Milijarde na poti v suho deželo

Svetovna banka se je odločila finančno podpreti enajst afriških držav pri spopadanju s pandemijo, izgubo biotske raznovrstnosti in posledicami podnebnih sprememb.
Fotografija: Svetovna banka bo s finančno pomočjo pripomogla k sanaciji sušnih območij Afrike. FOTO: REUTERS/Nacho Doce 
Odpri galerijo
Svetovna banka bo s finančno pomočjo pripomogla k sanaciji sušnih območij Afrike. FOTO: REUTERS/Nacho Doce 

Svetovna banka namrava v naslednjih petih letih nekatere afriške države podpreti z zneskom v višini več kot štiri milijarde evrov. Pomoč bo namenjena sanaciji degradirane pokrajine, povečanju produktivosti v kmetijstvu ter izboljšanju možnosti preživetja prebivalcev na območju enajstih afriških držav, ki se razprostirajo med Senegalom in Džibutijem.
 

Pomoč bo namenjena podpori kmetijstva, biotski raznovrstnosti in razvoju skupnosti


FOTO: REUTERS/Ahmad Masood 
FOTO: REUTERS/Ahmad Masood 
David Malpass, predsednik Svetovne banke, je novico o naložbi naznanil na dogodku One Planet Summit, ki ga je Svetovna banka organizirala v sodelovanju s Francijo in Združenimi narodi. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o podnebnih spremembah in izgubi biotske raznovrstnosti.

Malpass je dejal, da so se za tovrstno pomoč odločili z namenom, da bi izboljšali možnosti preživetja tamkajšnjih prebivalcev, ki se, tako kot preostali svet, spopadajo s posledicami pandemije covid-19. Hkrati pa še z izgubo biotske raznovrstnosti in vplivi, ki jih s seboj prinašajo podnebne spremembe.


Pomoč v višini več kot štiri milijarde evrov, ki jo bo Svetovna banka predala Afriki, bo namenjena podpori kmetijstva, biotske raznovrstnosti, razvoju skupnosti, prehranski varnosti, ustvarjanju novih delovnih mest in dostopu do obnovljivih virov energije.
Številna tovrstna prizadevanja se skladajo tudi z iniciativo Great Green Wall.

Svetovna banka je v zadnjih osmih letih s finančno podporo dosegla že več kot 19 milijonov ljudi. Kar 1,6 milijonov hektarjev površine se zdaj po njeni zaslugi uvršča med trajnostno upravljanje.
 

S sanacijo sušnih afriških območij do koristi za celoten planet


FOTO: REUTERS 
FOTO: REUTERS 
Moussa Faki Mahamat
, predsednik komisije Afriške unije, je pripomnil, da prizadevanja za obnovo naravnih ekosistemov v afriških sušnih območjih koristijo tako ljudem kot planetu.

PROGREEN, svetovni sklad Svetovne banke, je namenjen reševanju problematike degradacije krajine na območju Burkine Faso, Čada, Nigerije, Malija in Mavretanije. Za te države je Svetovna banka namenila znesek v višini 11,9 milijona dolarjev.

Svetovna banka je decembra 2020 naznanila, da bo v naslednjih petih letih kar 35 odstotkov njenih naložb namenjenih reševanju posledic podnebnih sprememb.
 

Več iz rubrike