Lepota jutra

Modrost pravi: v jutranjih urah je posebna energija, ki je lepa, mehka, mirna in pomirjujoča.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Zjutraj smo pogosto v naglici in pademo v nov dan brez mirnega prebujanja in priprave telesa in duha na nov dan. Zdi se skoraj naravno, da se jutro začne na tak način, saj smo mnogi jutra pričeli že v šolskih dneh na ta način, kar pa smo samo še raztegnili v odraslo obdobje našega življenja.

image_alt
Žanjemo to, kar sejemo

Kar pri vsem tem zamujamo je modrost, ki so jo poznala in upoštevala že starodavna ljudstva, ki so živela bistveno bolj povezana z naravo in njenimi zakonitostmi.

Modrost pravi: v jutranjih urah je posebna energija, ki je lepa, mehka, mirna in pomirjujoča. Čas pred zoro, ko se ptički še ne oglašajo je čas, ko je povezava do duha (in na ta način do nas samih) na voljo bolj polno kot v katerem koli drugem delu dneva. Ta prostor med koncem noči in začetkom dneva je prostor primeren za tišino. Je čas za meditacijo in kraljestvo sanjske dežele ter najprimernejši čas v dnevu, da se povežemo globje s sabo. Držati ta miren in sveti kraj je lepota jutra.

Ni zmeraj mogoče kadar žongliramo z veliko prioritetami, ampak kaj ko bi mirnost lahko podpirala žongliranje?

Na retreatu na Brionih (https://www.masterchangetraining.si/sl/treningi/2-dnevni-trening-obvladovanja-stresa/) si zato obe jutri vzamemo 1 uro časa pred zajtrkom in naredimo nekaj jutranjih vaj, ki lahko postanejo jutranja rutina potem za celo leto ali celo življenje.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Lahko pa to naredimo preprosto že s tem, da si za začetek naravnamo budilko deset minut bolj zgodaj, da lahko potem uživamo jutranji čaj v tišini. Ali na primer ugasnemo alarm in radio čez vikend in izkušamo tišino, ko se sami od sebe prebudimo in nato počasi pričnemo z dnem. Ko se zjutraj prebudimo obstaja namreč subtilen prostor med budnostjo in resničnostjo. Ta prostor je kot nek vakum preden pričnejo naše misli zasedati um. Kako dobrodošle so te misli, ko pridejo pa je odvisno od tega kako se počutimo in kaj se trenutno dogaja v našem življenju.

image_alt
Pozitivni učinki meditacije in prakticiranja čuječnosti

Lahko, da se prebudimo iz sanj in se počutimo, ko da je to stanje sanjanja tudi naše budno stanje – in se slastno prijetno in globoko hvaležno potopimo v dan. Morda pa se zbudimo z občutkom dezorientiranosti, s sunkom še podoživljamo čustva, ki smo jih imeli medtem, ko smo še sanjali, smo zadihani ali solzni in imamo od tesnobe stisnjeno srce.

Za nekatere ljudi odhod v posteljo ne pomeni hipnega spanja ali občutka zaspanosti in tudi budni smo lahko že bistveno prej, kot nastopi zora. Kakorkoli, dan vedno znova začnemo iz ene točke in tukaj imamo lepo priložnost, da obravnavamo ta prostor in čas kot posebnega in svetega ter ga posvetimo izvajanjem jutranjih ritualov. Ti rituali niso spisek obveznosti in priporočil ampak moramo na njih gledati z vidika inspiracije kako lahko poglobimo odnos s sabo, se prizemljimo in imamo še večjo jasnost, fokus in smer skozi dan.

Preden pa se boste odločili uvesti jutranje rituale v svoj vsakdan bi vas rada opozorila še na dejstvo, da sta dan in noč povezana. Svetloba ne more obstajati brez teme. Kako končamo dan in kako ga pričnemo je simbiotično in ravno gledanje nanju kot na dela celote nam bo prineslo koristi za našo splošno izkušnjo življenja.

Naj naša lepa duša zmeraj sije svetlo.

image_alt
Pustimo svetlobi naj sveti

Več iz rubrike