Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Iranu (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Iran.
Fotografija: Foto. Shutterstock
Odpri galerijo
Foto. Shutterstock

Iransko gospodarstvo je v zadnjih desetletjih doživelo velike pretrese. Veliko rast v 70-ih letih, v 80-h, pa izjemen padec zaradi islamske revolucije in vojne z Irakom. Država obvladuje velik del gospodarstva in banke, sistem je v glavnem odvisen od prihodkov od nafte. Bohotita se neformalna dejavnost in korupcija. Razlike med mesti in podeželjem se drastično večajo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Belgiji (2/5)

Gospodarstvo Irana je mešano gospodarstvo z velikim državnim sektorjem in je po nominalnem BDP največje na Bližnjem vzhodu. Je 23. največje na svetu po pariteti kupne moči (PKM).

Približno 60 % iranskega gospodarstva je centralno načrtovanega. Združeni narodi razvrščajo iransko gospodarstvo kot napol razvito.

Njegovo mešano gospodarstvo je močno odvisno od izvoznih prihodkov iz obsežnih zalog nafte v državi. Izvoz nafte predstavlja skoraj 80 odstotkov deviznih prihodkov.

Za iransko gospodarstvo so značilni ogljikovodični, kmetijski in storitveni sektorji ter opazna prisotnost države v proizvodnih in finančnih storitvah. Iran je po zalogah zemeljskega plina na drugem mestu na svetu in na četrtem mestu po dokazanih zalogah surove nafte.

Iran velja za državo z višjim srednjim dohodkom. Vrednost riala je po islamski revoluciji strmo upadla zaradi bega kapitala iz države. Študije ocenjujejo, da je beg kapitala iz Irana tik pred in po revoluciji v razponu od 30 do 40 milijard dolarjev.

Iransko gospodarstvo se je po letu 2018 zaradi sankcij močno skrčilo. Leta 2020 si je opomoglo. Ameriške naftne in bančne sankcije, so Teheran leta 2019 spodbudile, da je postopoma kršil jedrske omejitve sporazuma.

Po mnenju Mednarodnega denarnega sklada je Iran "tranzicijsko gospodarstvo", kar pomeni, da se iz načrtovanega spreminja v tržno gospodarstvo.

Leta 2019 je državni dolg Irana znašal okoli 277,07 milijarde ameriških dolarjev.

Iranski bruto domači proizvod (BDP) se je leta 2020 po prilagoditvi inflacije povečal za 3,39 odstotka. Ta številka je padla s 13,4-odstotne rasti pred štirimi leti, ki je bila reakcija na odpravo sankcij po skupnem celovitem akcijskem načrtu (JPCOA) v zvezi z iranskim jedrskim programom.

Dolgoročno se predvideva, da se bo iranski BDP po naših ekonometričnih modelih gibal okoli 270,00 milijarde dolarjev leta 2022 in 300,00 milijard dolarjev leta 2023.

Za iransko gospodarstvo so značilni ogljikovodični, kmetijski in storitveni sektorji ter opazna prisotnost države v proizvodnih in finančnih storitvah.

BDP - sestava po sektorjih: kmetijstvo: 9,6 %, industrija: 35,3 % in storitve: 55 %.

Druge večje industrije vključujejo petrokemično proizvodnjo, gnojila, kavstično sodo, proizvodnjo avtomobilov, farmacevtske izdelke, telekomunikacije, energetiko, gradbeni material, tekstil, cement, proizvodnjo kovin in predelavo hrane.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Slovaškem (2/5)

Pregled gospodarskih gibanj v Iranu

Uvoz: Uvoz v Iranu se je v tretjem četrtletju 2022 povečal na 15.010 milijonov dolarjev s 13.025 milijonov dolarjev v drugem četrtletju 2021. 

Vir: Central Bank of Iran

Glavni uvoz Irana so neelektrični stroji (17 odstotkov celotnega uvoza), železo in jeklo (14 odstotkov), kemikalije in sorodni izdelki (11 odstotkov), transportna vozila (9 odstotkov) in električni stroji, orodja in naprave (7 odstotkov ). 

