Kitajska Trumpov mandat zaključuje z rekordnim presežkom izvoza

Kljub izzivom trgovinske vojne in pandemiji je Kitajska v letu 2020 dosegla rekorden presežek izvoza, še posebej proti koncu leta.
Fotografija: Kitajski presežek poslovanja s tujino je dosegel rekordne mesečne vrednosti v decembru. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Kitajski presežek poslovanja s tujino je dosegel rekordne mesečne vrednosti v decembru. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Kitajski izvoz je lani dosegel rekordne vrednosti, še posebej v mesecu decembru, ko je izrazit presežek presenetil večino analitikov, piše Bloomberg.
 

Ogromno povpraševanje po kitajskih izdelkih


Kitajska je lansko leto že znana zmagovalka med večjimi gospodarstvi, saj je med redkimi, ki bodo leto končali v zelenih številkah. Konec leta je za Kitajce še ena posebna zgodba, presežek poslovanja s tujino je namreč dosegel rekordne mesečne vrednosti v decembru.


Rast kitajskega gospodarstva gre v prvi vrsti pripisat večjemu povpraševanju po tehnološki opremi, ki je posledica dela na daljavo. Še vedno pa se krepijo tudi naročila za medicinske pripomočke, ki so na vseh koncih sveta ključni pri premagovanju pandemije covida-19. Pravzaprav je svetovno povpraševanje po tehnološki in medicinski opremi tako obsežno, da kitajski proizvajalci poročajo o zastojih v pristaniščih in primanjkovanju transportnih zabojnikov.
 

Kitajska v dobavnih verigah


Uspeh azijske velesile je obenem močno povezan tudi s zgodnjim odzivom na virus. Stroge karantene so namreč Kitajci uvedli praktično takoj po izbruhu epidemije, s tem pa tovarnam omogočili delovanje - medtem ko so drugi deli sveta praktično obstali, razmere opisuje Bloomberg. Sledenje med drugim kaže tudi na podatkih evropskih gospodarstev, ki poročajo o krčenju domače proizvodnje. Primer tega je četrtkovo poročilo nemškega statističnega urada, kjer piše, da se je največje evropsko gospodarstvo skrčilo za pet odstotkov, v primerjavi z letom 2019. Gre za prvi padec po desetih letih rasti.
Kitajska se je lani še dodatno zasidrala v svetovne dobavne verige, uspeh pa naj bi se nadaljeval tudi do sredine leta 2021. FOTO: Reuters
Kitajska se je lani še dodatno zasidrala v svetovne dobavne verige, uspeh pa naj bi se nadaljeval tudi do sredine leta 2021. FOTO: Reuters


Kitajska se je lani tako še dodatno zasidrala v svetovne dobavne verige, uspeh pa naj bi se nadaljeval tudi letos oziroma vsaj do primerne precepljenosti zahodnih držav, ki bo omogočila okrevanja gospodarstev.

»Lani smo lahko bili priča veliki odpornosti kitajskih dobaviteljev, tudi v času drugega vala. Ta je bil še posebej neizprosen do drugih velikih gospodarstev,« je prepričan ekonomist pri Societe Generale Michelle Lam. A vendar tako obsežno povpraševanje po kitajskih produktih ne bo trajalo celo leto 2021, pravi glavni ekonomist kitajske podružnice Standard Chartered Ding Shuang. Ta napoveduje močno povpraševanje še nekaj mesecev, za tem pa sledi zmanjšanje, ki bo upadalo skupaj s številom okužb v ZDA in Evropi.
 

40 mask na zemljana


Prevlada Kitajske pri proizvodnji zaščitne opreme med pandemijo pa je izrazito vidna pri zaščitnih maskah. Kitajske tovarne so od marca lani pa do decembra skupno izvozile okoli 224 milijard zaščitnih mask, kar je 40 mask za vsakega zemljana, ne da bi upoštevali še kitajsko prebivalstvo. Tako trdi vodja carine, ki hkrati dodaja, da je zgolj izvod mask 52 milijard dolarjev, to pa predstavlja okoli 2 odstotka celotnega izvoza v letu 2020. Kitajski izvoz medicinske opreme in zdravil se je na letni ravni povečal kar za 31 odstotkov.
Azijskemu zmaju do živega niso prišle niti sankcije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zadnja štiri leta uvajal carine na kitajske izdelke ter začel trgovinsko vojno. FOTO: Damir Sagolj/Reuters
Azijskemu zmaju do živega niso prišle niti sankcije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zadnja štiri leta uvajal carine na kitajske izdelke ter začel trgovinsko vojno. FOTO: Damir Sagolj/Reuters


Kitajska tako kljub lanskim pandemičnim razmeram leto zaključuje obetavno. Azijskemu zmaju do živega niso prišle niti sankcije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zadnja štiri leta uvajal carine na kitajske izdelke ter začel obsežno trgovinsko vojno. Ne le, da je Kitajska prebrodila omenjene izzive, analitiki so lani zaznali preobrat na področju glavnih kitajskih trgovinskih partneric. Največje Kitajske partnerice so namreč postale države jugovzhodnega azijskega bloka ter iz vrha izrinile EU in ZDA.

Več iz rubrike