Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Švedskem (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Švedsko.
Fotografija: Švedska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Švedska. Foto: Shutterstock

Pogoste asociacije ob omembi Švedske so Ikea, mesne kroglice in ABBA, verjetno pa le malokdo ve, da so prav na Švedskem izumili tetrapak, vžigalice in zadrgo. Verjetno ste že slišali za Nobelovo nagrado, katere pobudnik je bil švedski iznajditelj in veletrgovec Alfred Nobel. Prav tako vsi poznamo Pika Nogavičko, ki jo je napisala Astrid Lindgren, rojena na Švedskem.

Gre za eno največjih držav v Evropski uniji s sicer maloštevilčno populacijo. Švedska ponuja veliko možnosti za pravo malo avanturo od mrzlega severa do lepot, ki jih pričara Severni sij. Njena narava ponuja mir, številne gozdove in hribovito divjino. K njenemu visoko razvitem izvozno usmerjenem gospodarstvu doprinašajo les, hidroelektrarne in železova ruda. Ti predstavljajo bazo virov gospodarstva, usmerjenega v zunanjo trgovino.

Na zahodu meji država na Norveško. Reka Torne tvori večino njene meje s Finsko na severovzhodu ter Baltsko morje in Botnijski zaliv na jugu in vzhodu. Del države leži 166 kilometrov severno od polarnega kroga. Pomorske meje si deli z Dansko, Nemčijo, Poljsko, Rusijo, Litvo, Latvijo in Estonijo, s katerimi jo povezuje tudi Öresundski most.

image_alt
Gault&Millau: Osem slovenskih restavracij prejelo naziv najboljših

Švedska ima 3218 kilometrov dolgo obalo na vzhodu in skandinavsko gorsko verigo (Scanderna) na zahodni meji, ki jo ločuje od Norveške. 

Kar 83 odstotkov gozdnih površin predstavljajo iglavci

Švedsko podeželje je posejano s tisočimi jezeri, sladkovodnimi potoki, gorami in valovitimi griči. Na njenem severnem delu je malo vasi, te pa so majhne, ​narava je bujna. Pokrajina je zelo slikovita, valoviti griči pa se dvigajo v gore. Večji del pokrivajo iglavci, predvsem smreka in bor. Na južnem delu države je nekaj listavcev, kot so bukev, hrast, brest, jesen in javor. V višjih gorskih območjih so gozdovi breze s primesmi trepetlike in gorskega pepela. Kar 83 odstotkov gozdnih površin predstavljajo iglavci, mešani gozd 12 odstotkov, čisti listnati gozdovi pa pet odstotkov. Glede na količino lesa je 40 odstotkov smreke, sledi 39 odstotkov bora, nato 13 odstotkov breze in 8 odstotkov drugih širokolistnih dreves.

image_alt
Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

Vrh Mount Kebne (2111 metrov) predstavlja najvišjo točko države.

Nacionalna roža je Campanula rotundifolia, znana kot mali zvonček, žival pa je evroazijski los (Alces alces), ki je v ameriški angleščini znan kot los. Skupna dolžina švedskih rek znaša približno 60.000 km. Obstaja deset rek z dolžino več kot 400 km in 27 vseh rek, ki so daljše od 100 km. Štiri največja jezera na Švedskem so Vänern, Vättern, Mälaren in Hjälmaren. Njihova skupna površina obsega 25 % celotne površine jezer na Švedskem. Baltsko morje je krak Atlantskega oceana, ki ga obdajajo Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Latvija, Litva, Poljska, Rusija, Švedska ter severno- in srednjeevropska nižina.

Razlike med zimskimi in poletnimi temperaturami na Švedskem so zelo velike, vendar ima država na splošno zmerno podnebje, zahvaljujoč Zalivskemu toku. Nad polarnim krogom so zime hude s temperaturami pod -30°C, poletne temperature pa v preostalih delih države redno dosežejo +20°C. Najboljši čas za obisk Švedske je običajno med majem in septembrom.

Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock
Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock

Površina Švedske znaša 450.295 km² in ima 10,35 milijona prebivalcev. Glede na razpoložljive podatke se 56,4 % prebivalstva identificira kot luteranci (švedska cerkev), drugi protestanti (3,4 %), vzhodni pravoslavci (1,7 %), katoliška cerkev (1,2 %), drugi kristjani (0,3 %), islam (1,9 %), druge vere (0,3 %) ter nepovezani (34,8 %).

Judaizem je najstarejša svetovna nekrščanska religija v državi, ki se izvaja na Švedskem od leta 1776. Islam je po krščanstvu največja religija na Švedskem, s približno 100.000 aktivnimi verniki na prelomu 21. stoletja, čeprav je bilo Švedov muslimanske dediščine skoraj trikrat toliko. Razen obredov je Švedska zelo sekularna država in skoraj polovica Švedov pravi, da vera 'sploh ni pomembna', je pokazala raziskava raziskovalnega centra Pew. Danes se na primer v švedski cerkvi izvaja le približno 24 odstotkov porok. Manj kot četrtina prebivalstva Švedske verjame v Boga, vendar sta skoraj dve tretjini njenega prebivalstva člani evangeličanske luteranske cerkve na Švedskem.

