Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v ZDA (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Združene države Amerike.
Fotografija: Zastava ZDA. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zastava ZDA. Foto: Shutterstock

ZDA se glede na površino uvrščajo na četrto mesto na lestvici svetovnih držav in so sestavljene iz 50 držav. Je daleč najbolj znana država na svetu. Toda zakaj so Združene države Amerike tako slavne? Na misel nam seveda padejo znamenitosti, kot sta Grand Canyon in Mount Rushmore, kot tudi njeni trajni odtisi v globalni kulturi, kot so Hollywood, glasba, šport, zgodovinske osebnosti, tehnološke inovacije in drugo.

Združene države so ena najbolj naravno raznolikih in najlepših držav na svetu. Poleg tega so v svetu vodilne v skoraj vsem. BDP se je v četrtem četrtletju 2021 povečal po letni stopnji 6,9 odstotka po tem, ko se je v tretjem četrtletju povečal za 2,3 odstotka. Pospešek v četrtem četrtletju je bil posledica povečanja izvoza ter pospeševanja naložb v zaloge in potrošniške porabe. ZDA so najbolj znana globalna izvoznica naprednih idej, kot so svoboda, demokracija, spoštovanje človekovih pravic in spoštovanje pravne države, najmočnejša vojaška sila na svetu, najmočnejša vesoljska sila na svetu, svetovni center filmske industrije, jazza in še marsičesa. 

Združene države Amerike so država v Severni Ameriki in na vzhodu mejijo na Atlantski ocean, na jugovzhodu na Mehiški zaliv in na zahodu na Tihi ocean.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Japonskem (1/5)

Mednarodne kopenske meje si delijo z dvema državama; meja med Kanado in ZDA na severu ter meja med Mehiko in ZDA na jugu.

S skupno 18 mejnimi državami jih 13 leži na meji med ZDA in Kanado, štiri na meji med ZDA in Mehiko, ena pa je sestavljena iz pomorske meje s Kubo in Bahami.

Obala celotne ZDA je dolga 12.383 milj, medtem ko je obalna črta dolga 88.633 milj, vendar pa znaša ocena obale Nacionalne uprave za oceane in atmosfero 95.471 milj.

Nacionalna roža je vrtnica, žival pa beloglavi orel

Pokrajina po vsej državi variira od tropskih plaž na Floridi do vrhov v Skalnem gorovju, od valovitih prerij in neplodnih puščav na zahodu do gostih območij divjine na severovzhodu in severozahodu. Na območju naj bi se nahajalo 432 vrst sesalcev. Med večjo divjad sodijo belorepi jelen, los, antilopa pronghorn, velikorogova ovca, gorska koza, črni medved in grizli. Nacionalna roža je vrtnica, žival pa beloglavi orel. V ZDA je več kot 250.000 rek, kar je skupaj približno 3.500.000 milj rek. Najdaljša reka v državi je reka Missouri (je pritok reke Mississippi in je dolga 2540 milj), vendar je največja po količini vode reka Mississippi. Jezero Superior pokriva površino 31.700 kvadratnih kilometrov in je zato največje jezero v ZDA.

New York, ZDA. Foto: Shutterstock
New York, ZDA. Foto: Shutterstock

Zahodno od 100° W ima velik del ZDA hladno polsuho podnebje v notranjih zgornjih zahodnih državah (od Idaha do Dakote), vzhodno od 100° W na jugovzhodu ZDA pa vroče puščavsko in polsuho podnebje. Na severnih območjih je podnebje vlažno celinsko. Aljaska ima podnebje arktične tundre, Havaji in južna Florida pa tropsko podnebje. Najvišje dnevne temperature se gibljejo od 27 do 32 °C poleti do 2 do 10 °C pozimi. Najnižje temperature se gibljejo od 16 °C poleti do -4 do 2 °C pozimi. Najboljši čas za potovanje v ZDA je spomladi (od konca marca do konca maja) ali jeseni (od konca septembra do konca oktobra). 

