Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Barbadosu (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Barbados.
Fotografija: Barbados, zastava. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Barbados, zastava. Foto: Shutterstock

Barbados je manjši otok, del Karibskega otočja, ki leži severovzhodno od Venezuele. Ta »mala Britanija karibskega otočja«, ki se je lani od nje tudi uradno osamosvojila, je zibelka Rihanne. Barbados, kot najvzhodnejši otok karibskega otočja in eden najmanjših, je med turisti izjemno priljubljen zaradi znamenitosti, ki jih ponuja, lepih peščenih plač, kulinaričnega izkustva in prijaznih ljudi. Kultura in način življenja domačinov tečeta skozi nekakšen lahkotni ritem, zato je vzdušje na otoku vedno prijetno. Najbrž je prav ta ritem, ki je nedvomno povzet iz afriške kulture, tisto, kar na otok privablja toliko turistov. Pod tančico sproščenega življenjskega sloga in sanjske meglice otoka boste odkrili živahno nočno življenje, najbolj srčne udobne možnosti prehranjevanja in sceno za nakupovanje.

Barbados je majhna otoška država v jugovzhodnem Karibskem morju. Njegove sosede vključujejo Sveto Lucijo na severu, Saint Vincent in Grenadine na zahodu ter Trinidad in Tobago na jugu.

Je najbolj vzhodni otok na Karibih. Zahodna obala otokov je Karibsko morje, medtem ko se severna in vzhodna obala dotikata Atlantskega oceana.

image_alt
Škodljivo palmovo olje sestavina številnih vsakodnevnih izdelkov

Država Barbados, ki se nahaja sorazmerno blizu Južni Ameriki, je locirana približno 434 kilometrov severovzhodno od južnoameriške države Venezuele. Njegova obala je dolga 97 km.

Fizične značilnosti Barbadosa so njegove nižine ali rahlo nagnjene terasaste ravnice, ločene z valovitimi griči, ki so običajno vzporedni z obalo. Nadmorska višina v notranjosti se giblje od 180 do 240 metrov nad morsko gladino. Mount Hillaby, najvišja točka na otoku, se dviga na 336 metrov v severno-osrednjem delu otoka.

Barbados ni del bližnjega arhipelaga Mali Antili, čeprav je običajno združen z njim. Otok je različne geološke formacije, je manj gorat in manj raznolik glede rastlinskih in živalskih vrst.

Zelo razširjena tropska drevesa, dom najmanjše znane vrste kač

Na Barbadosu je ostalo zelo malo prvotne vegetacije. Tropska drevesa, vključno s poinciano, mahagonijem, frangipanijem in zeljno palmo, so zelo razširjena, cvetoče grmovnice pa krasijo parke in vrtove.

Poleg zelene opice najdemo še mungosa, osem vrst netopirjev, redko videnega evropskega zajca, rdečenoge želve, različne vrste kuščarjev, žvižgajoče žabe in krastače. Čeprav je tukaj zelo malo kač, je otok dom najmanjše znane vrste kač. Nacionalna roža je ponos Barbadosa (Dwarf Poinciana ali Flower Fence), drevo figa, žival pa pelikan. Za razliko od sosednjih karibskih otokov Barbados nima pravih rek. Obstaja nekaj manjših rek na Joe's River, River Bay, Long Pond in Green Pond. Vse so manjše in niso primerne za plavanje, kajakaštvo itd. Prav tako Barbados nima celinskih jezer. Nahaja se na 13°10' severno od ekvatorja in 59°32' zahodno od prvega poldnevnika.

Barbados. Foto: Shutterstock
Barbados. Foto: Shutterstock

Podnebje Barbadosa je na splošno prijetno. Temperature se gibljejo med 22 in 30 stopinj Celzija skozi vse leto. Obstajata dve sezoni: suha, od začetka decembra do maja, in mokra, ki traja do konca leta. Najboljši čas za obisk je od decembra do začetka aprila.

Njegova površina znaša 439 kvadratnih kilometrov in ima 287.371 prebivalcev. Religija je pretežno krščanska. Verska svoboda je določena z zakonom in se na splošno uveljavlja v praksi, čeprav se nekatere manjšinske verske skupine pritožujejo nad vladnimi praksami, ki posegajo v njihova prepričanja. Ima približno 76 odstotkov kristjanov, vključno z anglikanci (23,9 odstotka celotnega prebivalstva), binkoštniki (19,5 odstotka), adventisti sedmega dne (5,9 odstotka), metodisti (4,2 odstotka), rimokatoličani (3,8 odstotka) in wesleyji (3,4 odstotka). Muslimanov je več kot 4000, od katerih je večina priseljencev ali potomcev priseljencev iz indijske zvezne države Gudžarat. Na otoku deluje več kot 100 verskih skupin in njihovi verski prostori segajo od veličastnih struktur iz koralnega kamna do preproste premične hiše. Prebivalstvo je pretežno temnopolto (92,4 odstotka) ali mešano (3,1 odstotka). 2,7 odstotka prebivalstva je belcev in 1,3 odstotka prebivalcev Južne Azije. Uradni jezik je angleščina. Bajan je kreolski jezik, ki temelji na angleščini in se med domačini uporablja v največji meri. Jezik Bajan vsebuje tudi veliko afriških izrazov, kar mu daje poseben zvok in ton. Za angleško govoreče obiskovalce komunikacija ne bo predstavljala nobenega problema. Valuta je barbadoški dolar (BBD) in znaša 0,44 evra. Himna se imenuje »In Plenty and in Time of Need«, domena .bb, klicna številka pa se glasi +1 ali -246, medtem ko je številka za nujno pomoč 511. Po srednjeevropskem časovnem pasu so pet ur za Slovenijo. Barbados spada v atlantski časovni pas, ki je štiri ure za srednjim časom po Greenwichu (GMT-4). Na Barbadosu ni poletnega časa.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Glavno mesto države je Bridgetown

