. Prav tako morajo pridobiti delovno dovoljenje in delovno izkaznico prek Ministrstva za delo in poklicno usposabljanje (MLVT).

Najlažji način za iskanje zaposlitve v Kambodži pa je prek drugih izseljencev. Medtem ko je skupnost izseljencev vsak dan večja, je še vedno dovolj majhna, da najdete službo na staromoden način – prek nekoga, ki ga poznate. Obstaja veliko možnosti za mreženje, zlasti v Phnom Penhu. Izdelovanje oblačil in turizem sta glavna gospodarska sektorja v Kambodži, vendar so zelo iskani tudi usposobljeni strokovnjaki. Ne glede na to, ali želite poučevati angleščino ali delati v multinacionalnem podjetju, so spletni portali najboljše mesto za začetek iskanja zaposlitve.

Najbolje plačana delovna mesta v Kambodži: kirurgi / zdravniki, sodniki, odvetniki, bančni menedžerji, direktorji marketinga, piloti, visoki profesorji in ortodonti.

Protest tekstilnih delavcev v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP
Protest tekstilnih delavcev v Kambodži. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Katera je najpogostejša služba v Kambodži? V Kambodži sta tekstil in turizem dve največji panogi, kmetijstvo pa ostaja glavni vir dohodka za številne podeželske prebivalce. V storitvenem sektorju so najpogostejše trgovske dejavnosti in gostinske storitve.

Ali potrebujete diplomo za delo v Kambodži? Ne, diploma v Kambodži ni zakonska zahteva za delovni vizum.

Delovna mesta za študente v Kambodži: digitalni marketing, blagajnik v supermarketih, prostovoljstvo v nevladnih organizacijah, gospodinjstvo, vnos podatkov, izterjava dolgov, poučevanje angleščine, računalniška dela.

Ali lahko mednarodni študenti delajo v Kambodži? V Kambodži ni "študentskih vizumov", vendar kot študent lahko dobite poslovni/navadni vizum brez delovnega dovoljenja. Delo s krajšim delovnim časom lahko študentom ponudi ne le finančni dohodek za podporo študija, ampak razvije tudi medosebne veščine (mehke veščine), jih informira o možnostih za bodočo kariero, spodbuja njihovo timsko delo in komunikacijo z ljudmi iz različnih okolij.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Nemčiji (2/5)

Pridobitev delovnega dovoljenja na Kambodži: Imeti ponudbo delodajalca v skladu z ustreznimi predpisi glede zaposlovanja tujih državljanov; zakonit vstop v Kraljevino Kambodžo; imeti veljaven potni list; imeti veljavno dovoljenje za prebivanje; bodite sposobni za ustrezno delo; bodite brez nalezljivih bolezni.

Povprečna plača se uvršča kot ena najnižjih povprečnih plač na svetu in nižja od drugih sosed v jugovzhodni Aziji, zabeležena pri 212 dolarjev ali 869.000 KHR. Od 1. januarja 2022 je minimalna plača enaka 194 ameriškim dolarjem na mesec.

Več iz rubrike