V mestu Uppsala je tudi sedež Švedske cerkve (CoS), evangeličansko-luteranske cerkve s približno 5,8 milijona članov. Švedi (svenskar) so severnogermanska etnična skupina, ki izvira iz nordijske regije. Največja etična manjšina so Laponci (Sami) z značilno kulturo in jezikom. Švedščina je uradni jezik in je najbolj pogosto govorjeni jezik v nordijskih državah ter 14. najbolj govorjeni jezik v Evropi, takoj za grščino. Tudi večina Laponcev govori švedsko, v šolah na severu pa poučujejo oba jezika.

Švedski jezik je zelo podoben danščini, ferščini in islandščini ter pripada isti germanski veji indoevropske jezikovne družine kot nemščina in angleščina. Kljub temu obstaja nekaj zapletenih komponent, od melodičnega ritma do zapletenih spojin. Njena abeceda je sestavljena iz 29 znakov. Dodatni trije so Å, Ä, in Ö. Razvrščeni so povsem na koncu abecede. Angleščina ni uradni jezik na Švedskem, toda skoraj vsi jo odlično govorijo. Leta 2017 se je Švedska uvrstila na 2. mesto izmed 80 držav na indeksu znanja angleškega jezika. Če opredelimo v odstotkih; švedščina 96,72 %, angleščina 53,97 %, nemščina 18,66 %, francoščina 6,85 %, španščina 4,78 %, danščina 4,47 %, finščina 1,6 % in italijanščina 1,22 %. 

Valuta je švedska krona

Valuta je švedska krona (SEK) in znaša 0,094 evra. Mednarodna oznaka je SE/SWE. Himna se imenuje »Du gamla, Du fria«, domena .se, klicna številka pa se glasi +46 , medtem ko je številka za nujno pomoč enaka naši - 112. So v enakem srednjeevropskem časovnem pasu kot Slovenija.

Glavno mesto je Stockholm, ki je tudi največje mesto na Švedskem in na Skandinavskem polotoku ter eno od dveh največjih (poleg Kopenhagna) v Skandinaviji. Slikovito mesto je znano predvsem po svoji znameniti legi, saj poleg na kopnem središče mesta leži na nešteto otočkih jezera Mälaren. Od tod izvira tudi ime »mesto na vodi« oziroma »severne Benetke«. Velja za upravno, kulturno, prometno, nakupovalno in poslovno središče Švedske. Kot glavno mesto je mesto sedeža švedske vlade in švedskega parlamenta. Tu je tudi rezidenca švedske vodje države; trenutno kralja Karla Gustava XVI.

image_alt
Železo v notranjosti Zemlje je morda v super-ionskem stanju

Nekaj časa je bila Švedska pod dansko oblastjo, kasneje pa je bilo obratno. V 16. stoletju se je švedsko kraljestvo razširilo do Estonije, Karalije in pokrajne Livonije. Ime je dobila po ljudstvu Svear, ki se je na Švedsko preselilo okoli leta 300. Med 9. in 11. stoletjem se je švedsko ljudstvo Vikingi ukvarjalo s trgovino in ropanjem. Tako so vdrli čez Baltsko morje in zavzeli veliko dežel. Bili so pogani. V njihove dežele se je širilo krščanstvo. Širjenje se je končalo z ustanovitvijo škofije v Uppsali leta 1164.

Švedsko domovino so zaznamovale številne vojne. Ob koncu 14. stoletja je prišla Švedska pod oblast norveško-danske kraljice Margarete I. Švedi se niso hoteli sprijazniti z izgubo samostojnosti. Po krvavih bojih je državi uspelo, da se je osvobodila. Leta 1523 so Gustava I izvolili za kralja ponovno samostojne Švedske in to je bil začetek trdno vodene švedske nacionalne države. Leta 1810 so za švedskega prestolonaslednika izvolili Jeana-Baptista Bernadotta. Pod njegovim vodstvom je po uspešnem vojnem pohodu proti Napoleonu in njegovim danskim zaveznikom v vojni zmagala in naredila mejo, ki je veljala do leta 1905. V začetku 20. stoletja se je začela razvijati socialna država.

Pravni sistem temelji na ustavi iz leta 1974, ki jo sestavljajo štirje temeljni zakoni: vladni instrument, zakon o nasledstvu, zakon o svobodi tiska in temeljni zakon o svobodi izražanja. 

image_alt
Kako je živeti na Kitajskem in kolikšne so cene?

Njen pravni sistem je mešanica običajnega in civilnega prava. Ima sistem kazenskega prava in civilnopravni sistem z zakoni, ki jih je ustvaril švedski parlament. Ima pa Švedska tudi obsežen sistem upravnega prava. Švedsko notranje pravo je po zakonu predmet zakonodaje EU, mednarodnega prava in Evropske konvencije o človekovih pravicah. 

Je unitarna država s parlamentarnim sistemom. Trenutna predsednica vlade je Magdalena Andersson, državo pa vodi kralj Karl Gustav XVI, a ta nima v vladi nobene vloge. Država je ustavna monarhija s predstavniško demokracijo. Ima enodomni parlament (Riksdag). 

Švedska je članica Združenih narodov, Evroatlantskega partnerskega sveta, Arktičnega sveta, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Mednarodnih denarnih skladov, EU in EEA Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD in WTO.

Vir: EIU; Factiva, november 2021

Več iz rubrike