Bridgetown je glavno mesto te otoške države. Leži ob zalivu Carlisle Bay na jugozahodnem delu otoka. S približno 100.000 prebivalci je največje barbadoško naselje in politično ter gospodarsko središče države. Tu živi tretjina vseh prebivalcev Barbadosa, ki mu običajno pravijo preprosto »mesto«. Bridgetown je pod neposredno upravo vlade, saj Barbados nima lokalne ravni oblasti. Mesto je znano predvsem kot postojanka za križarke, turizem pa predstavlja pomemben del lokalnega gospodarstva. Mesto so večkrat opustošili požari, leta 1854 pa je izbruhnila tudi kolera, za katero je umrlo 20.000 prebivalcev.

Barbados so naselili prišleki iz sosednjih držav, ki so na območje prišli že leta 350. Na Barbados so prvi prispeli v skupini Saladoid-Barrancoid kmetje, ribiči in keramiki, ki so prišli s kanujem iz Venezuele iz doline Orinoco. Arawak predstavlja drugo skupino naseljencev, ki je prišla iz Južne Amerike leta 800 in so naselili področje okoli Stroud Point, Chandler Bay, St. Luke in jame Mapp. Britanci so ga uradno naselili leta 1627. Zasužnjeni Afričani so bili primarni vir delovne sile na teh nasadih do leta 1834, ko so si izborili svojo svobodo skozi več let upora, ki ga je vse večji pritisk gibanja proti suženjstvu v Veliki Britaniji podpiral. Gospodarstvo je ostalo v veliki meri odvisno od sladkorja, ruma in proizvodnje melase skozi večino 20. stoletja. Leta 1980 sta turizem in proizvodnja v gospodarskem pomenu presegla industrijo sladkorja. Barbados se je razvil v stabilno demokracijo z eno najvišjih stopenj pismenosti na zahodni polobli. Domačini sami sebe imenujejo Bajans.

Barbados. Foto: Shutterstock
Barbados. Foto: Shutterstock

Ustava zagotavlja pravno ustanovitev vlade Barbadosa, pa tudi zakonske pravice in odgovornosti javnosti in različnih drugih vladnih uradnikov. Ustava, ki je začela veljati leta 1966, je bila spremenjena v letih 1974, 1978, 1990, 1992, 1995, 2002, 2003 in 2021. Pravni sistem Barbadosa izhaja iz angleškega običajnega prava in statutov. Sodišča upravljajo zakone Barbadosa, ki so sestavljeni izključno iz lokalne zakonodaje. Pravosodni sistem obsega nižje magistratno sodišče in vrhovno sodišče, ki vključuje pritožbeno in višje sodišče. Sodstvo Barbadosa je neodvisna veja barbadoške vlade, za katero velja le barbadoška ustava. Barbados je jurisdikcija običajnega prava, v kateri se lahko upoštevajo precedensi iz angleškega prava in tradicije British Commonwealtha.

V skladu z Westminstrskim sistemom upravljanja se je Barbados razvil v neodvisno parlamentarno demokracijo in ustavno monarhijo, kar pomeni, da je vsa politična moč v parlamentu pod nepolitičnim monarhom kot vodjem države, kar omogoča stabilnost. Je demokratična republika s predsednico Sandro Mason. Leta 2021 se je po 396 letih dokončno osamosvojil od Velike Britanije.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Je demokracija, ki redno izvaja konkurenčne volitve in podpira državljanske svoboščine. Izzivi vključujejo uradno korupcijo in pomanjkanje vladne preglednosti, diskriminacijo LGBT+ oseb, nasilni kriminal in revščino. Ima dvostrankarski sistem, kar pomeni, da obstajata dve prevladujoči politični stranki, pri katerih je izredno težko, da bi kdorkoli dosegel volilni uspeh pod zastavo katerekoli druge stranke. To sta Barbadoška laburistična stranka in Demokratična laburistična stranka.

Barbados se je skušal vključiti v večstransko diplomacijo prek Združenih narodov, Karibske skupnosti (CARICOM), Združenja karibskih držav (ACS), skupine držav AKP, Organizacije ameriških držav, in več drugih agencij, s katerimi se ukvarja. Leta 2008 so Barbados in druge članice CARICOM podpisale sporazum o gospodarskem partnerstvu (EPA) z Evropsko unijo in Evropsko komisijo.  Dogovor zajema članstvo CARICOM-a v Karibskem forumu (CARIFORUM). CARIFORUM pa je del skupine afriških, karibskih in pacifiških držav (AKP). Sporazum opisuje prihodnji razvoj Barbadosa in trgovinske vezi z Evropsko unijo ter služi kot načrt za prihodnje odnose med obema trgovinskima blokoma v skladu s sporazumom iz Cotonouja in konvencijo iz Loméja. 

Včasih se je znašel kot izravnalna sila političnemu in gospodarskemu vplivu ZDA na angleško govorečih Karibih.

Kot majhnemu narodu je bila njegova diplomatska dejavnost glavni cilj v mednarodnih organizacijah. Trenutno je vzpostavil uradne diplomatske odnose s 105 državami po vsem svetu.

Več iz rubrike