Izklopite elektronske naprave; spet bodo nevihte, strele, toča

Telekom Slovenije: Ob nevihtah najboljša rešitev izklop elektronskih naprav iz omrežja
Fotografija: S sistemom Scalar so uporabniki prek SMS-sporočila pravočasno obveščeni o možnosti udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek.
Odpri galerijo
S sistemom Scalar so uporabniki prek SMS-sporočila pravočasno obveščeni o možnosti udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek.

Po napovedi Agencije RS za okolje ( ARSO) bo danes in jutri  sončno in vroče, nastala bo kakšna popoldanska ali večerna nevihta. Cel dan bo pihal jugozahodni veter.

Danes proti večeru in v prvem delu noči bo predvsem na severovzhodu možna kakšna močna nevihta z nalivom, močnimi vetrovnimi sunki in tudi točo.

image_alt
Kako do poceni dopusta?

Zaradi večerne dramatične spremembe vremena, ko bodo v Sloveniji možne poletne nevihte, se bo tveganje za udare strel zelo povečalo.

V Sloveniji so v poletnem času pogoste močne nevihte z udari strel

Zato Telekom Slovenije opozarja, da je ob nevihtah najboljša rešitev izklop elektronskih naprav iz omrežja.

Posledica udarov strel so pogosto tudi poškodovani ali popolnoma uničeni modemi, televizorji, igralne konzole in računalniki. V Telekomu Slovenije zato uporabnike opozarjajo, naj naprave ob napovedani nevihti izklopijo tako iz komunikacijskega kot električnega omrežja.

V Sloveniji letno zabeležimo okoli 60.000 udarov strel. Možnost močnejših neviht z udari strel se poleti poveča tudi do šestkrat, v zadnjih letih postajajo pojavi še izrazitejši.

Zato je po navedbah Telekoma Slovenije pomembno, da uporabniki poskrbijo za svoje elektronske naprave in jih pred nevihto ali odhodom na dopust izklopijo iz vseh vtičnic, tako klasičnih kot iz telekomunikacijskega omrežja. V največjem telekomunikacijskem operaterju v državi so v sporočilu za javnost navedli, da ta ukrep velja za najbolj zanesljivega.

Vsem uporabnikom, ki so hkrati naročniki njihovih mobilnih in fiksnih storitev, pa pri operaterju ponujajo tudi posebno brezplačno storitev, ki temelji na sistemu Scalar. Tega je posebej za spremljanje strel razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Z vklopom te storitve so uporabniki prek SMS-sporočila pravočasno obveščeni o možnosti udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek.

image_alt
Najlepši hrvaški otoki

Več iz rubrike