Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Tuniziji (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Tunizijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Cene in življenje v Tuniziji (vzorčni primer):


1 TD = 0,30 EUR
Restavracije
Obrok, poceni restavracija 6.00 DT
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 45.00 DT
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 10.00 DT
Domače pivo (0,5 litra) 4,00 DT
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 5,00 DT
Kapučino (navaden) 2,09 DT
Kokakola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 1,49 DT
Voda (steklenica 0,33 litra) 0,68 DT
 
Tržnice
Mleko (običajno), (1 liter) 1,22 DT
Štruca svežega belega kruha (500g) 0,42 DT
Riž (bel), (1 kg) 2,04 DT
Jajca (navadna) (12) 2,83 DT
Lokalni sir (1 kg) 22,61 DT
Piščančji fileji (1 kg) 11.08 DT
Goveje okroglo (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 26,53 DT
Jabolka (1 kg) 4,15 DT
Banana (1 kg) 4,85 DT
Pomaranče (1 kg) 2,03 DT
Paradižnik (1 kg) 1,58 DT
Krompir (1 kg) 1,42 DT
Čebula (1 kg) 1,36 DT
Solata (1 glava) 0,90 DT
Voda (1,5-litrska steklenica) 0,73 DT
Steklenica vina (srednja) 15.00 DT
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 2,70 DT
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 2,69 DT
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 7.00 DT
 
Prevoz
 
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 0,65 DT
Mesečna vozovnica (redna cena) 30.00 DT
Začetek taksija (običajna tarifa) 0,50 DT
Taksi 1 km (običajna tarifa) 1,00 DT
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 10.50 DT
Bencin (1 liter) 1,96 DT
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 70.000,00 DT
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 69.740,43 DT
 
Pripomočki (mesečno)
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 116,15 DT
1 min. lokalnih predplačniških mobilnih tarif (brez popustov ali načrtov) 0,24 DT
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 53,19 DT
 
Šport in prosti čas
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 66,94 DT
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 21,56 DT
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 12.00 DT
 
Varstvo otrok
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 201,83 DT
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 6.221,43 DT
 
Oblačila in obutev
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 122,50 DT
1 poletna obleka v verigi (Zara, H&M, ...) 120,96 DT
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 244,56 DT
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 170,87 DT
 
Najemnina na mesec
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 515,12 DT
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 357,78 DT
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 895,76 DT
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 632,09 DT
 
Nakup stanovanja Cena
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 2.248,08 DT
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 1,592,33 DT
 
Plače in financiranje
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 832,54 DT
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 9.30
Vir: Numbeo.com
 

Nakupovanje


Nakupujemo lahko v trgovinah, kot tudi na tržnici ali bazarju.

Vsa večja mesta v Tuniziji vsebujejo veliko sodobnih nakupovalnih središč, toda najbolj edinstvene in nepozabne nakupovalne izkušnje v državi ležijo med njenimi trgi in medinami. Glavna tržnica Sousse je vsako nedeljo na obrobju mesta.
image_alt
Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

Druge tunizijske specialitete za nakup vključujejo eterična olja in parfume, spominke iz bakra, medenine in lesa, slastna peciva, datlje in oljčno olje, srebrni nakit in preproge.
 

Hrana


Tunizija je poleg lepih plaž in zgodovinskih znamenitosti znana tudi po svoji odlični kulinariki. Tunizijci imajo raznoliko hrano, katero vedno pospremijo z odličnim kuskusom ali čičeriko. Tako se velikokrat za glavno jed na njihovih krožnikih znajde ovčje meso ter ribe, predvsem njihova tunizijska riba po imenu Brik, govedina in perutnina. Zaradi muslimanskih omejitev pa na njihovem jedilniku ne boste našli svinjskega mesa. Tradicionalna jed je kuskus, imenovan kosksi, je nacionalna jed in ga lahko pripravimo na več načinov. Kuha se v posebni vrsti dvojnega kotla, ki se v arabščini imenuje kiska - s ali v francoščini couscoussière. Kuskus, ki se uporablja, je običajno drobnozrnat.

Tipične jedi tunizijske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:
 • testni žepki z zelenjavo ali ribjim nadevom, ocvrti na vročem olju
 • tunizijski tajine (začinjena zelenjava, pripravljena na poseben način)
 • Za sladico pa morate obvezno poizkusiti poleg izjemno dobrih datljev in raznih baklav tudi 'mesfuf'(sladkan kuskus z oreščki in mlekom).

