Introvertirani blestijo pri delu od doma

Umirjeno delovno okolje je introvertiranim osebam bolj pisano na kožo. V času pandemije so zato dosegali boljše rezultate.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Ko so spomladi leta 2020 podjetja množično začela organizirati delo na daljavo, je to za vse zaposlene pomenilo veliko spremembo. Po začetnem šoku so nekateri ugotovili, da jim tak način dela ni blizu, medtem ko so drugi novo dinamiko dela hitro posvojili. Introvertirani zaposleni so pogosto uživali v bolj umirjenem delovnem okolju, kar se je odražalo tudi v boljših rezultatih dela.
 
image_alt
Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

Za introvertirane je na splošno značilno, da se najbolje počutijo, ko so sami ali obdani z majhnim številom ljudi. V delovnem okolju cenijo mir in tišino. Ekstravertirane osebe si po drugi strani želijo nenehnih dražljajev iz okolice. Radi so obkroženi z ljudmi, občasne motnje pa jim v delovnem okolju ne predstavljajo težav. Delo od doma se je ekstravertiranim osebam zdelo precej monotono, medtem ko so introvertirani končno dobili svoj mir, ki jim je omogočil, da so lahko bolje izrazili svoje zmožnosti.
 
»Medtem ko so ekstravertirani bolj družabni, usmerjeni k akciji in entuziastični, so introvertirani znani po svojem analitičnem razmišljanju in empatiji. Med pandemijo so postale slednje veščine zelo iskane. Introvertirani so zanesljivi. So ljudje, ki se hkrati lotijo enega projekta in ga temeljito opravijo. Dobri so v poglobljenem razmišljanju in ustvarjanju tesnih odnosov. To je bilo za podjetja pomembno v obdobju, ko so si na vse načine prizadevali obdržati svoje stranke,« je za BBC razložil Richard Etienne, strokovnjak za blagovne znamke iz podjetja Surrey, ki predava o introvertiranih v delovnem okolju.
FOTO: Vadym Pastukh / Shutterstock
FOTO: Vadym Pastukh / Shutterstock

Introvertirani nagnjeni k bolj premišljeni komunikaciji

 
V nedavnem intervjuju za Bloomberg je Patty McCord, nekdanja vodja kadrovskih zadev pri Netflixu, dejala, da so v času dela na daljavo na novo spoznali sposobnosti tistih zaposlenih, ki v delovnem okolju prej niso pritegnili pozornosti.
 
Poklicna trenerka in avtorica knjige The Introvert Entrepreneur Beth Buelow je za BBC obrazložila, da sta v času pandemije pri introvertiranih zaposlenih izstopali empatija in nagnjenost k bolj premišljeni komunikaciji. Meni, da so vodje v tem obdobju potrebovali empatičnega poslušalca, osebo, ki je bila pripravljena stopiti korak nazaj in vprašati, kako lahko pomaga v dani situaciji.
 
Etienne je prepričan, da so klasična delovna mesta pisana na kožo ekstravertiranim, še posebej pisarne odprtega tipa. Za introvertirano osebo pa je tako okolje neprijetno, saj jo stalna komunikacija z drugimi izčrpava. Na koncu delovnika je taka oseba brez energije, je dodal Etienne.
 
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

»Pri delu od doma introvertirani že zaradi samote dosegajo boljše ravnovesje. Razmerje med časom zase in za druženje je zanje veliko bolj zdravo,« ugotavlja Beth Buelow. Dodaja še, da bi morali vodje tudi pri ponovni vzpostavitvi dela v pisarnah upoštevati te razlike med introvertiranimi in ekstravertiranimi in introvertiranim ponuditi okolje, v katerem bi se bolje počutili. Dobrodošle so lahko že manjše spremembe. Na primer sestanki v manjših skupinah, pustiti zaposlenim čas za razmislek, preden delijo svoje misli, in jim omogočiti bolj miren kotiček za delo, zaključuje Buelowa.
 

Več iz rubrike