Njena površina znaša 9.161.923 kvadratnih kilometrov, država ima 329,5 milijona prebivalcev. Približno 48,9 % Američanov je protestantov, 23 % je katolikov, 1,8 % je mormonov (članov Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni). Krščanstvo je bilo uvedeno v obdobju evropske kolonizacije. Združene države imajo najštevilčnejše krščansko prebivalstvo na svetu. Imajo naslednje rasne kategorije: belci, črnci ali afriški Američani, ameriški Indijanci ali domorodci Aljaske, azijski prebivalci in domorodci s Havajev ali drugih pacifiških otokov ter Latinci.

ZDA nimajo uradnega jezika, najpogosteje je v rabi ameriška angleščina

Čeprav Združene države nimajo uradnega jezika, je najpogosteje uporabljen jezik angleščina (natančneje ameriška angleščina), ki je de facto nacionalni jezik in edini, ki ga doma govori približno 78 % prebivalstva ZDA. Po podatkih ameriškega urada za popis prebivalstva prebivalci ZDA govorijo več kot 350 jezikov. Med tistimi, ki poročajo, da govorijo jezik, ki ni angleški, skoraj dve tretjini govorita špansko. Jezika kolonizatorjev ZDA sta bila v največji meri angleščina in v manjšem delu francoščina, medtem ko sta španščina in portugalščina romanska jezika, zato tudi pojem latinska Amerika. Posledično jeziki, ki jih govorijo prebivalci ZDA, niso enakomerno geografsko porazdeljeni po državi.

Zakaj ZDA nimajo uradnega jezika? Zvezna vlada dovoljuje Američanom, da govorijo katerikoli jezik si želijo. Ta pravica je zaščitena z Ustavo. Številni znanstveniki trdijo, da bi zakoni, ki veljajo samo za angleščino, kršili ustrezen postopek in enako zaščito po zakonu. Ustava ZDA dovoljuje državam, da razglasijo uradne jezike. Valuta je ameriški dolar ($) in znaša 0,88 evra. Himna se imenuje »The Star-Spangled Banner«, domena .us, klicna številka pa se glasi +1, medtem ko je številka za nujno pomoč 911. Združene države so razdeljene na šest časovnih pasov: havajsko-aleutski čas, čas Aljaske, pacifiški čas, gorski čas, osrednji čas in vzhodni čas, ki se med seboj razlikujejo od slovenskega časovnega pasu.

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Glavno mesto je Washington oziroma Washington, D.C. Je del mestnega območja Baltimore - Washington, ki vključuje tudi dele Marylanda, Virginije in Zahodne Virginije, a ni del volilnih okrožij zvezne države Maryland, znotraj katere se nahaja. Svojo unikatno naravo je pridobil že s prvo ustavo, področje na katerem se nahaja pa spada med originalnih 13 kolonij, ki so se osamosvojile. Mesto je polno turističnih znamenitosti in različnih spomenikov, ki so praviloma povezani z zgodovino Bele hiše kot največje znamenitosti mesta.

Združene države Amerike so sestavljene iz 50 zveznih držav; iz 48 geografsko soležnih zveznih držav ter Aljaske, ki jo od osrednjih ZDA loči Kanada, in Havajev, ki so otočje v Pacifiku. Tu so še zunajzemeljski teritoriji z različnimi stopnjami avtonomije: Puerto Rico, Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Številni seznami vključujejo DC in Puerto Rico, kar pomeni 52 'držav in drugih jurisdikcij'.

Največja zvezna država je Aljaska, sledita ji Teksas in Kalifornija, najmanjša pa Rhode Island. Zvezna država z največ prebivalci je Kalifornija, za njo pa sta uvrščeni Teksas in New York. Najmanj prebivalcev ima Wyoming. Vsaka zvezna država je razdeljena na okrožja, z izjemo Louisiane, ki ima civilne župnije. Velika urbana območja se nahajajo predvsem na obalah: Los Angeles v Kaliforniji, Chicago v Illinoisu in New York v državi New York.