Pijača


Tunizijci so po religiji muslimani in prav njihova vera jim ne dovoljuje pitja alkoholnih pijač. A kljub temu je v okolici Tunisa veliko nasadov trt, iz katerih pridelujejo različne sorte vin, katere je vredno poskusiti. V vročih dneh se najraje hladijo s hladnim čajem poprove mete, katerega strežejo na prav poseben način. Tudi njihova kava je izjemnega okusa in jo je vredno poskusiti. Poleg vin je vredno poskusiti Boukha'' oz. figovo žanje, thibarine ali datljev liker, legmi ali palmovo vino ter njihovo domače pivo.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Varnost


Organizirano potovanje po državi ne predstavlja več tveganj. A če želite potovati sami, se je potrebno zavedati, da so ponekod v državi zaradi politično-ekonomske krize, nemiri. Navadno državljani mirno protestirajo, a če že pride do hujših izgredov, vam svetujemo, da se izogibate glavnih ulic oz. mest v katerih so protesti.

Ženske naj bi vedno potovale v paru, ter primerno oblečene. Kar pomeni, da naj na območjih, kjer je še vedno živa tradicija, nosijo dolga krila ali hlače, ter majice, katere skrivajo dekolte. Naj vas ne moti, če moški strmijo v žensko telo, to je pri njih navada in se jim ne zdi nič vulgarnega, kdaj pa kdaj lahko po ulicah slišite besedo »Gazelle«, kar pomeni, da jim je neka ženska všeč.

Pazljivi bodite pri nakupovanju, še posebej na tržnici – tu je namreč v navadi barantanje za ceno. Drugega načina niti ne poznajo in vas bodo spoštovali, če boste tudi vi znali dobro barantati. Zavedajte se, da so dobri trgovci in natančno vedo za koliko lahko še spustijo ceno svojega izdelka. To pa pomeni, da ceno nižajte tudi vi, a nikoli pretirano, saj bodo zaradi tega užaljeni. Pred začetkom barantanja si zamislite ceno, katero ste še pripravljeni plačati za določen izdelek, ki pa ne sme biti sramotno nizka. Kot del taktike lahko uporabite tudi izjavo »zadnja cena« in, če vam trgovec po tej ni pripravljen prodati izdelka, lahko trgovino tudi zapustite. Niso redki primeri, ko bodo v takih primerih tekli za vami in vam izdelek vendarle prodali tudi po tej ceni. A opozarjamo – barantanje ni za vsakogar: potrebujete nekaj trde kože, pa tudi zvrhano mero potrpežljivosti, saj so tunizijski trgovci pripravljeni na pogajanja, ki trajajo tudi pol ure ali celo več.
image_alt
Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Še posebej bodite pozorni na shranjevanje dokumentov in gotovine. Ravno tako v hotelskih sobah, kot na ulici. Priporočamo uporabo sefov. Na poti imejte le toliko denarja, kot je potrebno, s seboj ne nosite velikih vsot denarja. Denar lahko dvigate tako na bankomatu, kot tudi na bankah.

V restavracijah in barih je potrebno cene preveriti na menijih, ravno tako zahtevajte račun, kjer je napisana točna vsota posameznih artiklov.

Medtem ko je večji del Tunizije zdaj varno obiskati, vključno s glavnim mestom Tunisom in večjim delom severa države, se velik del južne in zahodne meje zaradi terorizma ali vojaških operacij še vedno šteje za nevarne za turistična potovanja.
 

Telefon


Telekomunikacije so zelo dobro urejene v večjih mestih. Telefonske govorilnice so razporejene skoraj po vsaki ulici. Pomembno je vedeti, da so lokalni klici poceni,  mednarodni klici pa zelo dragi, zato priporočamo uporabo interneta. Imajo 3 mobilne operaterje in sicer Tunisiana, Orange ter Tunisie Telecom. Za cene mobilnih storitev je najbolje, da se obrnete na vašega mobilnega operaterja.
 

Internet


Do interneta lahko dostopate v večjih mestih. Za hitrejše iskanje internetnega dostopa, glejte napis Publinet. Internetna hitrost je dokaj počasna (1024 kbit/s).
 

Pošta


La Poste Tunisienne je nacionalna poštna storitev Tunizije. Storitve so zanesljive in relativno hitre ter v skladu z mednarodnimi standardi. Navadno traja manj kot teden dni, da pošiljka prispe v evropske države in ne več kot dva tedna do ZDA ali Avstralije. Delovni časi pošt se razlikujejo, vendar so pošte po večjih mestih navadno odprte od 8:00-18:00, od ponedeljka do sobote in v nedeljo zjutraj od 9:00-11:00. Potrebno si je zapomniti, da se v poletnih mesecih pošte zaprejo za čas kosila in sicer za več ur, ter v mesecih, ko praznujejo Ramadan, so tudi njihovi urniki temu prilagojeni.
 

