Glovo se po prevzemu Ehrane širi proti Balkanu in Afriki

Španski dostavljavec Glovo se širi tudi po Balkanu in Afriki, kamor so do danes investirali že 25 milijonov evrov, v enem letu pa bodo še dodatnih 50 milijonov.
Fotografija: Glovo je v Afriki že prisoten v Maroku, Ugandi, Keniji, Gani, Slonokoščeni obali in Nigeriji. FOTO: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Glovo je v Afriki že prisoten v Maroku, Ugandi, Keniji, Gani, Slonokoščeni obali in Nigeriji. FOTO: Arhiv podjetja

Da je Glovo prevzel slovensko Ehrano, smo poročali že spomladi, zdaj pa iz španskega podjetja poročajo, da je združitev končana. Pravkar poteka prenos partnerjev Ehrane na novo platformo. Pri tem želijo ohraniti vsaj 95 odstotkov starih partnerjev.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Uporaba preverjene španske tehnologije


Vrednosti prevzema ni znana, dostava pa zdaj deluje na enotni platformi. Ob tem je znano, da bo Glovo v Sloveniji vodil dosedanji direktor Ehrane Borut Markelj, prav tako bo v uporabi tehnologija, ki so jo razvili Španci. Tako so vsi uporabniki, ki obiščejo spletno stran Ehrane, zdaj preusmerjeni na spletno stran Glova.
Glovo želi ohraniti vsaj 95 odstotkov partnerjev Ehrane. FOTO: Marko Feist
Glovo želi ohraniti vsaj 95 odstotkov partnerjev Ehrane. FOTO: Marko Feist

Posledično se je zmanjšala potreba po razvoju tehnologije v Sloveniji, kljub temu pa so pri Glovu Slovenija poskušali zadržati čim več tehničnega osebja, razlaga Markelj.
 

Prenos starih partnerjev


Ob zaključeni združitvi zdaj poteka še prenos partnerjev z Ehrane na Glovo. V podjetju se zavedajo, da delež ponudnikov ne bo prešel na novo platformo, a vendar želijo ohraniti vsaj 95 odstotkov starih partnerjev. S trenutnim številom prehodov so pri Glovu zadovoljni. Za zdaj je na platformi Glova več kot 400 restavracij, ob tem pa sodelujejo tudi s trgovcem Tuš in nekaterimi drugimi lokalnimi trgovinami in znamkami.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Vodja Glova v Sloveniji je razložil, da prehod še poteka, kar je opazno tudi iz tega, da je študentska ponudba v Glovu na voljo šele od prejšnjega tedna. Obenem pri španskem dostavljavcu poudarjajo, da nekaterih ponudnikov iz časov Ehrane še ni na seznamu Glova ter v zvezi s tem pozivajo k potrpljenju.
 

Glovo tudi v Afriki


Po tem, ko je Glovo prevzel Ehrano, so prevzeli še operacije nemškega dostavnega podjetja Delivery Hero v jugovzhodni Evropi. Ta se je z Balkana umaknil, dejavnost pa je Glovu prodal za 170 milijonov evrov.

Sledili so še prevzemi v Romuniji, Bolgariji, Črni gori, Srbiji in na Hrvaškem. Zadnji trg, na katerega je vstopil Glovo, je Bosna, medtem ko v Romuniji pravkar čakajo, da prevzem podjetja Foodpanda potrdi agencija za varstvo konkurence.
DeliveryHero se je umaknil z Balkana, dejavnosti pa Glovu prodal za 170 milijonov evrov. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
DeliveryHero se je umaknil z Balkana, dejavnosti pa Glovu prodal za 170 milijonov evrov. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Ob tem Glovo napoveduje dodatno širjenje še v Afriko. Gre za trg, za katerega so do zdaj namenili že 25 milijonov evrov, Španci pa v prihodnjem letu načrtujejo še dodatne investicije v vrednosti 50 milijonov evrov. V Afriki opažajo več ključnih trgov, ki so za zdaj nepokriti in kot taki priložnost za njihovo platformo.

Glovo je tako že prisoten v Maroku, Ugandi, Keniji, Gani, Slonokoščeni obali in Nigeriji. Skupno so dejavni v 40 mestih, kjer imajo več kot 300.000 uporabnikov, v njihovo platformo pa je vključenih 8000 restavracij in 12.000 dostavljavcev.
image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Več iz rubrike