Kitajska razvija tehnologijo za nadzor vremena – snežilo bo lahko sredi poletja

Kitajci bodo s kemikalijami nadzorovali vreme na 250-krat večjem območju od Slovenije.
Fotografija: Kitajska razvija tehnologijo za nadzor vremena. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kitajska razvija tehnologijo za nadzor vremena. FOTO: Shutterstock

Kot poroča britanski časnik The Sun, Kitajska razvija posebno tehnologijo, s katero naj bi bila v prihodnjih petih letih zmožna nadzorovati vreme oziroma po potrebi sprožiti umetni dež na precej veliki površini.

Po navedbah omenjenega vira bi bilo s tovrstno tehnologijo možno sprožiti dež na več kot pet milijonov kvadratnih kilometrih površine. Za lažjo predstavo; gre za približno 250-krat večjo površino, ki jo zaseda naša država. 

(Kitajska bo nadzirala vreme na 250-krat večjem območju od Slovenije. FOTO: Shutterstock
(Kitajska bo nadzirala vreme na 250-krat večjem območju od Slovenije. FOTO: Shutterstock
Kitajska namerava umetni dež uporabiti leta 2025, medtem ko napoveduje, da naj bi bila ta do leta 2035 dostopen tudi drugim državam po celem svetu.

Tovrstno tehnologijo naj bi Kitajska razvijala z namenom preprečevanja suše, požarov in blaženja visokih temperatur. Z njo bi si pomagala do večje količine pridelka. Kitajska s to tehnologijo sicer eksperimentira že od leta 2008. Začetnik projekta je Wang Guangqian, akademik s kitajske akademije znanosti Zhu Wei.
 

Vbrizgavanje srebrovega jodida v oblake sproži tvorbo ledenih kristalov


Sistem za nadzor vremena naj bi deloval po principu vbrizgavanja kemikalij v oblake, kar bi posledično vodo spremenilo v led. S tem bi prišlo do pojava padavin.

Snov, ki se v te namene uporablja, je srebrov jodid. Ta se v ozračje lahko spušča s tal ali z letala. Ko se sredstvo absorbira v oblake, se začnejo v njihovi notranjosti tvoriti ledeni kristali. Ti nase vežejo vlago, zaradi česar se njihova masa povečuje. S tem, ko se kristali večajo, postajajo vedno bolj težki. Na neki točki začnejo zaradi težnosti padati proti tlom in se pretvorijo v dež.

Kitajska je v sklopu razvoja tehnologije kupila in nadgradila številna letala, lansirala več sto raket in skoraj 2.000 digitalnih krmilnih naprav, poroča The Guardian.


Prav tako obstajajo nekatera poročila, iz katerih izhaja, da je Kitajska razvila sistem za nadzor vremena, ki temelji na šestih satelitih. Sicer pa so Kitajci že pred dvema letoma poročali o tem, da bo leta 2020 izstreljeno vesoljsko plovilo, ki bo namenjeno ustvarjanju umetnega dežja.

»Kitajska bo do leta 2025 razvila sistem za nadzor vremena. Delala bo v smeri temeljnih raziskav, razvoja, stalnih izboljšav, posodobitev in izboljšanja te tehnologije. Pri tem se bo trudila v kar največji meri zmanjšati tveganja na področju varnosti in vplivov na okolje,« so nedavno dejali predstavniki kitajskega državnega sveta.

Poleg tehnologije za sprožanje umetnega dežja oziroma snežnih padavin, pa Kitajci razvijajo tudi posebno tehnologijo za preprečevanje toče, ki naj bi jo bilo glede na dosedanje raziskave možno uporabljati na površini okoli 580.000 kvadratnih kilometrov.
 

Več iz rubrike