Hoteli in nastanitve


Hoteli
V Tuniziji je veliko hotelov, pri katerih je cena odvisna od zvezdic, ki jih hotel ima. Zaradi neljubih težav z zdravjem, katere vas lahko doletijo v arabskih deželah, priporočamo, da vedno izberete hotelski kompleks, ki ima več zvezdic, od 3 zvezdic naprej. Za nočitev v štirizvezdičnem hotelu v Tunisu boste odšteli od 28 pa do 280 evrov. Odlične hotele lahko najdete predvsem v turističnih krajih, kot so Hammamet, Sousse in otok Jerba.

Hostli

Hostli niso tako popularni, a vseeno jih lahko dobimo kar v treh krajih. Cena se giblje v odvisnosti od tega, ali si želimo biti sami v sobi ali ne. Cene se gibljejo od 30 evrov naprej.

Kampiranje

Kampiranje v tej državi ni v navadi, a če si želite pustolovščine, si lahko rezervirate prav posebno kampiranje z beduini v puščavi.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kultura 


Tunizija je znana po svoji raznoliki zgodovini ter ljudstvih, ki so pripomogla, da se je kultura Tunizijcev, kot jo poznamo danes, razvila. Religija je v tunizijski družbi zelo pomembna in njeni prebivalci so strpni do drugih religij, kar pomeni, da tujci lahko svobodno izražajo svojo vero.
 

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Tuniziji nikakor ne smete izpustiti:


Najznamenitejše destinacije:
 • : mesto, ki nikoli ne počiva, pravijo mu tudi tunizijski Saint Tropez. Je eno izmed najpomembnejših celinskih letovišč v državi. Je mesto za vsakogar, tako za romantične duše, ki iščejo romantiko na dolgih peščenih plažah, kot za tiste, ki iščejo zabavo tako podnevi kot tudi v večernih urah. Hammamet je mesto z bogato ponudbo kulturnih, športnih in zabavnih prireditev.
 • : glavno pristaniško mesto. Nahaja se na severovzhodnem delu Tunizije ob jezeru Tunis. Ločeno je na dva dela: stari del, ki je obkrožen z obzidjem in novi del, zaznamovan z evropsko arhitekturo.
 • : tretje največje mesto v Tuniziji. Je pristaniško mesto, ki se zadnje leta razvija v zelo pomembno turistično destinacijo. V mestu lahko obiščete muzej, kateri je poln starih najdb iz rimskega in arabskega časa. V mestu si lahko ogledate tudi katakombe iz krščanskega obdobja, situirane pod starim mestom.
 • otok Jerba: Največji otok v Severni Afriki. Je zelo priljubljena destinacija, saj je na njem veliko razkošnih hotelskih kompleksov, dolge peščene plaže. V osrčju otoka, se lahko podate na pustolovščino po puščavi, kjer je v osrčju puščave zelena oaza, kjer se lahko osvežite in vidite, kako so nekoč živeli beduini.
 • : Majhno mestece, ki si ga je najlepše ogledati peš. Mesto je majhno, prepleteno z širokimi ulicami in palmovimi drevesi. Primerno je za vse tiste, ki jim je všeč vrvež majhnega mesta.
 • : Se nahaja na severovzhodu otoka Jerba. Mesto je obdano z nasadi dateljnov. Je tipično arabsko mestece, z ozkimi ulicami in obdano z mogočno trdnjavo.
 • Port el Kantaoui: polno parkov, z majhnim živalskim vrtom in čudovito marino. Primerno za vse tiste, ki potrebujejo miren kraj, kjer se lahko sprostijo in napolnijo z energijo.
 • : mesto zgrajeno na feničanskih temeljih. Poleg je veliko nasadov oljk, ki segajo prav do peščenih plaž.
 • : manjše mestece, iz katerega se pride v manjše hribovske vasice, kjer še vedno živijo kot nekdaj, v tipičnih hiškah.
 • Houmt Souk: glavno mesto otoka Jerba. Samo ime mesta pomeni soseska, tržnica. Zgrajeno je na starem rimskem mestecu po imenu Gerba, saj sta se v tem starorimskem mestecu rodila kar dva rimska imperatorja.

Skriti kotički


Tunizija je tradicionalna dežela, kjer vsako mesto in vas polnijo običaji in tradicije. Tako lahko vsak dobi nekaj zase. Zelo zanimive so zgodbe, ki jih Tunizijci pripovedujejo o sebi in svoji tradiciji. Najzanimivejše zgodbe so zgodbe o potovanjih beduinov ter tradicionalnih porokah. Med skrite kotičke spadajo odmaknjene vasice v gorovju Atlas, kjer ljudje živijo na že davno pozabljen, star način življenja in sončni zahodi v puščavi.
image_alt
Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Aktivnosti

 

Tunizija je pravi kraj za adrenalinske športe v puščavah in na morju - pustolovščine z beduini.
 • V puščavi se prepustite nepozabnim dogodivščinam v objemu prostranih sipin; na hrbtih kamel med prijaznimi beduini, ki pripravijo najboljši kuskus s koščki jagnjetine; za posladek naj bo noč pod milim nebom.
 • Ko bo sonce nizko na nebu, se odpravite med ozke ulice obzidanega starega mestnega jedra – medine, kjer mrgoli glasnih trgovcev. Spijte čaj poprove mete, izberite fantastičen spominek in se lotite barantanja. Ugotovili boste, da je v primerjavi z arabskim svetom nakupovanje v Evropi živi dolgčas.
 • Oblikovanje keramike je ena izmed tradicionalnih tunizijskih obrti – vzemite si čas in obiščite prodajalne, kjer mojstri izdelujejo lonce, vrče, skodelice, svečnike in luči.

