Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Jordaniji (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Jordanijo.
Fotografija: Puščava, Jordanija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Puščava, Jordanija. Foto: Shutterstock

Jordanija ima mešan gospodarski sistem, ki vključuje različne zasebne svobode v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno ureditvijo.

Gre za državo v razvoju z razmeroma majhnim gospodarstvom in nizkim dohodkom na prebivalca ter visoko stopnjo brezposelnosti. Jordansko gopodarstvo je odprto. Tamkajšnje kmetijstvo je predvsem zaradi cikličnih suš in nepredvidljivih zmrzali izpostavljeno naravnim nesrečam.

Hašemitsko kraljestvo Jordanija je razmeroma mlad narod, vendar s starodavnimi koreninami. Nedavne reforme, liberalizacije in privatizacije s strani vlade so s članstvom v STO in trgovinskimi sporazumi z ZDA in EU pomagale stabilizirati jordansko gospodarstvo, okrepiti njegov svetovni položaj in povečati privlačnost za tuje naložbe. Obsežen program preobrazbe kralja Abdulaha II se je spopadel s problematiko revščine in brezposelnosti ter uspel dvignil življenjski standard Jordancev. Jordanska zdravstvena služba naj bi bila na primer ena najboljših v regiji. Vendar pa zahtevajo Jordanci po arabski pomladi še več reform.

Jordanska ekonomska svoboda znaša 64,6, s čimer je njeno gospodarstvo 69. najbolj svobodno v indeksu 2021. Njena skupna ocena se je znižala za 1,4 točke, predvsem zaradi zmanjšanja fiskalnega zdravja in svobode trgovine.

Jordanija preprosto ni bogata država kot je Savdska Arabija. Tudi tiste družine, ki imajo bogastvo, so glede tega običajno diskretne. Seveda obstajajo ekskluzivne soseske v Amanu, vendar na splošno bogastva v državi ni veliko. Po drugi strani pa v Jordaniji zlasti v mestih obstaja revščina. Glavni razlog je v pomanjkanju naravnih virov.

Medtem ko imajo številne države Bližnjega vzhoda velike zaloge nafte, Jordaniji primanjkuje tovrstnega naravnega bogastva. Država ima tudi slabo podnebje, kar pomembno prispeva k visoki stopnji revščine.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Leta 2019 je znašal državni dolg Jordanije okoli 34,77 milijarde ameriških dolarjev. Jordanija ima eno najvišjih ravni javnega dolga na Bližnjem vzhodu, ki presega 100 odstotkov BDP-ja, kar je posledica neučinkovitega javnega sektorja in odvisnosti od dragega tujega uvoza energije.

Razlog da je jordanski dinar tako draga valuta, je v tem, da jordanska vlada vzdržuje fiksne menjalne tečaje. Namesto tega je produkt strožje vladne politike, kot je to v državah, ki se bolj nagibajo k spremenljivim menjalnim tečajem.

Svetovna banka je na podlagi podatkov, 1. julija 2017, Jordanijo uvrstila med države nižjega srednjega dohodka.

Stopnja revščine je bila leta 2019 15,7-odstotna.

Jordanija ima od leta 2016 milijon sodčkov dokazanih zalog nafte, kar sodi na 96. mesto na svetu in predstavlja približno 0 odstotkov skupnih svetovnih rezerv nafte, ki znašajo 1.650.585.140.000 sodčkov.

Leta 2020 je znašal BDP 43,7 milijarde ameriških dolarjev. Letna stopnja rasti BDP v Jordaniji je od leta 1993 do 2021 v povprečju znašala 4,05 odstotka, v prvem četrtletju 2007 pa je dosegla najvišjo vrednost 10,60 odstotka, v drugem četrtletju 2020 pa rekordno nizko raven -3,60 odstotka.

Glavna industrija je proizvodnja. Proizvodnja je skoncentrirana v okolici Amana. Pridobivanje fosfata, rafiniranje nafte in proizvodnja cementa so glavne težke industrije v državi. Proizvajajo se tudi hrana, oblačila in različne potrošniške dobrine.

Rudarski sektor sodi med ključne strateške industrije v Jordaniji. Veliko prispeva k zaposlovanju Jordancev in drugih narodnosti. Poleg tega se pridobivanje rud šteje za enega glavnih izvoznih izdelkov države, hkrati pa zadovoljuje potrebe lokalnega trga surovin.

