Infektologinja Mojca Matičič: Usoda države je v rokah državljank in državljanov

Infektologinja Mojca Matičič poziva državljane k odločitvi za cepljenje proti covidu-19, ko bo na voljo, saj bo usoda države prav v rokah državljank in državljanov, poudarja.
Fotografija: Infektologinja Mojca Matičič, vodja klicnega centra za covid-19.FOTO: LJUBO VUKELIČ/DELO
Odpri galerijo
Infektologinja Mojca Matičič, vodja klicnega centra za covid-19.FOTO: LJUBO VUKELIČ/DELO

Matičičeva je na vladni novinarski konferenci o covidu-19 poudarila, da je cepljenje eden največjih dosežkov medicine, saj je rešilo na sto milijone življenj. Evropska agencija za zdravila trenutno obravnava vlogi za dovoljenje dveh cepiv proti covidu-19, pri obeh gre za RNA cepivo.

Kot je poudarila Matičičeva, je ideja o genskem cepivu sen vsakega strokovnjaka, ki se ukvarja na tem področju. Problematično pri razvoju genskih cepiv je bil enormni vložek, ki ga je treba vložiti v njegov razvoj, kar si biotehnološka podjetja niso mogla privoščiti, v času epidemije pa so države prepoznale globalen pomen razvoja cepiva in prevzele finančno tveganje.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Kot je pojasnila, so v laboratoriju biosintetsko razvili kodo delčka virusa, ki jo bodo s cepivom vnesli v mišico. Cepivo bo potem v telesu spodbudilo nastanek beljakovine, ki bo sprožila imunski odziv telesa na novi koronavirus.

Matičičeva je poudarila, da je izdelava kode za ta cepiva zelo poceni, cepivo pa lahko ustvarijo v velikih količinah in hitro. Gre za čisto cepivo, kar pomeni, da ne vsebuje nobenega biološkega materiala ali adjuvansov. Zaradi tega cepivo tudi ne sproža kakšnih posebnih stranskih učinkov.

Prav tako cepivo ne sproža avtoimunskih ali navzkrižnih reakcij, povzroča pa sterilizacijsko imunost, kar pomeni, da sproži nastanek protiteles na sluznicah naših dihal. Tako prepreči, da bi se novi koronavirus sploh pripel na sluznico in da bi ga gostitelj prenašal, je poudarila.


Cepivo je tudi 95-odstotno učinkovito, v telesu posameznika vsaj 30 dni po drugem odmerku ostane zelo veliko nevtralizacijskih protiteles, ki se borijo proti virusu.

Za varnost cepiva skrbi Evropska agencija za zdravila, ki je izjemno stroga in natančno preučuje cepivo. Tako je Matičičeva prepričana, da bo agencija dala zeleno luč cepivu, šele ko bo resnično prepričana, da je varno za uporabo.

Matičičeva še poudarja, da bo o prihodnjem načinu našega življenja odločalo cepljenje, ki je še edini člen v verigi ukrepov za zamejitev epidemije. Tako bo usoda posamezne države resnično v rokah njenih državljank in državljanov, saj bodo odločali, ali se bodo cepili. Za dober izplen bi potrebovali 60- do 65-odstotno precepljenost prebivalstva.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Ob tem je parafrazirala znameniti stavek v Tolstojevi Ani Karenini in dejala, da si bodo prihodnjo zimo vse srečne države podobne, ker se bodo na enak način, torej s cepljenjem, izkopale iz epidemije. Medtem ko bodo vse nesrečne po svoje nesrečne, ker bo vsaka imela svoje težave, iz katerih ji ne bo mogel nihče pomagati.

»Močno upam in si želim, da bo Slovenija srečna država,« je dejala. Pozvala je: »Cepite se takoj, ko bo to možno.«

Matičičeva je tudi vodja klicnega centra za covid-19, kjer v času epidemije svetujejo ljudem. Kot je dejala, klicni center deluje s polno paro, v zadnjih sedmih tednih razglašene epidemije so prejeli 34.500 klicev, po pet tisoč na teden oz. v povprečju po tisoč na dan. Največ klicev so prejeli 13. novembra, ko so jih našteli 1500.


Ljudje se na klicni center obračajo tudi s pritožbami glede kršenja pravil in omejitev, a kot je poudarila Matičičeva, je klicni center namenjen podajanju informacij in svetovanju, ne pa sprejemanju kakršnih koli pritožb. Zelo jo veseli, da se nanje obračajo tudi ljudje v različnih stiskah, v centru vedno najdejo čas za toplo besedo takšnim klicateljem, po potrebi jih usmerijo tudi k nasvetom strokovnjakom za psihološko pomoč.

Prejemajo pa tudi veliko medicinskih vprašanj, največ jih je povezanih s kužnostjo oz. s trajanjem izolacije pri bolnih.

Več iz rubrike