Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Andori (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Andoro.
Fotografija: Canillo, Andora. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Canillo, Andora. Foto: Shutterstock

Majhna gorata država se nahaja v Pirenejih v zahodni Evropi, na Iberskem polotoku. Mala kneževina nima praktično nobenih naravnih virov, razen morda vode. V preteklosti je bila Andora kljub gorski legi poljedelska dežela, trenutno pa se ukvarja pretežno z živinorejo. Dežela ima zelo razvit turizem, predvsem zimski, saj je raj za smučarje in ponuja veliko smučišč. Prav tako je odlična destinacija za nakupovanje, saj je to brezcarinsko. Je edina država na svetu, v kateri je uradni jezik katalonščina. Danes je njeno prostotržno gospodarstvo dobro razvito, pred leti je prenehala biti davčna oaza za sosednje države, nedavno pa za Evropsko unijo in OECD.

Andora je majhna, neodvisna evropska kneževina v jugozahodni Evropi. Leži med južnimi vrhovi gorske verige Pirenejev. Na severu in vzhodu jo omejuje Francija, Španija pa na jugu in zahodu. Tako označuje mejo med Španijo in Francijo. Je ena najmanjših držav v Evropi.

Je država brez izhoda na morje in do njega nima dostopa. Nahaja se v gorovju Pirenejev in ima strateško lokacijo.

Topografije Andore večinoma sestavljajo razgibane gore (Pireneji) in zelo majhne, ​​ozke doline med vrhovi.

image_alt
Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Rastlinstvo in živalstvo

Rastlinska odeja je precej raznolika. Prevladujejo listavci, kot so hrast, kostanj in bukev, ter iglavci, kot so jelke, bor, in različne vrste brinov. Visoko v gorah so obsežni alpski in subalpski travniki.

Gora Coma Pedrosa je najvišja gora v Andori in hkrati ena najbolj spektakularnih. Nahaja se na nadmorski višini 2946 metrov. Na območju rastejo nageljni, vijolice, zvončki in marjetice, robide, gozdne jagode in mah. Na osamljenih predelih lahko najdemo medvede, volkove, lisice, kune, pirenejske gamse, zajce, orle, jastrebe, divje race in gosi. V gorskih potokih živijo postrv, broke in raki. Nacionalna roža Andore je gardenija. Nacionalna ptica Andore lammergeier ali »jagnječ jastreb« sicer živi tudi v gorah na indijski podcelini, na Kavkazu, v južni Evropi, Afriki in Tibetu.

Skozi regijo tečejo številne reke. Glavne med njimi so Valira, Madriu, Valira del Nord in Valira d'Orient, zadnji dve pa se združita in tvorita Gran Valira v Escaldes-Engordanyju. V kotlinah Valira d'Orient in Valira del Nord se nahajajo tudi jezera. Jezero Engolasters v župniji Encamp v Andori je podolgovate oblike in leži na nadmorski višini 1616 metrov. Nastalo je v ledeniški depresiji. Nahaja se blizu Andore La Velle, glavnega mesta Andore.

Andora je gorata država, zato je še posebej občutljiva na podnebne spremembe. Zanjo je značilno vlažno gorsko podnebje srednjih zemljepisnih širin, vendar s sredozemskim vplivom v južnem delu, kjer so primešane značilnosti celinskega sredozemskega podnebja. Najboljši čas za odhod v Andoro je od maja do sredine julija in septembra, ko boste lahko uživali v sredozemskem soncu in toplejšem vremenu na pirenejskih pobočjih. V juniju so rododendroni v polnem razcvetu. Sredi poletja zorijo sadeži, gobe pa se pojavljajo jeseni.

Soldeu, Andora. Foto: Shutterstock
Soldeu, Andora. Foto: Shutterstock

Pokrajina in prebivalstvo

Njena površina znaša 468 kvadratnih kilometrov, država ima 77.265  prebivalcev. Danes približno 99,1 odstotka de facto prebivalstva pripada katoliški veri. Obstaja skromna manjšina protestantov (0,35 odstotka), nekaj Judov in privržencev drugih religij. Povečano priseljevanje v zadnjih letih je privedlo do rahlega povečanja števila muslimanov in pripadnikov drugih religij. Muslimanski voditelji ocenjujejo, da ima njihova skupnost na območju 1500 članov. Judovska skupnost poroča, da ima približno 100 članov. Hinduizem je manjšinska religija v Andori in je tretja najbolj prevladujoča religija v državi. Leta 2015 je bilo v Andori 390 (0,5 odstotka) Hindujcev.

Etnične skupine v Andori vključujejo 48,8 odstotka Andorcev, 25,1 odstotka Špancev, 12 odstotkov Portugalcev, 4,4 odstotka Francozev ter 9,7 odstotka drugi. Uradni jezik je andorska katalonščina, čeprav 60 odstotkov prebivalstva govori tudi špansko in šest odstotkov francosko. Katalonščina je priznana kot od španščine ločen jezik, torej ne gre za njeno narečje. Oba jezika sta zahodna romanska, vendar prihajata iz različnih vej. Španščina je iz iberskoromanske veje (ki vključuje portugalščino) in katalonščina iz galoromanske (vključuje francoščino). Jezik, ki se poleg že omenjenih še govori, je angleščina.

image_alt
To so najdražja živila na svetu

Glavno mesto je Andorra la Vella

Valuta je evro (EUR), himna se imenuje »El Gran Carlemany, Mon Pare«, domena pa .ad. Klicna številka je +376, številka za nujne primere (za reševalce) pa 116. So v enakem srednjeevropskem časovnem pasu kot Slovenija.

Glavno mesto Andore je Andorra la Vella, ki je gospodarsko središče države. Kar 80 odstotkov BDP prihaja od turizma; 10 milijonov turistov jo obišče na letni ravni. Mesto je prav tako sedež številnih bank, zraslih na temelju statusa davčne oaze. Država ni članica Evropske unije, ima pa z njo sklenjene carinske dogovore.

Andora je samostojna od časov Karla Velikega, povezana je tudi z obrambo zahodne Evrope. Leta 1278 je bila ustanovljena kneževina brez kneza. Na dan, 25. januarja 1981, je Vrhovni svet dolin po 703 letih samostojnosti sprejel prvo ustavo, ki je uzakonila ustanovitev vlade in reformo uprave. Do leta 1993 v Andori ni bilo delitve zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti. Šele z ustavo iz leta 1993 je postala Andora suverena država z demokratskim parlamentarnim sistemom. Oba »sokneza« sta ostala vrhovna voditelja države, izvršilna oblast pa je prešla na ministrskega predsednika, ki je odgovoren parlamentu.

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Ustava Andore je najvišji zakon Kneževine Andore. Z njenim sprejetjem sta bila ohranjena predsednik Francije in škof Urgell kot soprinca in vodji držav, pri čemer vodja vlade obdrži izvršilno oblast. Vodja vlade je predsednik vlade. Trenutni vodja vlade je Xavier Espot Zamora iz Demokratov za Andoro (DA).

Andora je polnopravna članica Združenih narodov (ZN), Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), Konference Združenih narodov za trgovino in razvoj (UNCTAD), Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), Mednarodnega centra za študij Ohranjanje in obnova kulturnih dobrin itd.

Andora ni članica Evropske unije, vendar pa ima z njo poseben odnos.

Več iz rubrike