Od jutra je odvisna produktivnost posameznika

Kakovost dneva je velikokrat odvisna od tega, kako se ta začne. Kaj predlagajo strokovnjaki?
Fotografija: »Po jutru se dan pozna«. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
»Po jutru se dan pozna«. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Če dan začnete na pravi način, potem obstaja velika verjetnost, da se bo tako tudi nadaljeval. Pri Inc so objavili seznam opravil, ki jih po mnenju strokovnjakov zjutraj ne bi smeli izpustiti, če želite povečati svojo produktivnost. 
 

Imejte že pripravljen seznam opravil


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Jutro je lahko skrajni čas, da sestavite to-do seznam opravkov, ki jih nameravate izpolniti čez dan. Še veliko bolje pa je, če spisek za naslednji dan pripravite zvečer. S tem se boste izognili polni glavi misli, preden greste spat, zaradi česar se boste čutili lahkotnejše. Pri seznamu opravil dopišite, katera so najbolj in katera najmanj pomembna. Tako boste točno vedeli, česa se je treba najprej lotiti. Že zvečer pripravite vse, kar je potrebno, da boste zjutraj lahko takoj začeli z delom.
 

Najprej najpomembnejša opravila


Zjutraj smo najbolj spočiti, v možganih še ni veliko informacij, zaradi česar je ta del dneva najbolj primeren, da sprejmete zahtevnejše odločitve in se posvetite pomembnejšim delovnim opravilom. Tekom dneva raven koncentracije upada, možnost presoje se poslabša, zato se je proti koncu delovnika bolj smiselno lotiti rutinskih opravil. Da že zjutraj ne bi po nepotrebnem obremenjevali možganov z odločitvami, naj bodo vaša jutra čim bolj rutinska. Tako vam bo ostalo več energije za pomembnejše stvari.


»Lahko vidite, da nosim le sivo ali modro obleko. Skušam čim bolj minimalizirati število odločitev, ki jih sprejmem. Nočem sprejemati odločitev v zvezi s tem, kaj bom jedel ali oblekel, ker me čaka preveč drugih, pomembnejših, odločitev,« je za Vanity Fair nekoč dejal nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.
 

Telovadite


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Jutranja telovadba ima številne pozitivne učinke. Zgolj 20 minut zmerne vadbe lahko vaše počutje izboljša za kar 12 ur. Poleg izboljšanja razpoloženja bodo pozitivni učinki telesne aktivnosti vidni tudi na povečanju vaše delovne produktivnosti.
 

Ne pozabite na proteine


Pomembno je, da v zajtrk vključite hrano, bogato s proteini. Zaradi tega se bo raven vaše motivacije za delo povečala. Lažje se boste lotili vseh opravkov, ki so pred vami.
 

Načrtujte odmore med delom


Dokazano je, da se lahko na neko opravilo produktivno fokusiramo zgolj 90 do 120 minut hkrati, potem raven koncentracije močno pade. Takrat je primeren čas, da si vzamete nekaj minutni odmor. Če boste dali možganom čas, da si odpočijejo, boste kasneje lahko z delom nadaljevali bolj produktivno. Če imate le možnost, odmor izkoristite za krajši sprehod.
 

Več iz rubrike