Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Turčiji (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Turčijo.
Fotografija: Istanbul, Turčija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Istanbul, Turčija. Foto: Shutterstock

Nakupovanje

Turčija je pravi raj in najcenejši kraj na svetu za nakupovanje. Poleg kvalitetnih in nizkocenovnih oblačil – izvrstni »fake« izdelki, so Turki znani tudi po preprogah, kavi, medu, olivnemu olju in džezvah. Kadarkoli boste v Turčiji nakupovali, se od vas pričakuje, da barantate. Glede tega je Turčija zelo podobna Egiptu, Maroku, Tuniziji itd.

Priporočamo vam, da na istanbulskem velikem bazarju kupite: keramiko, turške svetilke, čaj, začimbe in dišave, izdelke iz usnja, preproge ter nakit iz turškega srebra in zlata.
 

Hrana

V turški kuhinji najdete bogato raznolikost sredozemskih okusov. Kuharji uporabljajo velike količine svežih proizvodov. Ene izmed najbolj priljubljenih jedi so narejene iz jogurta, semen, mletega mesa, v nekaterih regijah vam bodo postregli z veliko količino čilija ali pa z »van otlu« (to je začinjen sir, s precejšnjim dodatkom zeliščnih začimb). V turški kuhinji od mesa prevladuje jagnjetina. Njihova hrana ni pikantna. Med najbolj znanimi jedmi so seveda kebab, čorba in baklava.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Tipične jedi turške kuhinje, ki jih morate preizkusiti

 • Sebzeli Ezme Kirmizi Mercimek Corbasi - juha z rdečo lečo in zelenjavo
 • Yaprak Etla Dolmasi - mleto meso v listih vinske trte
 • Kebab – iz vrtečega se mesa nastrgani koščki, le – tega postreženi v lepinji
 • Kofta - mleto meso več vrst kot »mesne kroglice«
 • Manti – mini ravioli

Pijača

Čeprav je Turčija država, v kateri prevladuje muslimanska vera, ima bogato kulturo pitja in proizvaja široko paleto alkoholnih pijač, vključno s pivom, vinom in rakijem. Pitje je postalo legalno kmalu po ustanovitvi Republike Turčije leta 1923.

Turška kava v Turčiji ni pijača, temveč bo marsikoga, ki ni podučen, razočarala, saj je le izgovor za druženje in se pije v majhnih količinah, saj je zelo gosta. Zelo pomemben in tradicionalen je črni čaj, ki poživi in ga ponudijo kot dobrodošlico.

Najpomembnejša tradicionalna pijača je ayran - rahlo posoljeni in s hladno vodo razredčeni jogurt. Druga zelo priljubljena pijača je boza - gosti, hladni, sladkobni napitek iz prekuhanega prosa, ki je začinjen s cimetom in ingverjem. Najbolj priljubljena alkoholna pijača je raki, sicer znan tudi kot Lion's Milk, turška nacionalna pijača iz dvakrat destiliranega grozdja. Vsebuje lahko tudi do 42 odstotkov alkohola, je odišavljena z janežem, pije pa se razredčena z vodo. Raki je v Turčiji »resen posel«.
 
Amasra, Turčija. Foto: Shutterstock
Amasra, Turčija. Foto: Shutterstock

Turška vina imajo običajno trdno in uravnoteženo kislost ter odlične sadne arome, zato se dobro ujemajo s številnimi jedmi. Tudi turški Narince je primerljiv s Chardonnayjem, Boğazkere pa je kot nalašč za ljubitelje Cabernet Sauvignona.
 
Priljubljena sta tudi shalgam sok in kefir. Prvi je pridobljen iz zelenjave, sadja in žit, drugi pa se izdeluje iz mleka.
 

Varnost

Turčija se smatra kot varna država za turiste. Če je le možno, se potovanju v bližini meje s Sirijo, izognemo. V večjih mestih, kot je Istanbul, pa previdnost pri plačilih s kartico in pred žeparji ni odveč.
 
Tudi v Turčiji je nacionalna številka za klic v sili 112.
 

Telefon

 
Telefonske številke za nujno pomoč: 112 za reševalce (kjerkoli s kateregakoli telefonskega aparata); 110 v primeru požara in 115 policija. Vse te številke so brezplačne.
 
Javne telefone še vedno najdete na osrednjih trgih in glavnih ulicah v mestih, delujejo na čip kartice, ki jih dobite na poštah in kioskih v vrednosti 30, 60 ali 120 enot.
 
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Številke, ki se začnejo s +800, so brezplačne, tiste, ki se začnejo s +900, pa so visoko plačljive.
 
V Turčiji so na voljo trije mobilni operaterji: Turkcell, Vodafone in Türk Telekom. Turkcell ima največjo pokritost in večino strank ter je najboljša možnost za večino obiskovalcev Turčije. Vodafone je po pokritosti in številu naročnikov na drugem mestu.
 
Ko obiščete Turčijo kot tujec, lahko telefon uporabljate do 120 dni prek mednarodnega gostovanja ali s turško kartico SIM, ne da bi ga bilo treba registrirati.
 

