Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Kubi (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kubo.
Fotografija: Havana, Kuba. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Havana, Kuba. Foto: Shutterstock

Kot socialistično gospodarstvo ima Kuba predvsem plansko gospodarstvo z okoli 88 odstotkov delovne sile, ki od decembra 2017 dela v državnih podjetjih. Kuba nima borze, kar je ključni kazalnik gospodarstva brez kapitala.

Kuba ima načrtno-socialistično gospodarstvo. Tri desetletja po drugi svetovni vojni je približno tretjina svetovnega prebivalstva živela gospodarskem sistemu te vrste.

Gospodarstvo Kube je tudi večinoma poveljniško, v katerem prevladujejo državna podjetja. Leta 2019 se je Kuba uvrstila na 70. mesto od 189 držav z indeksom človekovega razvoja 0,783. Uvrščena je bila v kategorijo visokega človekovega razvoja.

Ta gospodarstva se imenujejo komandna gospodarstva, kjer ponudbo in cene uravnava vlada in ne tržne sile. Večina proizvodnih sredstev je v lasti in upravljanju države, večina delovne sile pa je zaposlena v državi.

Do zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja je Fidel Castro vzpostavil centralno načrtovano gospodarstvo in gospodarsko ugodno partnerstvo s Sovjetsko zvezo. Leta 1989 pa je razpad Sovjetske zveze ohromil kubansko gospodarstvo in na milijone Kubancev potisnil v revščino, kar je povzročilo veliko lakoto in brezposelnost.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Približno 26 odstotkov kubanskega prebivalstva živi v revščini.

Kuba ima od leta 1959 socialistični politični sistem, ki temelji na načelu 'ena država - ena stranka'. Kuba je ustavno opredeljena kot marksistično-leninistična socialistična država, ki jo deloma vodijo politične ideje Karla Marxa, enega od očetov zgodovinskega materializma, Friedricha Engelsa in Vladimirja Lenina.

Stopnja rasti kubanskega BDP za leto 2019 je bila -0,22-odstotna, kar je 2,47-odstotni upad glede na leto 2018. Stopnja rasti kubanskega BDP za leto 2018 je bila 2,25-odstotna, kar je 0,44-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2017. Stopnja rasti kubanskega BDP za leto 2017 je bila 1,81-odstotna, kar je 1,3-odstotno povečanje glede na leti 2016. Stopnja rasti kubanskega BDP je bila v letu 2016 0,51-odstotna, kar je 3,92 odstotkov manj kot leta 2015.

Neplačani javni dolg ob koncu leta 2020 je predmet zgornje meje 18,284 milijarde CUP (17,7 odstotka BDP).

Pričakuje se, da bo glede na globalne makro modele in pričakovanja analitikov Trading Economics BDP na Kubi do konca leta 2021 dosegel 93,90 milijarde ameriških dolarjev. V skladu z našimi ekonometričnimi modeli naj bi se BDP na Kubi v letu 2022 dolgoročno gibal okoli 97,30 milijarde ameriških dolarjev.

Varadero, Kuba. Foto: Shutterstock
Varadero, Kuba. Foto: Shutterstock

Kmetijstvo prispeva h kubanskemu BDP-ju okoli 3,78 odstotka, medtem ko je 25,12 odstotka prispevala industrija in 69,97 odstotka storitveni sektor.

Glavni sektorji kubanskega gospodarstva vključujejo proizvodnjo energije, kmetijstvo, industrijo, storitve, tuje naložbe in trgovino.

V kmetijstvu so glavni pridelki poleg sladkornega trsa riž (glavni vir kalorij v tradicionalni prehrani) citrusi (ki predstavljajo pomemben del izvoza), krompir, trpotci in banane, manioka, paradižnik in koruza.

Turizem na Kubi je industrija, ki od leta 2018 ustvari več kot 4,7 milijona prihodkov in je eden glavnih virov prihodkov otoka. S svojo ugodno klimo, plažami, kolonialno arhitekturo in izrazito kulturno zgodovino je Kuba že dolgo privlačna destinacija za turiste.

