Kateri so očitni znaki, da je čas za menjavo službe?

Zadnja leta je bilo prisotnega več stresa tudi na delovnih mestih. Poleg stresa pa tudi mnogi drugi znaki kažejo, da je napočil čas za spremembo kariere.
Fotografija: Foto: Getty Images/MangoStar_Studio
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/MangoStar_Studio

Zadnjih nekaj let je bilo prisotnega več stresa tudi na delovnih mestih. Toda ni zgolj stres tisti, ki sporoča, da je čas za spremembo kariere. V nadaljevanju delimo nekaj očitnih pokazateljev, ki kažejo na to, da je čas za spremembo delovnega mesta.

image_alt
Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Nespečnost ali nočne more

Morda imate zaradi nezadovoljstva težave s spanjem. Ali pa zaspite, da bi ubežali stresu, vendar ugotovite, da vaš spanec ni miren in se zbudite v paniki ter ne morete zaspati nazaj. Prekinjen spanec negativno vpliva na zdravje in dolgoročno ni vzdržen. Če je delo tisto, ki povzroča motnje spanja, je to lahko znak, da je potrebno zamenjati službo ali kariero.

Povečana tesnoba in bes

Vsak se včasih počuti zaskrbljenega in vsakdanji dogodki lahko občasno sprožijo bes, zlasti v stresnih časih. Toda tesnoba ali bes, ki trajata dolgo in intenzivno, lahko preprečujeta, da bi se vključili v običajne dejavnosti. Če vaše delo sproža napade tesnobe ali besa, naredite načrt, da se zaposlite v službi, ki ne bo tako moteča za vaša čustva in zdravje.

Izpadanje las

Izpadanje las je klasičen simptom izjemnega stresa. Če stres, povezan s službo, povzroči ta simptom, je to znak, da morate ponovno razmisliti o svojem življenju in karieri.

Na delovnem mestu ni napredka

Tudi če imate radi svojo službo in sodelavce, boste verjetno morali iti naprej, če v svojem delu ne napredujete. Pogosto je najbolje izstopiti, preden se potopite s potapljajočo se ladjo.

Čas za novo kariero je tudi takrat, ko na delovnem mestu ni več napredka. Foto: Getty Images/iStockphoto
Čas za novo kariero je tudi takrat, ko na delovnem mestu ni več napredka. Foto: Getty Images/iStockphoto

Neetični in nezakoniti posli

Ne glede na to, ali se od vas zahteva, da sodelujete v nezakoniti ali neetični dejavnosti ali ne, je redko smiselno še naprej delati za podjetje, ki tolerira ali spodbuja tovrstno prakso. V najslabšem primeru se lahko soočite celo z morebitno zaporno kaznijo. Razmislite o tem, da se umaknete, dokler se lahko.

Otopelost in izogibanje realnosti

Četudi delate ogromno ur, da bi se izognili razmišljanju o svojem življenju ter uporabljate druge dejavnosti, da bi se izognili razmišljanju o delu, se skušajte izogniti neravnovesju. Ustvarjanje otopelosti je način, da se izognete realnem stanju vsakdanjega življenja. Namesto tega ozavestite problem in razmislite o novi karieri ali postranskem poslu.

image_alt
Definicija uspeha: Uspeh skozi dominanten družbeni okvir

Bolečine v telesu

Eden izmed znakov, da je čas za spremembo je tudi boleče telo, da včasih težko vstanete iz postelje in da vas odbija iti na delovno mesto. Vse fizične bolečine so lahko manifestacije vaše želje, da ne bi bili v službi. Morda niste priznali svojih občutkov glede svoje službe, vendar so fizične težave znaki, ki jih ni dobro prezreti.

Pomanjkanje motivacije za delo

Če vaša delovna uspešnost trpi in se težko osredotočite ali najdete motivacijo za delo, ki bi ga morali opravljati, je morda čas, da ponovno razmislite o svoji karieri. Sprejmite, da to morda ni več delo za vas in da je čas, da poiščete nekaj drugega. Rdeča nit vseh teh znakov je, da je nekaj v službi in življenju potrebno spremeniti. Uspeh ne pomeni ostati v eni službi ali karieri za vedno. Uspeh pomeni dobro opravljati delo, dokler ni čas za premik na nekaj novega.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike