Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Gambiji (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Gambijo.
Fotografija: Foto: Van Gogh
Odpri galerijo
Foto: Van Gogh

Nakupovanje

 
Številne velike trgovine in supermarketi se nahajajo na aveniji Kairaba, prej znani kot Pipeline Road, ki leži med Fajaro in Serekundo. Nakupovalno središče in supermarket Karaiba je največja trgovina v Gambiji, ki prodaja vse od sadja in zelenjave do čevljev in športnih kompletov.

Še posebej dobre vrednosti so rezbarije, izdelane iz lesa, predmeti, ročno izdelani iz slame, usnja in tkanin, afriške glasbene kasete, srebrni nakit (kupujte previdno) ter slike iz peska in iz batika. Gambijski krojači imajo velik ugled, saj po naročilu izdelujejo skoraj vse, cene njihovih storitev pa so ugodne.

Lokalna valuta Gambije je Dalasi (GMD) in je edina valuta, ki se uporablja pri vsakodnevnih transakcijah. Mednarodne transakcije so običajno navedene v ameriških dolarjih. Dalasi ni popolnoma konvertibilna valuta. Večina lokalnih bankomatov sprejema kreditne in debetne kartice, ki jih izdajo ZDA in evropske države, z logotipi Visa in MasterCard, vendar le v gotovini izdajo lokalno valuto. Potovalni čeki se uporabljajo le redko in ni priporočljivo, da bi se potniki zanašali nanje.
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

Hrana

 
Ob obisku Gambije boste naleteli na veliko izbiro restavracij, med katerimi se najde nekaj za vsak okus. Na voljo so italijanske, indijske, kitajske in libanonske ter mednarodne restavracije.
 
Gambijska kuhinja je del zahodnoafriške kuhinje in vključuje kulinarične prakse in tradicije gambijskega naroda. Pogoste sestavine so ribe, riž, arašidi, paradižnik, črnooki grah, limona, kasava, zelje, sol, poper, čebula, čili in različna zelišča. 
 
Najpogostejša hrana, ki jo postrežejo v gambijskem domu, je domoda. To je beli riž z eno izmed številnih začinjenih omak.
 
Tipične jedi gambijske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:
 
Benachin: riž, kuhan z mesom ali ribami ter zelenjavo in paradižnikom.
 
Domoda: Meso, dušeno v arašidovem pireju in postreženo z rižem.
 
Superkanja: Mešanica bamije, rib ali mesa, palmovega olja, čebule in popra, kuhana skupaj.
 

Pijača

 

Attaya: močan in sladek domač čaj.
 
Baobabov sok: bleda brezalkoholna pijača iz plodov velikanskega drevesa baobab.

Palmovo vino: meglena bela in sladka alkoholna pijača, narejena iz soka določenih palm.
 
Sok Wonjo: brezalkoholna pijača iz posušenih cvetov hibiskusa.
 
V državi je mir v regiji, kjer se je ponekod uveljavil islamski ekstremizem. V vsaki soseski so mošeje, vendar so Gambijci bolj opazni kot pobožni muslimani, fundamentalizem pa je redek. Igre na srečo so prepovedane, alkohol pa je prosto dostopen.
 

Varnost

 
Potovanje po Gambiji je razmeroma varno, če upoštevate razumne varnostne ukrepe za zaščito svojega osebnega premoženja. V prestolnici Banjul in okolici delujejo številne kontrolne točke. Pričakujte, da bodo varnostne sile preiskale vaše vozilo, če vas ustavijo. Banjul ima sicer precej visoko stopnjo kriminala, čeprav gre v glavnem za drobni ulični kriminal. Bodite pozorni in sprejmite vse možne previdnostne ukrepe, da zmanjšate tveganje za krajo.
Albreda, Gambija, Foto: Shutterstock
Albreda, Gambija, Foto: Shutterstock

Telefon

 
Telefonske številke Gambije so sestavljene iz 10 številk, razdeljenih v skupine po 3. Če boste torej z mobilnim telefonom želeli klicati v Gambijo, morate poklicati kodo države + območno kodo + 4-5-mestno številko. Nekatere skupne območne kode v Gambiji vključujejo Serekundo (43), Brikamo (448) in Bakau (449).
 