Kuba večinoma izvaža nikelj, trsni sladkor, cigare, gorivo, pijače, kovinske rude, ribe, cement, olje. Glavni izvozni partnerji Kube so Venezuela, Kitajska, Kanada, Nizozemska, Singapur, Španija, Francija, Slonokoščena obala, Brazilija, Rusija in Italija.

Izvoz na Kubi se je zmanjšal na 1703 milijonov CUC v letu 2020 z 2062 milijonov CUC v letu 2019. 

Vir: Nacionalni urad za statistiko, Republika Kuba

Trije največji izvozni kubanski proizvodi so tobak, sladkor in nikelj. Glavni tobačni izdelek je kubanska cigara, ki je po vsem svetu znana kot zlati standard cigar in je posledično zelo pomemben del kubanskega izvoza. Sladkor izvažajo v surovi obliki in tudi v obliki različnih rumov, ki jih izdelujejo na otoku. Kar zadeva nikelj, se domneva, da ima Kuba še vedno zaloge, ki predstavljajo nad pet milijonov ton. To državo uvršča na peto mesto na svetu; za Indonezijo, Avstralijo, Brazilijo in Rusijo. Večina niklja se na koncu uporabi v tujini za izdelavo nerjavečega jekla in drugih zlitin.

Vir: tradingeconomics.com

Kuba uvaža predvsem hrano, žita, gorivo, dizelske motorje, vozila, motorne dele in rastlinska olja. Glavni uvozni partnerji Kube so: Venezuela, Kitajska, Španija, Brazilija, ZDA, Mehika, Kanada, Italija, Nemčija, Vietnam in Rusija.

Uvoz na Kubi se je zmanjšal na 7230 milijonov CUC v letu 2020 z 9901 milijonov CUC v letu 2019.

Vir: Nacionalni urad za statistiko, Republika Kuba

image_alt
Prenovljen Airbus v stilu razkošne jahte

Poslovno sodelovanje med Slovenijo in Kubo

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna na povezavi.

Veleposlanik Republike Kube, njegova ekscelenca Juan Antonio Fernández Palacios, se je leta 2019 srečal z najvišjimi oblastmi Republike Slovenije; s predsednikom republike Borutom Pahorjem, takratnim predsednikom vlade, Marjanom Šarcem, podpredsednikom vlade in takratnim ministrom za zunanje zadeve, in Mirom Cerarjem. Ponovno so bili potrjeni dobri obojestranski odnosi, izražena pa je bila pripravljenost za njihovo nadaljnjo krepitev.

Kubanski veleposlanik se je ob tej priložnosti zahvalil slovenskemu predsedniku za sporočilo, ki ga je ob 60. obletnici zmagoslavja kubanske revolucije poslal predsedniku državnega sveta in ministrom Miguelu Díazu-Canelu Bermúdezu. Podobno je njegova ekscelenca izrazil hvaležnost kubanske vlade za slovensko podporo Resoluciji Generalne skupščine ZN, ki obsoja gospodarsko, trgovinsko in finančno blokado, ki so jo ZDA uvedle proti Kubi.

Kuba in Slovenija ohranjata zgodovinske vezi prijateljstva in sodelovanja ter diplomatskih odnosov že več kot 26 let.

Vir:misiones.minrex.gob.cu

Havana, Kuba. Foto: Shutterstock
Havana, Kuba. Foto: Shutterstock

Izobraževanje

Kuba ponuja brezplačno izobraževanje od zibelke do groba. Od predšolskih programov do doktoratov je izobraževanje brezplačno in dostopno vsem. Izobraževanje je obvezno do 9. razreda, nato imajo mladi možnost triletnega preduniverzitetnega programa ali obiskovanja poklicne šole.

Obiskovanje šole je obvezno od šestega do 15. oziroma 16. leta (konec osnovnega srednješolskega izobraževanja) in vsi učenci - ne glede na starost ali spol - nosijo šolske uniforme z barvo, ki označujejo razred. Osnovnošolsko izobraževanje traja šest let. Sestavljeno je iz razredov od 1 do 6.

