Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Braziliji (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Brazilijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Peta največja država na svetu in največja v Južni Ameriki. Dežela nogometa in sambe. Brazilija, uradno Federativna republika Brazilija. Temperamentna tropska kraljica je Pariz v džungli, saj čudovito združuje tropski pragozd, 7500 kilometrov belopeščene sončne plaže, široko Amazonko, ples in glasbo ter je ne nazadnje talilni lonec različnih barv kože, okusov, zvokov in kultur, skoraj pripravljen, da zavre. Poleg kipa Kristusa, Copacabane, številnih karnevalov v Riu, Neymarja in ostalih, so na drugi strani v večno revščino ujete favele, kar pušča izrazite posledice na področju zdravja in kriminalitete. Kljub temu je država z uspešno rastjo farmacevtske in avtomobilske industrije. Vsebuje majhne koščke vsega – po nekaj iz celega sveta, a najbolj nalezljiv je njihov nasmeh.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Romuniji (1/5)

Osnovne značilnosti države

 
Širi se prek ogromnega področja med Andi na zahodu in Atlantikom na vzhodu, na južnem delu meji na Urugvaj, Argentino, Paragvaj in Bolivijo. Na zahodu na Peru in Kolumbijo, ter na Venezuelo, Gvajano, Surinam in Francosko Gvajano na severu. V njej najdemo tako ekstenzivno kmetijska področja, kot deževne pragozdove.

Razdeljena je na 26 zveznih držav - portugalsko »estado«, množina »estados« in eno zvezno okrožje - portugalsko »distrito federal«, ki so združeni v pet večjih pokrajin: Srednje-vzhodna, Severovzhodna, Severna, Jugovzhodna in Južna pokrajina.

Ker je Brazilija zelo velika, je težko povzeti detajlne geografske lastnosti, zato se osredotočimo na bistvene. Večino ozemlja leži med 200 in 800 metri nadmorske višine. Najvišji vrh leži na meji z Venezuelo - Pico da Neblina, ki je visok 2994 metrov. Brazilija ima kompleksen in razširjen rečni sistem, vključno z najdaljšo reko na svetu - Amazonko.

Kot smo že omenili, je velika država, ki se razteza skozi več klimatskih zon. Na severu je večinoma tropska klima, ki ima deževno obdobje v prvi polovici leta. Skozi srednji del so padavine bolj sezonske, kar spominja na savansko podnebje. Na južnem delu pa ima subtropsko klimo, z dokaj hladnimi zimami, ter nižjo povprečno temperaturo, kot jo imajo ostali predeli.

Najbolj primeren čas za obisk je od decembra do konca februarja (za čas karnevala), kar pomeni, da so takrat letalske karte in hoteli najdražji. Glede na ugodne vremenske razmere je potovanje mogoče skozi vse leto, vendar se zna zgoditi, da so v zimskih mesecih, od junija do septembra, temperature nižje. Med aprilom in julijem pade na jugovzhodnem delu države tudi največ padavin.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Njena skupna površina meri 8.547.400 km2 in ima 211,8 milijonov prebivalcev, od tega jih je 64, 6 % rimokatoliške ter 22,2% protestantske veroizpovedi. Uradni nacionalni jezik je portugalski, ki ga govori velika večina prebivalstva. Je skoraj izključno portugalsko govoreča država. Malo je razlike med pravo in brazilsko portugalščino, vendar bolj v nekaterih besedah in malo drugačnem dialektu. Glavne industrije imajo dobro in profesionalno administracijo. To so splošno gledano visoko izobraženi ljudje, ki govorijo angleško, pa tudi špansko. Za boljšo komunikacijo, odvisno od interesnega področja, se lahko pokaže potreba po prevajalcu iz angleškega v portugalski jezik. Valuta je brazilski real (R$ ali BRL) in je 0,15 evra. BDP je lansko leto 2020 na prebivalca znašal 5912 evrov. Mednarodna oznaka je BR/BRA. Geslo se imenuje »Red in napredek!«, domena .br,  klicna številka pa se glasi +55 , medtem, ko je številka za nujno pomoč 192. Po srednje evropskem časovnem pasu so od štiri pa do sedem ur za Slovenijo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Mavriciju (1/5)

Od leta1960 je glavno mesto Brasilia, pred tem je to bil Rio de Janeiro in predstavlja kulturno, arhitekturno in gospodarsko središče države. Je velemesto, ki leži v osrednjem delu države na približno 1100 m nadmorske višine na planoti Planalto Central. Mesto je omejeno z reko Preto na vzhodu in reko Descoberto na zahodu. Po oceni iz leta 2013 ima nekaj več kot 2.500.000 prebivalcev. V njem je sedež zvezne vlade z uradom predsednika, brazilskim parlamentom in vrhovnim sodiščem. Je edino mesto, zgrajeno v 20. stoletju, ki je bilo uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Po legendi naj bi se futuristično mesto v centru države v sanjah prikazalo duhovniku Svetemu Janezu Boscu leta 1883. Metropolo se pogosto uporablja kot zgled za funkcionalno urbanizacijo, z enakomerno razvrščenimi stanovanjskimi naselji, gradnjo okoli glavnih avenij in razdelitvijo v sektorje. Poglavitna dejavnost  prestolnice je uprava, ki daje delo 40 % vseh prebivalcev, poleg tega pa še turizem. Je tudi pomembno kulturno, športno in prometno središče.

