Bill Gates potihoma kupoval in postal največji lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA

Bill Gates morda ni več najbogatejši Zemljan, vendar si je prislužil nov naziv: kralj kmetijskih zemljišč.
Fotografija: Bill Gates potihoma kupil zemlje za skoraj sedem Ljubljan. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 
Odpri galerijo
Bill Gates potihoma kupil zemlje za skoraj sedem Ljubljan. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 

65-letni tehnološki milijarder je postal največji lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA, saj je tiho odkupoval ogromne parcele po vsem okrožju, piše v novem poročilu. Tehnološki mogotec, ki je četrta najbogatejša oseba na svetu z neto vrednostjo 121 milijard dolarjev, tiho ustvaril ogromen kmetijski portfelj.
 
Gatesov portfelj obsega približno 98.000 hektarjev kmetijskih zemljišč in skoraj 11.000 hektarjev drugih zemljišč v 19 zveznih državah. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Gatesov portfelj obsega približno 98.000 hektarjev kmetijskih zemljišč in skoraj 11.000 hektarjev drugih zemljišč v 19 zveznih državah. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Gatesov portfelj obsega približno 98.000 hektarjev kmetijskih zemljišč in skoraj 11.000 hektarjev drugih zemljišč v 19 zveznih državah, poroča The Land Report, revija za vlagatelje, ki spremlja največje lastnike zemljišč v državi. Za primerjavo: gre za površino v velikosti skoraj sedem Ljubljan v Sloveniji. 
 
Največji del imetja Gatesa je v Louisiani in Arkansasu, kjer ima v lasti 27.952 hektarjev kmetijskih oziroma 19.395. hektarjev drugih zemljišč, je pokazala raziskava revije. Prav tako naj bi imel v lasti približno 6.500 hektarjev v svoji matični zvezni državi Washington, vključno s traktom v regiji Horse Heaven Hills, ki je bil kupljen za skoraj 171 milijonov dolarjev.
 

Zemljišče je neposredno in posredno v lasti podjetja Cascade Investment, podjetja na območju Seattla, ki ga je Gates, tretji najbogatejši človek na svetu z neto vrednostjo 132 milijard dolarjev, po poročanju Bloomberga ustanovil za upravljanje svojega velikega bogastva.
 
Ogromna kmetijska gospodarstva Gatesa je leta 2014 za Wall Street Journal prvi omenil Michael Larson, upravitelja denarja, ki je glavni Cascade-ov direktor za naložbe. V članku je bilo zapisano, da ima podjetje v lasti »vsaj 40.500 hektarjev kmetijskih zemljišč v Kaliforniji, Illinoisu, Iowi, Louisiani in drugih zveznih državah – ali sedemkrat večje območje od Manhattna«.
 
Kmetijstvo je tudi osrednje področje fundacije Bill & Melinda Gates. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Kmetijstvo je tudi osrednje področje fundacije Bill & Melinda Gates. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Ni znano, zakaj je Gates investiral v toliko kmetijskih zemljišč ali kako se njegovi trakti trenutno uporabljajo. Cascade se ni odzval na vprašanje, družba pa The Land Report ni želela komentirati, »razen da Cascade močno podpira trajnostno kmetovanje,« so za Daily Mail sporočili raziskovalci.
 
Kmetijstvo je tudi osrednje področje fundacije Bill & Melinda Gates, velike dobrodelne organizacije, ki jo vodita Gates in njegova žena. Namen fundacije je »podpirati kmetijske preobrazbe, ki jih vodijo države v podsaharski Afriki in Južni Aziji«, piše na njihovi spletni strani.
 

Čeprav je Gates največji lastnik kmetijskih zemljišč v ZDA, še zdaleč ni največji lastnik kmetijskih zemljišč v Ameriki na splošno. Ta krona pripada predsedniku Liberty Media Johnu Maloneu, ki ima po poročanju The Land Report v lasti približno 890.000 hektarjev oziroma za skoraj polovico Slovenije.
 
Poleg tega se Gates še vedno ne uvršča med 100 največjih zasebnih lastnikov zemljišč v ZDA – če upoštevamo lastnike zemljišč vseh vrst, ne le kmetijskih.
 

Več iz rubrike