Glavni uvozni partnerji so Združeni arabski emirati (31 odstotkov celotnega uvoza) in Kitajska (17 odstotkov). Druge vključujejo: Južna Koreja, Turčija in Nemčija.

Izvoz: Izvoz v Iranu se je v tretjem četrtletju 2022 povečal na 18.850 milijonov dolarjev s 17.285 milijonov dolarjev v drugem četrtletju 2021. 

Vir: Central Bank of Iran

Nafta in zemeljski plin sta najpomembnejša iranska izvozna sredstva, ki predstavljata 82 odstotkov izvoznih prihodkov države. Drugi izvoz vključuje kemikalije, plastiko, sadje, keramične izdelke in kovine. 

Glavni izvozni partnerji Irana so Kitajska (21 odstotkov celotnega izvoza), Japonska (9,2 odstotka) in Turčija (9 odstotkov). Druge vključujejo: Južna Koreja in Italija. 

Vir: tradingeconomics.com

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Finskem (2/5)

Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Iranom

Primerjave med gospodarstvi držav so na voljo na povezavah:

https://countryeconomy.com/countries/compare/slovenia/iran

https://georank.org/economy/iran/slovenia

Aprila 2021 sta se veleposlanik Irana v Ljubljani, Kazem Shafiee in namestnik slovenskega zunanjega ministra, Stanislav Raščan, pogovarjala o načinih dvostranskega političnega, gospodarskega in gospodarskega sodelovanja ter izmenjala ideje o najnovejšem stanju dvostranskih političnih in gospodarskih odnosov ter kako jih še razširiti in okrepiti.

Shafiee se je na srečanju z Raščanom skliceval na tekoče jedrske pogovore in JCPOA ter opozoril, da je imel skupni celovit akcijski načrt (JCPOA) pozitivno vlogo pri reševanju regionalne in mednarodne krize ter izstopu ZDA iz JCPOA in vrnitvi k novemu status sankcij na višji ravni je povzročil težave tako v regiji kot na mednarodnem prizorišču.

Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters
Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters

Iranski diplomat je dodal, da je cilj Irana, da se vključi v pogajanja, ki potekajo na Dunaju, popolna prekinitev celotnih sankcij s strani ZDA.

Povedal je, da so povečane nepravične proti iranske sankcije ZDA in dodajanje novih sankcij ZDA privedle do znižanja obsega iransko-slovenskih trgovinskih transakcij in dodal: Amerika je blokirala pot uvozu zdravil in celo cepiv, kar je imelo slabe posledice za povečanje žrtev in širjenje koronavirusa v Iranu.

Iranski veleposlanik se je skliceval na nedavni teroristični napad cionističnega režima Izraela v jedrskem kompleksu Natanz. Iran obravnava zadevo v mednarodnih skupnostih in ohranja svoje pravice do zakonite obrambe v skladu s 51. členom Ustanovne listine ZN.

Vir: er.irna.ir

Slovenija je v letu 2021 uvozila iz Irana za 3,29 milijona ameriških dolarjev blaga, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Slovenija Uvoz iz Irana

vrednost

Leto

Stroji, jedrski reaktorji, kotli

1,76 milijona dolarjev

2020

Užitno sadje, oreščki, lupina citrusov, melone

734,55 tisoč dolarjev

2020

Izdelki iz železa ali jekla

424,36 tisoč dolarjev

2020

Farmacevtski izdelki

415,05 tisoč dolarjev

2020

Optični, foto, tehnični, medicinski aparati

359,15 tisoč dolarjev

2020

Iran je v letu 2018 iz Slovenije uvozil farmacevtske izdelke v višini 3,5 milijona dolarjev, po podatkih zbirke podatkov o mednarodni trgovini.