Internet

 
Internetna povezava v Gambiji se izboljšuje. Država je bila pred kratkim priključena na podmorski kabel Afriška obala v Evropo (ACE), kar je znatno izboljšalo hitrost internetne povezave. Stopnja penetracije mobilnih telefonov je visoka (več kot 100 odstotkov). Obstajajo štirje mobilni operaterji (Africell, Gamcel, Qcell in Comium). Neposredni mednarodni telefonski klici so možni na vseh telefonskih linijah. Koda države je 220. Vsa večja mobilna podjetja ponujajo podatkovne storitve (najmanj 3G), ki omogočajo razmeroma dobro internetno povezavo. Vsi večji hoteli imajo internetno povezavo in dostop do brezžičnega interneta. Vse pogosteje ponujajo brezplačen dostop do brezžičnega interneta tudi restavracije in kavarne.
 
Električni tok v Gambiji se napaja z napetostjo 220-240 voltov, primarna vrsta vtičnice pa je britanska BS-1363. Adapterje je enostavno najti v lokalnih trgovinah z elektroniko.
 

Pošta

 
Gambia Poštne storitve Corporation ali GAMPOST je podjetje, odgovorno za poštne storitve v Gambiji. Ustanovljeno je bilo z aktom parlamenta leta 2005 z namenom zagotavljanja nacionalnih poštnih storitev v Gambiji in med kraji zunaj Gambije.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Hoteli in nastanitve

 
Kje je najbolje bivati ​​v Gambiji?
 
Banjul, Serrekunda in Bakau so najbolj priljubljena mesta na HotelsCombined za bivanje v Gambiji.
 
Kateri so najboljši hoteli v Gambiji?
 
Sukuta nema guest house je zelo priljubljen hotel v Gambiji z oceno 8,1 na podlagi 25 mnenj. Senegambia Beach Hotel (7,1 na podlagi 73 mnenj) in Coco Ocean Resort & Spa (7,6 na podlagi 24 mnenj) sta prav tako visoko ocenjena hotela v Gambiji na podlagi nedavnih povratnih informacij uporabnikov HotelsCombined.
 
Za nočitev v štirizvezdičnem hotelu boste odšteli od 22 pa do 70 evrov.
 

Kultura 

 
Gambija je tradicionalno zelo strpna do vseh verskih veroizpovedi in prepričanj. Čeprav je pretežno muslimanska, saj do 90 odstotkov prebivalstva izvaja osnovna načela islama, je v bistvu sekularna država in se ponaša s široko razgledanostjo in sprejemanjem vseh veroizpovedi.
Mangroves, Gambija, Foto: Shutterstock
Mangroves, Gambija, Foto: Shutterstock

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Gambiji nikakor ne smete izpustiti