Internet

 
Kljub rahlemu razvojnemu zaostanku se Turki lahko pohvalijo z DSL priključkom, ki ga ponuja največji internetni ponudnik v Turčiji, Turkcell. Brezplačen brezžični internet je na voljo skoraj povsod. Ponujajo ga številne restavracije, kavarne, bari, kavarne in pisarne na plaži ter hoteli in letališča.
 
Kabelski internet je na voljo od leta 1998, ADSL pa od leta 2001. Trenutno je storitev Türk Telekoma TTNET ADSL2 + najbolj razširjena internetna storitev v Turčiji, ki ponuja hitrosti od 8 Mbit / s do 24 Mbit / s. TTNET ponuja tudi storitev VDSL2 s hitrostjo od 25 Mbit / s do 100 Mbit / s.
 

Pošta

 
Poštne stavbe so prepoznane po rumenem in črnem napisu PPT. Pisma in kartice je treba odnesti na pošto, saj so poštni nabiralniki zelo redki. Turki tiskajo čudovite poštne znamke, za znamko in poštnino pa boste odšteli 0,30 TRY. Za pošiljko izven Turčije pa boste odšteli 1.10 TRY.
 
Glavne pošte so odprte od 8.30 do 20.30, manjše pa od 8.30 do 17.30.
 
PTT ponuja več kot le poštne storitve. Plačate lahko tudi komunalne račune in menjate tujo valuto za turško liro.
 

Hoteli


Vsa večja mesta in turistične točke imajo hotele s 5 zvezdicami. Mnogi med njimi so v lasti mednarodnih hotelskih verig, kot so Hilton, Sheraton, Conrada in še nekateri drugi. Med njimi so tudi številni hotelski bloki, izven mest pa najdete bungalove z zasebnimi vrtovi in bazeni.
 
Za nočitev v Istanbulu boste v štirizvezdičnem hotelu odšteli od 42 pa do 111 evrov.
 

Hostli


Hostli v Turčiji niso tako razširjeni, mogoče najdete kakšnega v Istanbulu. Nekaj se jih nahaja okrog Hagie Sofie in Modre mošeje. So nizkocenovni.
Istanbul, Turčija. Foto: Shutterstock
Istanbul, Turčija. Foto: Shutterstock

Kampiranje

 
Na obali Turčije je veliko zasebnikov, ki svoje zemljišče dajejo v najem ljubiteljem kampiranja. Zemljišča so opremljena z osnovno opremo, kot je pitna voda, stranišča, sence dreves, nekateri pa zagotavljajo tudi električno energijo.
 

Kultura 


Turčija ima zelo raznoliko kulturo, ki je mešanica različnih elementov turške in anadolijske Oğuz, otomanske (ki je bila sama po sebi nadaljevanje grško-rimske in islamske kulture) ter zahodne kulture in tradicije.
 

Turistične destinacije in znamenitosti

 • Istanbul: znan je tudi kot Carigrad in je največje mesto v Republiki Turčiji. Je edino velemesto, ki leži na dveh kontinentih in pokriva 39 okrožij Istanbulske pokrajine. »Nujen« je ogled Hagie Sofije in Modre mošeje s šestimi minareti, ki se zaključi z nakupovalno izkušnjo v pokritem Velikem bazarju.
 • Ugrup: Eno izmed največjih mest v Kapadokiji, ki ponuja nastanitve, prehrano in nočno življenje najvišje kakovosti. Mesto se nahaja v neposredni bližini glavnih znamenitosti.
 • Dalyan: Mesto leži v provinci Mugla in se nahaja med znanimi okrožji Marmaris in Fethiye na jugozahodni obali Turčije. Velja za zaščiteno območje.
 • Goreme: Je mesto v regiji Kapadokija. Zelo je poznano po svojih naravnih kamnih, pogosto imenovanih 'pravljični dimniki'.
 • Antalya: Leži na sredozemski obali jugozahodne Turčije in je največje mednarodno pomorsko letovišče, ki se nahaja na Turški rivieri.
 • Kapadokija: s svojo mesečevo pokrajino in desetinami zračnih balonov, ki se dvigujejo v zrak ob sončnem vzhodu in zahodu, je ena najbolj priljubljenih in ikoničnih turških destinacij. Ogledate si lahko tudi podzemna mesta in vasico menihov, znano po dimnikom podobnih strukturah. Sprehodite se po poti, ki se začne v vasici golobov, nadaljuje skozi belo vasico in zaključi v vasici ljubezni.
 • Bodrum: izredno lepo turistično mestece na egejski obali z dvema čudovitima gradovoma, znano po odličnih restavracijah in izredno lepi marini, imenovan tudi turški »St. Tropez«. Zlahka ga lahko obiščete tudi z ladjo iz grškega otoka Kosa.

