Imunitetni potni list: Države odpirajo meje tistim, ki so preboleli covid-19

Nenavadno, a resnično. Osebe, ki so se izognile okužbi s covidom-19, ne smejo potovati, tisti, ki so virus preboleli – in to lahko dokažejo –, so sprejeti z odprtimi rokami.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Z vse več dokazi, da okrevanje po covidu-19, pri večini ljudi zagotavlja določeno stopnjo imunosti, želijo države ponovno zagnati trgovino in turizem tako, da odprejo meje vsem, ki lahko dokažejo, da so covid-19 preboleli. Gre za prvi korak h konceptu imunitetnih potnih listov.
 
Kot poroča CNN, bo Islandija meje kmalu odprla po tem konceptu. Trenutno morajo vsi obiskovalci Islandije ob prihodu opraviti brezplačen test covid-19, se za 4-5 dni samoizolirati in se nato ponovno testirati. Če je test vnovič negativen, karantena ni več potrebna. Od 10. decembra pa obiskovalci, ki lahko dokažejo, da so v zadnjih šestih mesecih okrevali po covidu-19, karanteno kar preskočijo.

Islandija ni edina, niti prva

 
Čeprav je naša vzhodna soseda Madžarska zaprta za skoraj vso Evropo, je prva naznanila, da pozdravlja obisk skoraj vsakogar, ki je že prebolel covid-19. Nenavadno, a resnično. Slovenci, ki so se denimo izognili okužbi z novim koronavirusom, trenutno v Madžarsko ne morejo vstopiti, toda tisti, ki so virus preboleli – in to lahko dokažejo –, so dobrodošli.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Islandija se z nordijskimi državami že dogovarja o podobnih pogojih za obiskovalce, ki so si opomogli od covida-19. Oslanjajo se na znamenito študijo dr. Wajnbergove, izvedeno na 30.000 ljudeh. Ta je pokazala, da je več kot 90 odstotkov tistih, ki so ozdraveli, obdržalo dovolj protiteles za preprečitev ponovne okužbe.
 
Medtem ko se cepiva »segrevajo«, letalski prevozniki, vlade in turistični uradniki tehtajo številne možnosti za »imunitetne potne liste«. Najbližje je ideja digitalne aplikacije, ki bi vsebovale uradne zapise o vseh odmerkih cepiva ali odkritih primerih okužb. Preko teh aplikacij, bi se uradniki strinjali z izmenjavo podatkov o potnikih, slednji pa bi lahko mejnim organom omogočili dostop do njihovih podatkov.
 
Pri tem se porajata dve vprašanji: prvič, katera aplikacija? In drugič, kako zagotoviti zasebnost?

Aplikacije za imunitetni potni list


Trenutno ima največ podpore aplikacija CommonPass. Ta je nastala na pobudo Svetovnega gospodarskega foruma, da se ustvari skupna aplikacija, ki spremlja evidence imunizacije oseb in druge ključne zdravstvene podatke potnikov.
 
Z uporabo tehnologij, zaščitenih pred nedovoljenimi posegi, kot je Blockchain, bi aplikacija shranila zapise na način, ki bi ga lahko mejni uradniki in zaposleni v letalskih družbah hitro in enostavno potrdili. JetBlue, Swiss, Virgin Atlantic in United so že potrdili uporabo CommonPass.
 
Mejni prehod Jelšane, 23. avgust 2020
Mejni prehod Jelšane, 23. avgust 2020
Težava je v tem, da drugi letalski prevozniki želijo po svoji poti. Kljub dosedanjemu uspehu CommonPassa in vsej podpori s strani Svetovnega gospodarskega foruma, želi IATA, ki jo zdaj vodi nekdanji šef IAG-a Willie Walsh, razviti svojo aplikacijo, ki bi jo lahko uporabljala vsaka letalska družba oziroma država, zase. IAG je partner v projektu.
 
Različni poskusi reševanja problema so vedno koristni, vendar lahko konkurenčni poskusi povzročijo zmedo med potniki in še povečajo nezaupanje.
 
Zakaj IATA in skupina IAG ne sodelujeta pri projektu, kjer je CommonPass že rešil številne probleme? Če ugibamo, bi lahko rekli, da je v ozadju finančni interes. Nesmiselno je namreč imeti aplikacijo za vsako letalsko družbo in državo posebej.


Kakorkoli, imunitetni potni listi, ali ne – kot kaže, bo dokaz o cepljenju proti covidu-19, osrednje vprašanje potovanj v prihodnjih letih. Določene letalske družbe so že sporočile, da ne bodo prevažale potnikov, ki se niso cepili, številne države pa načrtujejo dobrodošlico le obiskovalcem, ki bodo cepljenje dokazali s potrdilom. 
 
Za zdaj sta dokaz pozitivnega testa covid-19 in morda nedavni negativni test covid-19 vse, kar potrebujemo, da se izognemo karanteni v vedno več državah.
 

Več iz rubrike