Kim Jong Un razkril »najmočnejše orožje na svetu« in ZDA označil za »glavnega sovražnika«

Severna Koreja je na vojaški paradi, ki je potekala pozno v četrtek, razkrila novo orožje, med drugim tudi podmorniško balistično raketo, ki jo je poimenovala »najmočnejše orožje na svetu«.
Fotografija: Kim Jong Un je bil na kongresu v nedeljo izvoljen za generalnega sekretarja strank. FOTO: KCNA
Odpri galerijo
Kim Jong Un je bil na kongresu v nedeljo izvoljen za generalnega sekretarja strank. FOTO: KCNA

Severna Koreja je v prestolnici Pjongjang organizirala vojaško parado in predstavila novo balistično raketo, ki jo je poimenovala »najmočnejše orožje na svetu«, poročajo tamkajšnji državni mediji.
 
Parada se je odvila v četrtek zvečer na trgu Kim Il Sung v spomin na zaključek osmega kongresa vladajoče Delavske stranke, poroča korejska državna centralna tiskovna agencija.
 
Podmorniška balistična raketa<em> – </em>»najmočnejše orožje na svetu«. FOTO: KCNA
Podmorniška balistična raketa – »najmočnejše orožje na svetu«. FOTO: KCNA
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je bil na kongresu v nedeljo izvoljen za generalnega sekretarja strank, med govorom pa je ZDA označil za »glavnega sovražnika« in pozval svojo državo, naj še okrepi vojaške in jedrske zmogljivosti.
 
Kim si je ogledal parado, na kateri so bile kolone koračnic, tankov in »raket z močno udarno zmogljivostjo za temeljito uničevanje sovražnikov na prednostni način zunaj ozemlja,« piše KCNA. Del spektakla so bili tudi ognjemeti in preleti lovcev.
 

Kim Jong Un poziva k jedrski moči in gospodarskemu razvoju

 
Med predstavljenim novim orožjem je na fotografijah parade, ki so jih objavili državni mediji vidna tudi podmorniška balistična raketa (SLBM) z oznako Pukguksong-5. »Najmočnejše orožje na svetu – podmorniška balistična raketa je pokazalo moč revolucionarnih oboroženih sil,« še piše KCNA.
 
Kim si je ogledal parado, na kateri so bile kolone koračnic, tankov in raket z močno udarno zmogljivostjo za temeljito uničevanje sovražnikov zunaj ozemlja. FOTO: KCNA
Kim si je ogledal parado, na kateri so bile kolone koračnic, tankov in raket z močno udarno zmogljivostjo za temeljito uničevanje sovražnikov zunaj ozemlja. FOTO: KCNA
Analitiki so na slikah s parade opazili tudi novo raketo na trdo gorivo kratkega dosega. »Severna Koreja ne izključuje diplomacije z Bidnovo administracijo«, je je na Twitterju zapisal Joseph Dempsey, znanstveni sodelavec za obrambne in vojaške analize na Mednarodnem inštitutu za strateške študije, in dodal, da je nova raketa »navzven podobna KN-24«, raketi na trda goriva, ki spominja na MGM-140 ameriške vojske.
 
Podrobnosti o novi raketi ostajajo nejasne, toda med nagovorom na kongresu stranke ta teden je Kim dejal, da Severna Koreja razvila taktično jedrsko orožje. Slednje so predstavili le nekaj mesecev po tem, ko je Severna Koreja – oktobra lani – organizirala vojaško parado ob 75-letnici ustanovitve Delavske stranke. Ta parada je na 11-osnem tovornjaku predstavila pukguksong-4 SLBM in veliko novo medcelinsko balistično raketo (ICBM), za katero analitiki menijo, da je največja mobilna ICBM na svetu.
 

Severna Koreja je svojo zadnjo predstavo o vojaški moči pripravila manj kot teden dni preden je bil za novega predsednika ZDA izglasovan Joe Biden.
 
Po vrhu Kima Jong Una in odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa februarja 2019, ko se nista uspela dogovoriti, so se jedrska pogajanja Washingtona s Pjongjangom ustavila. Bidnova uprava pa je pokazala le malo zanimanja za diplomatske namene do Severne Koreje.
 
Med predsedniško razpravo oktobra je Biden Kima označil za »razbojnika«, vendar je dejal, da se bo z njim srečal »pod pogojem, da se bo strinjal, da bo črtal svoje jedrsko orožje«.
 

Več iz rubrike