Aktivnosti

 • V Turčiji si lahko privoščimo jadralno padalstvo nad najlepšim zalivom, prav tako pa se lahko preizkusimo v letu z balonom nad Kapadokijo.
 • Če pa si želimo zabavnejše sprostitve, so na voljo plaže, kanjoni in potopljena mesta.
 • Podajte se na izlet na bombažni grad Pamukkale z izviri termalne vode in snežno belimi kalcitnimi ponvicami, ki se kot iz pravljice dvigujejo nad zeleno pokrajino.
 • Prave Turčije ne boste spoznali brez obiska znamenitega turškega hamama, kjer vas bodo po parni savni in kopeli še pošteno zdrgnili s tkanino.
 • Odigrajte partijo golfa na enem izmed mnogih golf igrišč v zelenem Beleku.
 • Poskusite tri slavne pijače za tri priložnosti; raki vam da moč, jogurtni “ayran” vas osveži, čaj pa je najboljša pijača za druženje na blazinah.
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Zanimivosti

 • Cene za potovanje z letalom po državi so dokaj ugodne in dostopne vsem. Karte se prodajajo na domačem terminalu v Istanbulu. Nekatera izmed letališč imajo dnevne polete, nekatera pa delujejo samo ob določenih dnevih.
 • Prevoz z vlakom je zelo ugoden, vendar počasnejši od avtobusnega prevoza.
 • Električne proge so samo na relaciji Istanbul - Ankara in Istanbul - Edirne. Ostale proge pa so na dizelski pogon.
 • Najbolj obremenjena pot je Istanbul - Ankara. Na voljo je več dnevnih vlakov, vožnja pa traja med 6 do 10 ur.
 • Vožnja poteka na desni strani ceste. Uporaba telefona med vožnjo je nezakonita. Največja dovoljena količina alkohola v krvi je 0,05 gramov na liter. Uporaba varnostnih pasov tako spredaj kot zadaj je obvezna.
 • Turške table za cestne predpise so skoraj enake kot tiste, ki se uporabljajo v Evropi.
 • Avtobusni prevoz na daljšo razdaljo je zelo dobro urejen, saj vas čakajo klimatizirani avtobusi, rezervacija sedežev in na splošno dobra kakovost storitev. Kajenje na avtobusih je prepovedano. Na lokalnih prevoznikih lahko velikokrat naletite na gnečo, sedeži pa so ožji od tistih v ekonomskih razredih.
 • Za kolesarje ni posebej urejenih prog. Teren v državi je večinoma hribovit. Zračnice si lahko brezplačno napolnite na bencinskih črpalkah. Trgovine in popravljanje koles pa so tukaj zelo redke.
 • Predvideni mesečni stroški štiričlanske družine znašajo 1.230,04 evrov brez vštete najemnine, za samsko osebo pa 350,76 evrov.
 • Življenjski stroški v Turčiji so v povprečju za 40,77 odstotka nižji kot v Sloveniji.
 • Najemnine v Turčiji so v povprečju za 57,66 odstotka nižje kot v Sloveniji.
 • Je eno prvih vinorodnih območij in četrti največji proizvajalec grozdja na svetu. Če ste tam v času trgatve, imate celo priložnost, da pomagate pri obiranju grozdja.
 • Istanbul je edino mesto na svetu, ki se razteza na dveh celinah – po Evropi in Aziji. Ni razdeljen le med evropsko in azijsko stranjo, ki ju ločuje odsek vode, imenovan Bospor, temveč tudi odtok, imenovan Zlati rog, ki evropsko stran mesta razdeli na dva dela.
 • Turki so na Nizozemskem uvedli tulipane, v Evropi pa kavo in češnje. Tulipani dejansko izvirajo iz Turčije. V spomin na to vlada vsako leto v Istanbulu zasadi na tisoče čebulic. Ti cvetijo od konca marca do aprila.
 • Včasih je imela Turčija dve od sedmih čudes starodavnega sveta – Artemidin tempelj v Efezu in Mavzolej Halikarnas.
 • Božiček se je rodil v Patari in postal škof v bližnjem Demreju na turški sredozemski obali. Cerkev svetega Nikolaja v Demreju je majhna, vendar ima nekaj dobro ohranjenih fresk in je znana kot pokopališče samega svetega Nikolaja. Ta je služil kot škof v starejši cerkvi. Je pomemben del bizantinske arhitekture. Danes je večina obiskovalcev vzhodnih pravoslavnih kristjanov, za katere je sveti Nikolaj pomembna verska osebnost na položaju zavetnika otrok. Nič nenavadnega ni, če bi naleteli na Ruse, ki jokajo od čustev ob obisku njegovega groba.
 • Turčija ima več kot 82.000 mošej, samo 3000 jih je v prestolnici.
 • Kapadokija je v rimskih in bizantinskih časih postala zatočišče prvih kristjanov, krščanstvo je tu cvetelo. Preden je krščanstvo na tem območju postalo sprejeta vera, so Kapadokijo uporabljali kot skrivališče krščanskega prebivalstva. To se je skrivalo v podzemnih mestih. Obiščete jih lahko še danes skupaj s številnimi primeri zgodnjih cerkva, vklesanih v skale, in številnimi dobro ohranjenimi verskimi freskami, naslikanimi na stenah.

Več iz rubrike