Psihološka formula za uspeh po 50. letu

S poznavanjem ključnih dejavnikov uspeha in delovanja možganov v poznih letih, lahko tudi kasneje v življenju dosežemo zastavljene cilje.
Fotografija: Vedno več oseb se na samostojno pot poda v drugi polovici življenja. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Vedno več oseb se na samostojno pot poda v drugi polovici življenja. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Obstajajo številne zgodbe ljudi, ki so uspeh dosegli po 50. letu starosti. Ta trend pa v zadnjih časih še narašča, saj se vedno več oseb na samostojno pot poda v drugi polovici življenja. V zrelih letih pride v telesu in možganih do številnih sprememb, vendar ni nujno, da te predstavljajo oviro pri podajanju na samostojno pot. Zrelost namreč prinaša tudi modrost, bogate izkušnje, večjo stopnjo čustvene inteligence in preudarnost, kar je lahko velika prednost pri delovanju v podjetništvu in uspehu nasploh.

Bloomberg poroča o zadnjih ugotovitvah znanstvenikov, ki razkrivajo ključne sestavine uspeha in predstavljajo kako starost unovčiti v svoj prid.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Znanstveniki navajajo, da pri uspehu ogromno vlogo igrajo naslednji dejavniki: pogum, strast in miselnost, usmerjena na rast. Po mnenju norveškega psihologa Hermundura Sigmundssona je strast daleč najpomembnejša med vsemi. Ta je sicer najizrazitejša pri otrocih, ki so lahko očarani nad še tako vsakdanjimi stvarmi, medtem ko z leti običajno upada. Tudi miselnost, usmerjena na rast, se z leti običajno zmanjšuje, vendar v bistveno manjši meri od strasti.

Drugače pa je s pogumom, ki predstavlja kombinacijo vztrajnosti in odločnosti. Ta naj bi se z leti celo povečeval in svoj vrh dosegel v starosti 70 let. V jeseni življenja se povečajo tudi nekatere druge intelektualne lastnosti, ki so dobrodošle, ko govorimo o uspehu. To so zmožnost prepoznavanja čustvenega stanja drugih ljudi, besedni zaklad, razumevanje in zmožnost reševanja matematičnih nalog. Kljub temu, da začne kratkoročni spomin po 35. letu počasi pešati, pa so možgani z leti vedno bolj zmožni kopičiti in uporabljati znanje, ki se je nabralo čez čas. Zaradi tega se ljudje v zrelih letih lahko izkažejo kot dobri vodje.

Nekaj napotkov za uspeh po 50. letu, ki jih navajajo raziskovalci:
 

Poiščite svojo strast


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
V preteklih letih ste se skozi izkušnje verjetno naučili veliko o tem, kdo ste in kaj je tisto, kar delate z veseljem. Tako je lahko druga polovica življenja idealno izhodišče za to, da pustite službo, ki vas ne osrečuje in se podate na področje, ki vas je že od nekdaj zanimalo. Če boste opravljali delo, ki vas veseli, se bodo možnosti za vaš uspeh povečale, saj boste v tako delo pripravljeni vložiti več časa in truda.
 

(P)ostanite fizično aktivni


Ugotovljeno je bilo, da je fizična aktivnost zelo povezana z uspehom. Rekreacija pripomore k boljšemu počutju, pomaga pa tudi pri boljšem delovanju možganov. Predvsem v zrelih letih je šport pomemben pri ohranjanju psihofizičnih funkcij. Naj bo torej lahkotna vadba na vašem urniku večkrat na teden.

Delajte na svojih pomanjkljivostih


Vsi imamo svoje šibke točke. Ko jih ozavestite pri sebi, ste naredili že veliko pri tem, da jih premagate. Osredotočite se predvsem na tiste slabosti, ki vas zavirajo na poti do uspeha. Dnevno delajte na tem, da bi svoje »minuse« zmanjšali oziroma odpravili.
 

Naučite se novih veščin


Učenje novih veščin je pomembno pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti. Ko se podate na novo področje, se s tem v možganih oblikujejo nove povezave. Več novih povezav, kot se tvori, bolj se izboljšuje vaša zmožnost pomnjenja tudi na drugih področjih. Lahko se naučite igrati nov inštrument, se vpišete na tečaj plesa ali pa se naučite novega jezika. Izbira je vaša.
 

Več iz rubrike