Jordanija danes spada med tri največje izvoznike pepelike na svetu, njen turistični sektor pa enakomerno raste. 

Strategija Jordanije zajema gospodarsko rast, fiskalno stabilnost, zmanjšanje finančnih odpadkov in javnega dolga na varne ravni. Tuje naložbe namerava povečati s krepitvijo in povečevanjem poslovne in naložbene konkurenčnosti.

Trenutne gospodarske razmere v Jordaniji predstavlja razmerje med dolgom centralne vlade Jordanije in BDP-jem, ki je konec maja 2021 znašalo 109 odstotkov, skoraj enako kot konec leta 2020. Realni BDP Jordanije naj bi leta 2021 zrasel za 1,9 odstotka, saj gospodarski kazalniki kažejo na povečanje zasebnega povpraševanja, medtem ko ostaja svetovno povpraševanje podporno.

Petra, Jordanija. Foto: Shutterstock
Petra, Jordanija. Foto: Shutterstock

Pregled gospodarskih gibanj v Jordaniji

Skupna vrednost izvoza (FOB) znaša 8.313 milijonov ameriških dolarjev. Skupna vrednost uvoza (CIF) je 19.337 milijonov ameriških dolarjev. Na številčni ravni HS6 se 2.156 izdelkov izvozi v 149 držav in 3.726 izdelkov uvozi iz 144 držav.

Vrednost uvoza blaga v Jordanijo je leta 2020 znašala 17 milijard dolarjev. Celoten uvoz blaga v Jordanijo se je znižal za 12 odstotkov v primerjavi z letom 2019. Uvoz blaga se je zmanjšal za 2,32 milijarde dolarjev (vrednost uvoza blaga v Jordanijo je bila leta 2019 enaka 19,3 milijarde dolarjev).

Največji delež uvoza predstavljajo avtomobili (1,58 milijarde dolarjev), rafinirana nafta (1,36 milijarde dolarjev), naftni plin (1,33 milijarde dolarjev), surova nafta (1,05 milijarde dolarjev) in lahke gumirane pletene tkanine (690 milijonov dolarjev), ki jih večinoma uvažajo iz Kitajske (3,79 milijarde dolarjev), Savdske Arabije (3,3 milijarde dolarjev), ZDA (1,36 milijarde dolarjev), Združenih arabskih emiratov (1,31 milijarde dolarjev) in Egipta (1,22 milijarde dolarjev).

Glavni uvoz Jordanije predstavljajo stroji in transportna oprema, goriva, hrana, proizvedene kemikalije in električni stroji. Glavni uvozni partnerji Jordanije so Savdska Arabija, Kitajska, Nemčija, ZDA in Italija.

Najmočnejši trgovinski partnerji (uvozni viri) Jordanije leta 2020:

 • Kitajska s 15,9-odstotnim deležem (2,7 milijarde dolarjev)
 • Savdska Arabija z 12,3-odstotnim deležem (2,09 milijarde dolarjev)
 • ZDA z 8,3-odstotnim deležem (1,41 milijarde dolarjev)
 • Nemčija z deležem 4,32 odstotka (736 milijonov dolarjev)
 • Združeni arabski emirati z deležem 3,69 odstotka (628 milijonov dolarjev)
 • Egipt s 3,5-odstotnim deležem (595 milijonov dolarjev)
 • Turčija z deležem 3,28 odstotka (559 milijonov dolarjev)
 • Italija z deležem 3,01 odstotka (512 milijonov dolarjev)
 • Indija z deležem 2,87 odstotka (488 milijonov dolarjev)
 • Koreja z 2,53-odstotnim deležem (430 milijonov dolarjev)

Najbolj uvoženi izdelki Jordanije leta 2020:

 • 4,6 odstotka (783 milijonov dolarjev): 8703 - Motorni avtomobili in druga motorna vozila, zasnovana predvsem za prevoz oseb (razen tistih iz tarifne številke 87.02), vključno s kombilimuzinami in dirkalnimi avtomobili.
 • 4,38 odstotka (746 milijonov dolarjev): 2710 - Naftna olja in olja, pridobljena iz bitumenskih mineralov, razen surovih; pripravki, ki niso navedeni in ne zajeti na drugem mestu, ki vsebujejo 70 mas. % ali več naftnih olj ali olj, pridobljenih iz bituminoznih mineralov, pri čemer so ta olja osnovne sestavine pripravkov; odpadna olja.
 • 3,27 odstotka (556 milijonov dolarjev): 2709 - Naftna olja in olja, pridobljena iz bitumenskih mineralov, surova.
 • 2,81 odstotka (478 milijonov USD): 3004 - Zdravila (razen blaga iz tarifne številke 30.02, 30.05 ali 30.06), sestavljena iz mešanih ali nemešanih izdelkov za terapevtsko ali profilaktično uporabo, pripravljena v odmerjenih odmerkih (vključno s tistimi v obliki sistemov za transdermacijo) v oblikah ali pakiranjih za prodajo na drobno.
 • 2,5 odstotka (426 milijonov dolarjev): 6006 - Druge pletene ali kvačkane tkanine.
 • 2,47 odstotka (421 milijonov dolarjev): 8525 - Oddajni aparati za radiotelefonijo, radiotelegrafijo, radijsko oddajanje ali televizijo, vključno z vgrajenimi sprejemnimi aparati ali aparati za snemanje ali reprodukcijo zvoka ali brez njih; televizijske kamere; video kamere in druge video kamere; digitalni fotoaparati.
 • 2,47 odstotka (420 milijonov dolarjev): 2711 - Naftni plini in drugi plinasti ogljikovodiki.
 • 1,34 odstotka (228 milijonov dolarjev): 8704 - Motorna vozila za prevoz blaga.
 • 1,27 odstotka (216 milijonov dolarjev): 6114 - Druga oblačila, pletena ali kvačkana.

image_alt
Čip, ki posnema človeški živčni sistem in razlikuje med vonji

Vrednost izvoza blaga iz Jordanije je leta 2020 znašala 7,94 milijarde dolarjev. Skupni izvoz blaga iz Jordanije se je v primerjavi z letom 2019 znižal za 4,44 odstotka. Izvoz blaga se je znižal za 369 milijonov dolarjev (vrednost izvoza blaga iz Jordanije je znašala 8,31 milijarde dolarjev) v letu 2019.

Primarni izvoz Jordanije predstavljajo oblačila, kemikalije in kemični izdelki ter pepelika in fosfati. Glavni uvoz predstavljajo stroji in aparati, surova nafta in živilski izdelki. Glavni viri uvoza so Savdska Arabija, ZDA, Kitajska in EU.

Glavni kmetijski izvoz Jordanije so izdelki iz etnične hrane, orientalske sladkarije, etnični sir, deviško oljčno olje in zelišča, predvsem timijan. Jordaniji je bil nedavno odobren dostop do ameriškega trga za sveže jagode, mlade kumare in stročji fižol.

Glavne izvozne destinacije so ZDA, Irak in Savdska Arabija. Leta 2000 je Jordanija podpisala dvostranski sporazum o prosti trgovini z ZDA. Vrednost izvoza raste, vendar ne pokriva vrednosti uvoza. Primanjkljaj se financira s tujimi donacijami, posojili in drugimi oblikami kapitalskih transferjev. Čeprav je bil jordanski trgovinski primanjkljaj velik, so ga nekoliko izravnali prihodki od turizma, nakazila, ki so jih poslali Jordanci, ki delajo v tujini, zaslužki iz tujih naložb centralne banke in subvencije drugih arabskih in nearabskih vlad.

Izvoz - Jordanija
Izvoz - Jordanija

Najmočnejše izvozne destinacije blaga iz Jordanije v letu 2020:

 • ZDA z 22-odstotnim deležem (1,75 milijarde dolarjev)
 • Indija z 10,9-odstotnim deležem (866 milijonov dolarjev)
 • Savdska Arabija z 10,5-odstotnim deležem (834 milijonov dolarjev)
 • Proste cone z 10-odstotnim deležem (800 milijonov dolarjev)
 • Irak z 8,35-odstotnim deležem (663 milijonov dolarjev)
 • Združeni arabski emirati z deležem 4,44 % (352 milijonov dolarjev)
 • Švica s 3,09-odstotnim deležem (245 milijonov dolarjev)
 • Kuvajt z 2,9-odstotnim deležem (231 milijonov dolarjev)
 • Kitajska z 2,11-odstotnim deležem (168 milijonov dolarjev)
 • Država Palestina z deležem 2,08 % (165 milijonov dolarjev)