Pouk v petem in šestem razredu vključuje kubansko zgodovino, naravoslovje, geografijo, estetiko, državljansko vzgojo (za posredovanje političnih, ideoloških, moralnih in sodnih informacij), ekonomijo in delovno izobraževanje, ki je začetna povezava učenja v razredu.

Javno izobraževanje na Kubi je bilo vedno brezplačno. Po tem ko so študenti opravili zahtevani sprejemni izpit za izbran študij, je bil celo obisk na univerzi v Havani brez šolnine. Študenti so imeli stroške le z nakupom knjig.

Vse univerze na Kubi so javne, zato so za Kubance brezplačne. Če ste mednarodni študent, pa boste morali plačati šolnino, ki sega od 20.000 do 40.000 ameriških dolarjev za celoten program. To pomeni, da boste na univerzah na Kubi plačali med 5000 in 8000 ameriških dolarjev na leto, kar je primerjalno gledano zelo ugodno.

Če ste mednarodni študent, boste za študij na Kubi potrebovali študentski vizum. Za prijavo se obrnite na kubanski konzulat v svoji matični državi in ​​zahtevajte informacije, saj se zahteve od države do države razlikujejo. Za vstop na Kubo potrebujete potni list, ki velja najmanj šest mesecev od datuma vstopa.

Delo

Kako je z delovnimi mesti na Kubi, če ste tujec? Stvar je v tem, da ne morete dobiti delovnega dovoljenja za Kubo, razen če ste že dogovorjeni z nekom, ki vam ponuja službo. Ta delovna mesta običajno ponujajo tuji delodajalci v turističnem ali industrijskem poslovanju (elektrika, rudarstvo itd.). Ne morete pa pričakovati, da vas bodo najeli kot natakarja, zabavljača ali čistilca. Tovrstna delovna mesta so rezervirane za Kubance. Številni izseljenci z načrti za delo na Kubi najdejo zaposlitev tudi kot samostojni pisci, fotografi ali novinarji. Vendar se morate zavedati, da za to potrebujete delovno dovoljenje.

image_alt
Najbolje plačani igralci v letu 2021

Najbolje plačana delovna mesta po podatkih ONEI vključujejo dela v industriji sladkorja s povprečno plačo 1246 pesosov na mesec in v rudarstvu 1218 pesov. Med najnižjimi povprečnimi plačami so plače v izobraževalnem sektorju, ki znašajo 533 pesosov, v kulturi pa 511.

Kubanski delovni vizum je za tuje državljane, ki želijo delati na Kubi za kubanskega delodajalca/podjetje. Za pridobitev delovnega vizuma na Kubi se zahteva dokazilo o dovoljenju za prebivanje na Kubi, ki ga lahko dobite na kubanskem konzulatu.

Kako lahko zaprosim za kubanski vizum?

  • Prijavite se za vizum. Izpolnite preprost spletni obrazec za prijavo za kubanski vizum.
  • Plačajte vizum prek spleta varno in enostavno z Visa, MasterCard, American Express ali PayPal.
  • Potovanje na Kubo: Prejmite vizum po pošti in ga med potovanjem shranite s potnim listom.

Plače na Kubi so od leta 2008 do 2020 v povprečju znašale 639,38 CUP/mesec, kar je doseglo najvišjo vrednost 1194 CUP/mesec leta 2020 in rekordno nizko 415 CUP/mesec leta 2008.

Stopnja minimalne plače na Kubi se razlikuje glede na poklic. Povprečna minimalna plača je 225 kubanskih pesosov na mesec. To minimalno plačo kubanska vlada dopolnjuje z brezplačnim izobraževanjem, subvencionirano zdravstveno oskrbo (dnevna plača se zmanjša za 40 odstotkov po tretjem dnevu bivanja v bolnišnici), stanovanjem in nekaj subvencionirane prehrane.

Več iz rubrike