Zanimivosti

 • Popotovanje z avtom je zelo priročno, če prihajate iz Evrope, saj lahko z lastnim avtom potujete po državi. To pa lahko storite tako, da avto naložite na trajekt, ki potuje ali iz Italije ali Francije. Lahko pa avto tudi vzamete v najem na letališčih, a zato morate imeti veljavno mednarodno vozniško dovoljenje.
 • Zelo dobra, če ne najboljša povezava je z avtobusi in kombi-taksiji, kateri povezujejo vsa mesta v državi
 • S taksiji se lahko prevažate po vsej državi. Lahko ga pa tudi delite z drugimi turisti ali domačini, pri tem gre predvsem za kombi-taksije, ki so bolj prostorni.
 • Z lastnimi kolesi se lahko prevažate po celotnem teritoriju Tunizije
 • Tunizijci so nevarni vozniki, ceste pa so v slabem stanju. Predvsem morate biti dobro vidni in vešči njihovega jezika.
 • Štiričlanska družina mesečno odšteje za stroške (brez vštete najemnine)
 • Življenjski stroški v Tuniziji so v povprečju za 48,94%  kot v Sloveniji .
 • Najemnina v Tuniziji je v povprečju za 68,59%  kot v Sloveniji .
 • Hamame oz. turške kopeli je mogoče najti po vsej Tuniziji. Veliko naravnih toplih vrelcev je bilo za ta namen rabljenih že od rimskih in punskih časov. V Tuniziji je na ducate hamamov, zbirate lahko med modernimi, ki ponujajo 5* spa izkušnjo, in tradicionalnimi arhitekturnimi dragulji, kot so Sahib, Zitouni in El-Kachachine.
 • Kairouan je najsvetejše mesto v Severni Afriki. S svojo silhueto minaretov in lepih primerkov islamske arhitekture vas bo z raziskovanjem zaposlil za več ur.
 • Verjetno je največji zgodovinski spomenik Tunizije in po mnenju arheologov eden od najlepših spomenikov svoje vrste: El-Jem je največji kolosej v Severni Afriki. Zgrajen je bil v 3. stoletju in je naenkrat lahko sprejel 35.000 ljudi.
 • V osrednji Tuniziji so stopnje revščine in brezposelnosti nekajkrat višje od državnega povprečja. Nekatere strokovnjake skrbi, da bo pomanjkanje infrastrukture in delovnih mest ustvarilo gojišče za ekstremizem, ki bi lahko ogrozil napredek Tunizije.
 • Socializem v Tuniziji ali tunizijski socializem je politična filozofija, ki jo delijo različne politične stranke v državi. V zgodovini države je igral svojo vlogo od časa tunizijskega gibanja za neodvisnost proti Franciji, pa vse do tunizijske revolucije do danes.
 • Tunizijci so prijazni. Ne oklevajo in svetujejo ali pomagajo kamor koli se odpravite. Zdi se, da se jim nikoli ne mudi. Da imajo dovolj časa za vsakršno pomoč – tega v Evropi ne boste več doživeli.
 • V zgodnjih stoletjih islamskega obdobja se je imenovala Ifrīqiyyah. To ime pa izvira iz rimske besede za Afriko in imena, ki so ga Rimljani dali tudi svoji prvi afriški koloniji po punskih vojnah proti Kartažani v letih 264–146 pr.
 • V Tuniziji se pletejo čudovita nasprotja. Dopoldan lahko preživite na dolgih in uživaških peščenih plažah, po kosilu se zapodite v živahen ritem starih mest s privlačnimi medinami (tržnicami in starimi mestnimi jedri), zvečer lahko štejete zvezde na puščavskem nebu. Mešanica različnih vladavin skozi zgodovino je naredila Tunizijo posebno, močno in ponosno deželo, ki že od začetka samostojne poti velja za eno najbolj naprednih arabskih držav današnjega časa.
 • Tunizijci radi pripovedujejo o sebi in svoji tradiciji. Ob skodelici čaja vam bodo zaupali, da je družina za njih daleč najpomembnejša in da dišeči jasmin simbolizira srečo v njihovih življenjih.

Več iz rubrike