Bitcoin poneslo navzgor; predsednica ECB poziva h globalni regulaciji

Bitcoin se ponovno giblje pri 40.000 dolarjih. Predsednica ECB meni, da je potrebna večja ureditev vodilne kriptovalute. Poziva h globalni regulaciji.
Fotografija: FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
FOTO: Osebni arhiv

Po besedah predsednice Evropske banke Christine Lagarde je treba storiti več v zvezi z globalno regulacijo bitcoina. Lagarde je svoje mnenje o bitcoinu in okoliških politikah podala, ko je v sredo govorila na virtualni konferenci Reuters Next. Predsednica ECB se je zavzela za regulacijo bitcoina in poudarila, da bi to pomagalo zmanjšati kriminalne dejavnosti, povezane s sredstvom.
 
Bitcoinu je priznala vrednost, a ob tem opozorila, da se je v preteklosti že uporabljal za pranje denarja. Zaradi tega Lagarde meni, da je treba uvesti bolj striktne globalne predpise o digitalnih sredstvih.

Predsednica ECB se ni sklicevala na posebne primere pranja denarja. Vendar je površno razkrila, da je bila dejavnost v preteklosti že preiskana.
 


Lagarde ni edina, ki poziva k regulaciji kriptovalut. Številni regulatorji so nedavno izrazili podobne pomisleke. Čeprav so v kripto prostoru že uveljavljene nekatere prakse in smernice za preprečevanje pranja denarja, večina industrije ostaja neurejena.
 

V zadnjem času je bil bitcoin deležen veliko pozornosti. V začetku tega tedna je bitcoin dosegel novo rekordno vrednost pri približno 42.000 dolarjih za enoto. Sledil je globok padec na približno 31.000 dolarjev, v četrtek pa se je cena zvišala za skoraj 8 odstotkov na približno 40.000 dolarjev. Dan pred tem, je bitcoin namreč v veliki meri nadoknadil izgubo.

Graf prikazuje gibanje tečaja bitcoina v USD v zadnjih 24 urah. 14. januar. FOTO: TradingView
Graf prikazuje gibanje tečaja bitcoina v USD v zadnjih 24 urah. 14. januar. FOTO: TradingView

 

Skupna vrednost bitcoina že večja od Facebookove


Porast cene bitcoina je opazna tudi na lestvicah največjih tržnih kapitalizacij. Če je bitcoin sredi tedna zdrsnil, je zdaj na 8. mestu – pred gigantom družbenih omrežij Facebookom.

Lestvica najvrednejših podjetij. FOTO: Assetash
Lestvica najvrednejših podjetij. FOTO: Assetash


Na lestvici najvrednejših podjetij, je Apple s tržno kapitalizacijo nekaj manj kot 2200 milijard dolarjev daleč na prvem mestu. Naftna družba Saudi Aramco zaseda drugo mesto. Na tretjem, četrtem in petem mestu sledijo – kar ni presenetljivo – Microsoft, Amazon in Alphabet (matično podjetje Google).
 
Ameriškim tehnološkim gigantom sledita Tesla in Tencent. Na lestvici portala Asset Dash je tržna kapitalizacija bitcoina že na osmem mestu. S trenutno tržno kapitalizacijo 723 milijard dolarjev je bitcoin približno 30 milijard dolarjev težji od Facebooka.
 

Napovedi strokovnjakov

 
Ker se je tečaj bitcoina odbil od odpora na 40.033 dolarjev, analitiki predvidevajo podporo na točki 36.387 dolarjev. Od tam bi lahko cena bitcoina znova poskusila prebiti oba upora na 40.033 in 41.340 dolarjev.

Če bitcoinu uspe prebiti slednji upor, ima dva cilja: 1. +/- 50.826 dolarjev in nato 2. 63.500 - 70.500 dolarjev, napovedujejo analitiki pri družbi Grayscale. Takoj ko bodo cilji izpolnjeni, pričakujejo večji popravek, kot smo ga videli pred kratkim.

Graf prikazuje gibanje tečaja bitcoina v USD v zadnjih petih dnevih. 14. januar. FOTO: TradingView
Graf prikazuje gibanje tečaja bitcoina v USD v zadnjih petih dnevih. 14. januar. FOTO: TradingView

 

Več iz rubrike