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Iran Uvoz farmacevtskih izdelkov iz Slovenije

Vrednost

Leto

Zdravila (v embalaži za prodajo na drobno)

3,50 milijona dolarjev

2018

Farmacevtski izdelki

5,85 tisoč dolarjev

2017

Vata, gaza, povoji in podobni izdelki

11,51 tisoč dolarjev

2014

Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje: V Iranu obstajajo brezplačne javne šole in zasebne šole na vseh ravneh, od osnovne šole do univerze. Sestavljen je iz enega leta predšolskega izobraževanja pri 5 letih, petih let osnovnošolskega izobraževanja (od 6. do 11. leta), treh let nižje sekundarne ali usmerjevalne šole (od 11. do 14. leta) in treh let srednje šole ( od 14. do 17. leta).

Izobraževanje v Iranu je zelo centralizirano. Ministrstvo za šolstvo je zadolženo za načrtovanje izobraževanja, financiranje, administracijo, kurikulum in razvoj učbenikov. Ima visoko stopnjo pismenosti glede na regionalne standarde in je v primerjavi s številnimi drugimi državami na podobni stopnji razvoja zelo izobražena družba.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Poljskem (2/5)

Ali se v Iranu poučuje angleščina? Iran je prepovedal poučevanje angleškega jezika v osnovnih šolah, saj je predmet označil za "kulturno invazijo". Ministrstvo za izobraževanje predvideva krepitev znanja perzijskega jezika in iranske islamske kulture učencev v osnovni šoli.

Iranske univerze, visoke šole, medicinske šole, inženirske in pravne fakultete so zelo spoštovane in dobro znane v izobraževanju in akademskih skupnostih ter še naprej ponujajo prestižne diplome, magisterije in doktorate. Leta 2016 se je Iran uvrstil na drugo mesto po odstotku diplomantov znanosti in tehnike v Globalnem indeksu inovacij.

Iranske univerze so najbolj znane po svojih programih iz kemije, medicine, inženiringa in fizike. Veliko tujih študentov prihaja v Iran, da bi študirali kulturo in zgodovino regije.  Najbolj znana je Univerza v Teheranu.

Koliko stane študij v Iranu? Za iranske državljane na državnih univerzah ni šolnin. Izjema so islamske univerze Azad, kjer se zaračunajo šolnine od 250 do 2500 evrov.

Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters
Foto: WANA NEWS AGENCY/Reuters

Delo: Iran je zelo težavna država, ko gre za delavce iz tujine, saj le-ti težko pridobijo vsa delovna dovoljenja za delo v državi.

Tuji državljani v Iranu ne morejo opravljati nobenega dela, razen če jim to dovoljuje vstopni vizum. Poleg tega morajo pridobiti delovno dovoljenje in upoštevati vse ustrezne zakone in predpise. Za delovno dovoljenja za Iran kot izseljenec, ki namerava delati v Iranu, boste potrebovali poslovni (vstopni) vizum in zanj je vredno zaprositi dobrih osem tednov pred potovanjem, da se prilagodite morebitnim nepričakovanim zamudam. Potrebovali boste tudi pismo svojega sponzorja zaposlitve v Iranu.

Spodaj so torej najbolj plačana delovna mesta v Iranu: plastični kirurgi, kardiologi in srčni kirurgi, zobozdravniki, nogometni trenerji, igralci, učitelji, odvetniki, IT specialisti.

Kako lahko dobim delovno dovoljenje v Iranu? Za pridobitev delovnega dovoljenja morate najprej dobiti vstopni vizum, za katerega je mogoče zaprositi največ 58 dni pred potovanjem in najmanj štiri delovne dni pred potovanjem. Lahko se preprosto obrnete na servisno službo Faraza Andishana za tujce in izseljence, da odobri vaš vizum in delovno dovoljenje v Iranu.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Švedskem (2/5)

Iranski zaposleni zaslužijo povprečno bruto plačo 7,18 dolarja na uro, 1245 dolarjev na mesec in 14.927 dolarjev na leto. Najvišje plače so v mestu Teheran, in sicer v povprečju 1812 dolarjev na mesec ali 21.743 dolarjev na leto. Iranska minimalna plača je 712.000 iranskih tomanov (215 dolarjev) (enako 7120.000 rialov), določena letno za vsak sektor in regijo.

Več iz rubrike