Wall street, ZDA. Foto: Shutterstock
Wall street, ZDA. Foto: Shutterstock

Zgodovina ZDA je pestra in obsežna

Zgodovina ZDA je zelo pestra in obsežna. Če se želimo seznaniti z njeno zgodovino, si moramo poleg Bele hiše, Kapitola, Kipa svobode, Lincolnovega in Washingtonovega spomenika ogledati še:

  • Aero & Space Museum – v njem najdemo največjo in najpomembnejšo zbirko letalstva in vesoljskih artefaktov, ki zajema vse vidike človekovega poleta;
  • American History Museum - velik del muzeja je posvečen motorizaciji Združenih držav Amerike, ki je pripomogla k njenemu hitremu razvoju. 
  • Natural History Museum – v naravoslovnem muzeju so največja atrakcija okostja dinozavrov, kitov in ostalih bitij, ki so živeli ali pa še živijo na Zemlji. 
  • Holocaust museum – stalna razstava v tem muzeju predstavlja zgodovino holokavsta (izničenje evropskih Judov z nacistično Nemčijo) v obdobju 1933-1945;
  • Ellis Island - bil je vstopna točka za evropske migrante;
  • Pokopališče Arlington - to je vojaško pokopališče, kjer so poleg vojakov pokopani tudi nekateri zaslužni Američani. Najbolj znan je seveda JFK, 35. predsednik Združenih držav Amerike;
  • Dutch Country - v bližini Philadelphije je vas, kjer živi verska ločina Amišev. Ti so potomci Nemcev in Švicarjev, ki so se v 18. stoletju preselili v Združene države Amerike;
  • Smučarski muzej - stoji tik ob spodnji postaji prve nihalne kabinske žičnice v ZDA iz leta 1939 na smučišču Cannon Mountain. 

Pravni sistem temelji na ustavi iz leta 1787. Ustava ZDA zahteva, da zvezna sodišča uporabljajo kontradiktorni sistem sodnih postopkov. Državna sodišča 50 zveznih držav v ZDA večinoma uporabljajo kontradiktorni sistem, vendar imajo nekatera državna sodišča pooblastilo za izdajo določenih vrst svetovalnih mnenj v skladu s svojimi državnimi ustavami.

image_alt
Evropske države z najdaljšim starševskim dopustom

Ameriški sistem je sistem običajnega prava, ki se v formalnih sodbah močno opira na sodni precedens. Izjema je Louisiana, ki je pridobila svoj civilnopravni pravni sistem iz svoje kolonialne preteklosti kot posest dveh držav civilnega prava - Španije in Francije. Morda bi bilo bolje razmišljati o pravnem sistemu Louisiane kot o mešanem sistemu, ki ga sestavljajo vplivi civilnega in običajnega prava. 

Združene države so ustavna zvezna republika, v kateri si predsednik (vodja države in vodja vlade – trenutni Joe Biden), kongres in sodstvo delijo pristojnosti, pridržane nacionalni vladi, zvezna vlada pa deli suverenost z vladami zveznih držav.

Čeprav so Združene države pogosto opredeljene kot liberalna demokracija, so natančneje opredeljene kot ustavna zvezna republika. Kaj to pomeni? 'Ustavni' se nanaša na dejstvo, da vlada v Združenih državah temelji na ustavi, ki je njihov najvišji zakon. So predstavniška demokracija. To pomeni, da vlado volijo državljani. Tu državljani glasujejo za svoje vladne uradnike. Ti uradniki v vladi predstavljajo ideje in skrbi državljanov.

ZDA so ustanovna članica Združenih narodov (ZN). So ena od petih stalnih članic (P5) v Varnostnem svetu ZN poleg Združenega kraljestva, Kitajske, Rusije in Francije. Država je tudi članica WTO in OECD.

Vir: EIU; Factiva, februar 2021

Več iz rubrike