Rikova zgodba: Prestižno naselje The Lakes by Yoo

V idilični vasi Lechlade v angleškem Cotswoldsu se nahaja eden najbolj uspešnih nepremičninskih projektov na svetu The Lakes by Yoo.
Fotografija: The Lakes by Yoo. Foto: Riko
Odpri galerijo
The Lakes by Yoo. Foto: Riko

V idilični vasi Lechlade v angleškem Cotswoldsu se nahaja eden najbolj uspešnih nepremičninskih projektov na svetu The Lakes by Yoo. John Hitchcox, eden najvidnejših razvijalcev nepremičninskih potencialov, je skupaj s svojim studiem Yoo uspel včasih degradirano območje gramoznih jam iz peskokopov spremeniti v prestižno naselje z visoko dodano vrednostjo. Pred 15 leti je začelo pri projektu sodelovati tudi podjetje Riko z gradnjo lesenih prestižnih vil The Lakes by Yoo.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Riko je pozornost pritegnil s kakovostnim sistemom lesene gradnje in trajnostno usmeritvijo

 
Zgodba podjetja Riko se je začela pisati leta 2006. Ta je prepričal investitorje s številnimi pomembnimi referencami s področja gradnje stanovanjskih hiš in javnih objektov. Hkrati je pritegnil pozornost s kakovostnim sistemom lesene gradnje, trajnostno usmerjenostjo in fleksibilnim ustrojem delovanja. Lesene prestižne vile naj bi bile namenjene tistim, ki si želijo oddahniti od mestnega vrveža ter iščejo mir in idilo, ki ga ponuja podeželje. Hkrati sta jim pomembna trajnost in vrhunska oblikovanost hiš. Pri snovanju vzorčnih hiš so poleg biroja Yoo pomagali tudi arhitekti Phillip Starck, Kelly Hoppen, Jade Jagger in Marcel Wanders.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Projekt se je začel na prvotnih 240 hektarjih površine, kjer se je nahajalo še pet umetno ustvarjenih jezer. Zgrajene so bile hiše površine 90, 115 in 180 kvadratnih metrov. Danes se kompleks razprostira na 350 hektarjih, naknadno so bila dodana nova jezera, velikosti hiš pa se zdaj gibljejo med 600 in 900 kvadratnih metrov.
The Lakes by Yoo. Foto: Riko
The Lakes by Yoo. Foto: Riko

Današnja podoba naselja The Lakes

 
Naselje The Lakes je oddaljeno 130 kilometrov od Londona in ima značaj drugega doma, saj lastniki tukaj ne smejo bivati več kot 11 mesecev na leto. Hkrati je ekološko in trajnostno usmerjeno. Hiše so tesno povezane s krajino, samo naselje pa deluje kot naravni rezervat. Objekti so nizkoenergijski in se ogrevajo ter hladijo s pomočjo jezera. Lesena gradnja se odlično sklada z okoliško naravo. Infrastruktura med drugim obsega bazen, spa in športne aktivnosti.
 
Cena posamezne hiše se giblje med 864.000 in več milijoni evrov. Za nakup se odločajo premožni kupci s celega sveta, ki delajo v mednarodnem okolju, večinoma pa živijo v Londonu. Velikost hiš v naselju se je sčasoma povečevala. Te so postajale vedno bolj razkošne in tudi do petkrat dražje v primerjavi z začetno vrednostjo.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Posebnosti izjemno uspešnega nepremičninskega projekta

 
Naselje The Lakes je v marsikaterih aspektih nekaj posebnega. Med drugim gre za koncept skupnosti in povezovanja stanovalcev z lokalnim prebivalstvom in lokalno pridelano hrano. Posebna pozornost je posvečena tudi najmlajšim, ki so jim omogočeni varstvo in dobro premišljeni programi z didaktično noto.
 
Prestižno naselje se lahko pohvali že s 130 lesenimi vilami podjetja Riko. Koncept naselja z začrtano vizijo, sistemom upravljanja, razvojno osjo s trajnostnimi poudarki, targetiranjem kupcev ter občutkom za njihove potrebe in izbor sodelujočih se je izkazal za veliko uspešnico.  
The Lakes by Yoo. Foto: Riko
The Lakes by Yoo. Foto: Riko

Po čem se odlikuje Rikova lesena gradnja?

 
Les kot gradbeni material je zelo ustrezal trajnostnemu konceptu, ki ga je zasnoval investitor. Vsi gradbeni elementi posamezne hiše so bili vnaprej izdelani v proizvodni hali. Tovrstna predpriprava olajša in pospeši gradnjo na sami lokaciji, s čimer so tudi vplivi na okolje bistveno manjši. Posamezna hiša je tako lahko postavljena že v treh tednih.
 
Fasada je iz sibirskega macesna, ki ga ni potrebno zaščititi s premazom. Rikov sistem lesene gradnje je fleksibilen, kar omogoča lažje uresničevanje še tako zahtevnih arhitekturnih načrtov in prilagoditev. Rikovi strokovnjaki s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami podpirajo gradnjo in montažo v vseh fazah. Ker se zavedajo sleherne specifičnosti in zahtevnosti projekta, nenehno optimizirajo svoje procese in nadgrajujejo svoja znanja ter sodelujejo z najbolj referenčnimi strokovnjaki.
 
The Lakes by Yoo. Foto: Riko
The Lakes by Yoo. Foto: Riko

V tem času so uvedli vrsto izboljšav glede uporabe materialov, toplotne prevodnosti, zrakotesnosti, izboljšanje logistike ter tehnične rešitve za hitrejšo in učinkovitejšo montažo. Prav ta spoznanja so v Evropi na najvišji možni ravni. Nenehno vlagajo tudi v nove tehnologije, ki izboljšujejo in pospešujejo proces izdelave elementov. Ob izboljšanju proizvodnih procesov so optimizirali tudi logistične procese, oboje pa je zmanjšajo stroške in čas od naročila do izvedbe.
 
V Riku z nenehnim vlaganjem v vrhunsko tehnologijo, izpopolnjevanjem sistema gradnje, zagotavljanjem maksimalne možne kakovosti, s prilagodljivostjo ter absolutno podporo, vse od naročanja do predaje objekta ter vzdrževanja objekta v garancijski dobi, kljubujejo čedalje močnejši konkurenci in upravičujejo zaupanje odgovornih na projektu The Lakes že 15 let. Ne gre le za leseno gradnjo, investitorji cenijo tudi Rikovo trajnostno naravnanost, vlaganje v lokalno skupnost, v kulturo in umetnost.
image_alt
16-letni podjetnik lansiral novo kriptovaluto

O arhitekturnem biroju Yoo

 
Biro Yoo, » Aglobal brand of developers, placemakers and designers«, načrtuje resorte in podobna naselja po vsem svetu; od New Yorka do Buenos Airesa vse do Marakeša. Projekt The Lakes by Yoo je poseben zato, ker nadzirajo in usmerjajo vsako podrobnost posamezne hiše, vsake posebej unikatne, z uresničitvijo želja posameznega naročnika, a hkrati zagotavlja na videz enotno naselje s hišami. Kot razvijalci nepremičnin s pravo strategijo ustvarjajo in spreminjajo okolje, v katerem lastniki bivajo in ga vsakodnevno uporabljajo, dodajajo vrednost zemljiščem, nepremičninam in okolju ter s takim razvojem tudi večajo lastno dodano vrednost.
image_alt
Luksuzna stanovanja, ki plavajo na vodi in so prijazna do okolja

Več iz rubrike