Amman, Jordanija. Foto: Shutterstock
Amman, Jordanija. Foto: Shutterstock

Največji izvoz Jordanije v letu 2020:

 • 18,8 odstotka (1,49 milijarde USD): 6114 - Druga oblačila, pletena ali kvačkana.
 • 6,75 odstotka  (536 milijonov dolarjev): 3104 - Mineralna ali kemična gnojila, kalij.
 • 5,51 odstotka  (437 milijonov dolarjev): 7108 – Zlato (vključno s pozlačeno platino) neobdelano ali v polizdelkih ali v prahu.
 • 5,43 odstotka  (431 milijonov USD): 3004 - Zdravila (razen blaga iz tarifne številke 30.02, 30.05 ali 30.06), sestavljena iz mešanih ali nemešanih izdelkov za terapevtsko ali profilaktično uporabo, pripravljena v odmerjenih odmerkih (vključno s tistimi v obliki sistemov za transdermacijo) v oblikah ali pakiranjih za prodajo na drobno.
 • 4,3 odstotka  (342 milijonov dolarjev): 2510 - Naravni kalcijevi fosfati, naravni aluminijevi kalcijevi fosfati in fosfatna kreda.
 • 4,26 odstotka  (338 milijonov dolarjev): 2809 - difosforjev pentaoksid; fosforna kislina; polifosforne kisline, kemično določene ali ne.
 • 2,99 odstotka  (237 milijonov dolarjev): 2827 - kloridi, kloridni oksidi in kloridni hidroksidi; bromidi in bromidni oksidi; jodidi in jodidni oksidi.
 • 2,89 odstotka  (229 milijonov dolarjev): 3102 - Mineralna ali kemična gnojila, dušikova.
 • 2,21 odstotka  (175 milijonov USD): 3402 - Organska površinsko aktivna sredstva (razen mila); površinsko aktivni preparati, pralni preparati (vključno pomožni pralni preparati) in čistilni preparati, ki vsebujejo milo ali ne, razen tistih iz tarifne številke 34.01.
 • 2,11 odstotka  (168 milijonov USD): 3003 - Zdravila (razen blaga iz tarifne številke 30.02, 30.05 ali 30.06), sestavljena iz dveh ali več sestavin, ki so bile pomešane skupaj za terapevtsko ali profilaktično uporabo, ki niso pripravljena v odmerjenih odmerkih ali v oblikah ali pakiranjih prodaja na drobno.

Vir: trendeconomy.com

Jordanija je prijetna dežela, kjer lahko živite preprosto življenje. Predpisi o delu so razmeroma fleksibilni, možnosti za naložbe pa so številne. To je živahno mesto, vendar Jordanija potrebuje bolj izkušene delavce. Zdaj je pravi čas, da to preverite in ugotovite, ali želite biti del njene rasti.

Priljubljena delovna mesta v Jordaniji so nadzornik gradbišča, nadzornik, delavec, varilec, električar, gradbeni ekspeditor in vodja gradbenih projektov.

Vsakdo, ki vstopi v Jordanijo, mora pridobiti vizum pri enem od diplomatskih predstavništev države, razen če je iz države, ki je izvzeta iz vizuma, ali jo lahko pridobi ob prihodu. Ti turistični vizumi ne dovoljujejo zaposlitve. Če želite zakonito najeti tujce za delo v vašem podjetju v Jordaniji, bodo ti potrebovali delovni vizum in dovoljenje.

Postopek pridobitve delovnega dovoljenja v Jordaniji: izpolnite obrazec delovnega dovoljenja; izpolnite računalniški obrazec za prijavo, ki je namenjen delavcem, ki niso jordanski; vložite zahtevo ministrstva za notranje zadeve za sprejem nejordanskih delavcev; pogodba o delu (dva izvoda); osebne fotografije (1) ter zdravniški pregled ministrstva za zdravje za obnovo.

Več iz rubrike