Pobratena je z naslednjimi državami: Nigerija, Paragvaj, Belgija, Argentina, Avstrija, Palestina, Kuba, Sudan, Ukrajina, Portugalska, Egipt, Urugvaj, Republika Južna Afrika, Čile, Singapur, Iran, ZDA in Ljudska republika Kitajska.
Ostala velika mesta so še Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Fortaleza, itd.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Današnje ozemlje Brazilije si je v preteklosti prilastil portugalski imperij in sicer v začetku leta 1500. Na ozemlju je živelo več ljudstev iz različnih plemen. Kolonizacija se je pričela leta 1534, ko je portugalski kralj teritorij razdelil na 15 kolonij, za kar se je kasneje izkazalo, da je problematično, zato se je uvedla centralno oblast. Po koncu 17 stoletja, ko so v državi našli zlato, so se začeli masivni izvozi nazaj na Portugalsko. Med drugim so se morali boriti tudi pred invazijami ostalih evropskih narodov. Po vladanju Napoleona v 19. stoletju, je na oblast prišel princ Dom Joao. Ko se je vrnil nazaj na Portugalsko, jo je prepustil svojemu sinu Dom Pedru, ki je leta 1822 razglasil neodvisnost. Proti koncu 19. stoletja je Brazilija postala republika.
 
V Braziliji ima vsaka država svoj pravosodni sistem. Zvezna država ima sistem sodišč za reševanje sporov med državami in zadev, ki niso v pristojnosti državnih sodišč. Po političnem sistemu je zvezna republika. Zakonodajno oblast izvaja dvodomni nacionalni kongres (zgornji dom je senat in šteje 81 članov, s predstavniki 26 držav in zveznim okrožjem Brasilia;  spodnji dom je poslanska zbornica, ki ima 513 članov). Vsaka država in Brasilia je samostojni zakonodajalec. Zadnje volitve so bile oktobra 2018, naslednje bodo oktobra 2022. Državo in izvršilno oblast vodi Jair Bolsonaro.

Brazilija je včlanjena v ALADI, FTAA in zvezo MERCOSUR. Je podpisnica trgovinskega sporazuma z 21 državami iz Sao Paulo skupine GSTP. Je tudi članica WTO in OECD.
Vir: EIU; Factiva, februar 2021

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Franciji (1/5)

Gospodarske panoge Brazilije

 
Brazilija je največja svetovna proizvajalka kave, sladkornega trsa, pomaranč in ena največjih svetovnih proizvajalk soje. Poleg tega ima tudi največ komercialne živine na svetu. Bogata je z naravnimi bogastvi in četrta največja izvoznica lesa na svetu. Poleg vsega pa industrija predstavlja kar četrtino BDP - ja. Med pomembnejše panoge se štejejo avtomobilska - veliko tujih podjetij ima obrate v Braziliji, farmacija, tekstil in nafta. Največji delež BDP - ja predstavlja storitveni sektor, v katerem se čedalje bolj uveljavlja turizem. Pandemija COVID-19 je močno prizadela njihovo gospodarstvo, kmetijski sektor, zlasti izvozno kmetijstvo, ki je bilo najbolj stabilen sektor v celotnem letu 2020. Koronavirusna pandemija je izrazito negativno vplivala na male družinske kmete. V zadnjih letih se je država lotila proizvodnje storitev, z visoko dodano vrednostjo, zlasti na področju aeronavtike in telekomunikacij. 

Vir: EIU; Factiva, marec 2021.
Vir: EIU; Factiva, marec 2021.
Kljub temu, da je kmetijski sektor relativno majhen, saj predstavlja le 7 % BDP – ja  in zaposluje 9,1 % prebivalstva, predstavlja pa kar 40 % brazilskega izvoza. Storitveni sektor predstavlja 74 % brazilskega BDP - ja in zaposluje 71,3 % aktivne delovne sile. Industrijski sektor prispeva 19 % BDP - ja in zaposluje nekaj manj kot 20 % prebivalstva. 

Rudarstvo: Brazilija je bogata z rudami. Je druga največja izvoznica železa na svetu ter ena od glavnih svetovnih proizvajalk aluminija in premoga. Sodi med pet največjih proizvajalk nafte na svetu, zato si prizadeva postati energetsko neodvisna.

Farmacija: Brazilski farmacevtski trg in njegova vrednost je v obdobju 2015-2019 rasla po 6,6 % povprečni letni stopnji. Leta 2019 se je povečal za 4 % in ustvaril vrednost 26,4 milijarde evrov. Največji konkurenti na trgu so EMS Sigma Pharma, Ache Laboratorios Farmaceuticos SA in Sanofi SA. Sanofi je vodilni konkurent na brazilskem farmacevtskem trgu in je imel v letu 2019 11,9 % tržni delež glede na vrednost. Brazilija predstavlja 6,2 % ameriškega farmacevtskega trga glede na vrednost.

Avtomobilizem: Mnogi veliki svetovni proizvajalci avtomobilov so ustanovili svoje proizvodne obrate v Braziliji. Brazilska avtomobilska proizvodnja je v preteklih petih letih nihala, tako v vrednosti, kot po količini, a je na splošno beležila rast. Zaradi koronavirusne pandemije naj bi se v letu 2020 močno znižala. Okrevanje se pričakuje šele proti koncu obdobja covid19. V obdobju 2015-2019 je panoga rasla po 7,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2019 dosegla vrednost 32,6 milijard evrov. Prodaja hibridnih in električnih avtomobilov v zadnjih letih izredno narašča, kar je pripomoglo k skupni rasti sektorja. Med leti 2015 in 2019 se je namreč povečevala po 122 % povprečni letni stopnji.
Vir: Factiva, julij 2020.
 

 

Več iz rubrike