 • Naravni rezervat Abuko: ustanovljen za zaščito zbirnega mesta za bližnje skupnosti je prvi gambijski rezervat, ki je bil uradno ustanovljen v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. To območje je bogato z divjimi živalmi v Gambiji in je zdaj najbolj obiskana turistična atrakcija v državi. Vsako leto ga obišče več kot 33.000 obiskovalcev. Zabavno dejstvo o Abuku je, da je to tropski gozd, najbližji Evropi.
 • Banjul: Glavno mesto Gambije je Banjul. To je pristaniško mesto in se nahaja na otoku svete Marije. Prvotno je imenovan Bathurst, po državnem sekretarju za britanske kolonije. Gre za sedež vlade v državi. Ulični trgovci iz Senegala in Gvineje ter lastniki trgovin, zaprtih v stara kolonialna trgovska stanovanja, ustvarjajo kaotično živahnost v trgovskem okrožju. Bodite pozorni na tradicionalna ohišja iz bambusa, ki so običajno v lasti revnih kmetov na otoku.
 • Albertov trg: Dejavno središče Banjula je tržnica Albert. Nastala je sredi 19. stoletja, ime pa je dobila po možu kraljice Viktorije, princu Albertu. Že takrat je bilo v tem predelu polno barantanja in kaotičnega nakupovanja.
 • Gozdni park Bijilo: nahaja se v obalnem pasu, le 11 kilometrov daleč od Banjula. Relativno gledano je to majhen rezervat in je v ponos bližnjim domačinom. Tukaj se nahajajo tri vrste primatov; rdeči colobus, vervet in patas. Ljubitelji ptic bodo navdušeni nad več kot 100 vrstami, ki jih najdemo v parku. 
 • Plaža Brufut: Letovišče in vasica Brufut se nahajata med južnim okrožjem Kombo in Atlantskim oceanom. Samo 23 km od Banjula se nahaja plaža s čudovitim zlatim peskom, ki ponuja veliko zasebnosti.
 • Janjangbureh: znan tudi kot Georgetown je staro kolonialno upravno središče, ki se nahaja na otoku MacCarthy v reki Gambiji.
 • Narodni muzej Gambije: V tej zgodovinski stavbi, ki je bila nekoč edini bel klub Bathurst, je danes Narodni muzej Gambije.
 • Kamni krogi Wasu: ti kamni, ki se nahajajo v osrednji reki, naj bi bili pokopališča starodavnih kraljev in poglavarjev. Med letoma 750 in 1000 našega štetja se kamni in postavitve razlikujejo od 4-6 metrov v premeru, vsak od deset do 20 kamnov. Leta 2006 so bili razglašeni za Unescovo svetovno dediščino.
 • Krokodilski bazen Kachikally: nahaja se na devetih hektarjih v starem mestnem jedru Bakau. Domačini verjamejo v zdravilne moči vode in zato je bazen priljubljeno mesto za blagoslov.
 • Tanji: Gambijska obala je polna ribiških vasic ob obali. Najbolj obremenjena in najbolj priljubljena je vasica Tanji. Uživajte v ribarnici in centru za rejenje rib v samem središču.
image_alt
Čedalje manj plačujemo z gotovino

Zanimivosti

 • Gambija je najmanjša država v celinski Afriki 
 • Gambija je dolg pas zemlje, ki sledi toku reke Gambije in se nahaja na zahodni obali Afrike, na obeh straneh meji na Senegal.
 • Pas zemlje je neverjetno ozek, v širino meri le okrog 35 km! Čeprav majhna, je država gosto poseljena s približno 2,28 milijona prebivalcev.
 • Kmetijstvo je glavni vir dohodka.
 • Gospodarstvo Gambije močno temelji na turizmu, drugi največji denarni pridelek pa so arašidi.
 • Približno 80 odstotkov prebivalstva je zaposlenih v kmetijskem sektorju, ki je občutljiv na neugodne podnebne razmere in še vedno večinoma deluje na lastnem kmetijstvu in ne na ravni gospodarskih podjetij.
 • Gambija je pretežno muslimanska država. Država je tudi zelo strpna do različnih veroizpovedi, kjer prebiva tudi majhno število kristjanov.
 • V Gambiji živi devet različnih plemen.
 • Ima skoraj 600 vrst ptic.
 • Med volitvami Gambijci glasujejo z uporabo frnikole. V zasebni kabini so volivcem predstavljene luknje v tleh, označene z vsakim kandidatom. 
 • Ime je dobila po reki Gambiji, eni največjih rek Zahodne Afrike. Reka se razteza 700 milj (malo več kot 1.100 km) od severozahodne Gvineje vse do Banjula v Gambiji, nato pa se na koncu razliva v Atlantski ocean.
 • Nekoč je bila v središču trgovine s sužnji. Otok Kunte Kinte, prej znan kot otok James, je bil nekoč pomembna točka čezatlantske trgovine s sužnji, leta 2003 pa je postal Unescova svetovna dediščina. Ameriški avtor Alex Haley je v svoji najbolje prodajani knjigi izpostavil trgovino s sužnji s tega območja. Naslov knjige je »Korenine«, prilagojena pa je tudi za TV mini serijo. Danes lahko potujete navzgor na izlet do nekaterih znamenitosti, vključno z vasjo, kjer naj bi se rodil Haleyev praded, Kunte Kinteh, in muzejem suženjstva.
 • Gambija ima 50 milj (ca. 80 kilometrov) obale. Zaradi teh neobljudenih peščenih plaž in celoletnega sonca je Gambija tako priljubljena pri številnih evropskih turistih, še posebej pri Britancih.

Več iz rubrike