Dars poziva k čimprejšnjemu nakupu e-vinjet

E-vinjeto je možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na Darsov transakcijski račun.
Fotografija: Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic/Delo

Dars je v prvem mesecu prodal 73.819 letnih e-vinjet in polletnih e-vinjet za motorna kolesa, večjih težav pri prodaji pa ni zabeležil. Kljub temu, da letne vinjete za leto 2021 veljajo do konca januarja, pa na Darsu uporabnikom svetujejo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne, saj ob nakupih zaznavajo napake pri navedbi registrske številke.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Uporabnikom e-vinjet v upravljavcu avtocest svetujejo, naj ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete.

Vse vrste vinjet je sicer mogoče kupiti največ 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti, ki ga uporabnik izbere ob nakupu. Kot so izpostavili, to pomeni, da je že zdaj mogoče kupiti letno e-vinjeto, ki začne veljati 1. februarja 2022.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Pogoste napake pri navedbi podatkov o registrski številki

»Uporabnikom svetujemo, naj e-vinjeto z začetkom veljavnosti 1. februarja 2022 kupijo čim prej, saj izkušnje prvega meseca prodaje kažejo, da so ob nakupih pogoste napake pri navedbi podatkov o registrski številki,« so zapisali. Ob tem so pojasnili, da je tovrstne napake do začetka veljavnosti e-vinjete sicer še možno popraviti, kasneje pa ne več.

Prav tako lahko uporabniki pred začetkom veljavnosti e-vinjete odstopijo od nakupa, pri čemer so upravičeni do vračila celotne kupnine. Po začetku veljavnosti e-vinjete odstop od nakupa ni več mogoč. S predčasnim nakupom preko spleta ali na prodajnih mestih se bodo uporabniki tudi izognili čakalnim vrstam na prodajnih mestih, so še zapisali na Darsu.

image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

»Ob spletnem nakupu e-vinjete naj bodo uporabniki posebej pozorni pri vnosu registrske številke vozila, cestninskega razreda in začetka veljavnosti e-vinjete. Na prodajnem mestu pa naj te podatke, ki so jih narekovali prodajalcu preverijo, preden podpišejo potrdilo o pravilnosti podatkov, saj s tem podpisom odgovornost za pravilnost podatkov prevzamejo nase,« še svetujejo kupcem.

Foto: Igor Mali
Foto: Igor Mali

E-vinjeto možno kupiti v spletni trgovini z nakazilom kupnine na Darsov transakcijski račun

E-vinjeto je možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na Darsov transakcijski račun, a je treba v tem primeru e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.

Če uporabniki prek spletne trgovine e-vinjete kupujejo za podjetja, jim Dars svetuje, da nakup opravijo kot registrirani uporabniki, saj bodo samo na ta način lahko prejeli račun v skladu z zakonom o DDV.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Prodaja prvih e-vinjet je stekla decembra lani, sprva letnih e-vinjet in polletnih za motorna kolesa. Prodali so jih skoraj 74.000, večina kupcev je bila domačih. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledili so kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami.

Nakupi vinjet so bili po Darsovih podatkih sicer opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav. Tedenske in mesečne vinjete se do konca januarja še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja pa bodo tudi te le v elektronski različici.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Več iz rubrike