Država, ki je zaljubljena v električne avtomobile

V letu 2020 je delež prodanih električnih avtomobilov na Norveškem predstavljal kar 54 odstotkov vseh prodanih avtomobilov. Letos ciljajo na 65 odstoten delež.
Fotografija: Celotna prodaja je prehitela tudi hibridne avtomobile, električni avtomobili pa so postali osrednji norveški avtomobili. FOTO: Victoria Klesty/Reuters
Odpri galerijo
Celotna prodaja je prehitela tudi hibridne avtomobile, električni avtomobili pa so postali osrednji norveški avtomobili. FOTO: Victoria Klesty/Reuters

Delež prodanih električnih avtomobilov je v letu 2020 na Norveškem presegel prodajo avtomobilov na pogonska goriva, poroča Reuters. Celotna prodaja je prehitela celo hibridne avtomobile, električni avtomobili pa so postali osrednji norveški avtomobili.
 

Preobrat do leta 2025


Električna vozila so na Norveškem lani predstavljala kar 54,3 odstotka celotne prodaje novih avtomobilov, kar je obenem svetovni rekord prodajnega deleža električnih avtomobilov. Leta 2019 je bilo prodanih 42,4 odstotke električnih avtomobilov, pred desetimi leti pa je ta delež predstavljal zgolj en odstotek, pravijo na norveški nacionalni avtomobilski zvezi (OFV).


Dežela Vikingov si sicer prizadeva, da postane prva država na svetu, ki bo v celoti nadomestila avtomobile na pogonska goriva, to naj bi jim uspelo do leta 2025. Norvežani so sicer močno odvisni od domače proizvodnje nafte, a vendar prebivalstvo spodbujajo k prehodu na električne avtomobile, z davčnimi ugodnostmi na tovrstna vozila.
 

Dobra prodaja proti koncu leta


Norveški model izrazitega prehoda na električne avtomobile pa je za izdelovalce avtomobilov idealno okolje za preizkušanje novih modelov in blagovnih znamk, izpostavlja Reuters. Takšno priložnost izkoriščajo tudi novejši proizvajalci avtomobilov, ki tam pridobivajo na veljavi.
FOTO: Christian Charisius/Reuters
FOTO: Christian Charisius/Reuters


Leto 2020 je bilo prvo leto, ko je prodaja električnih avtomobilov presegla prodajo avtomobilov na pogonska goriva, sicer pa je do takšnega deleža razmerja ob posameznih mesecih na Norveškem že prišlo. Direktor norveške avtomobilske zveze Oeyvind Thorsen je v tem smisli povedal, da so na dobri poti, da dosežejo cilje, ki jih imajo zastavljene za leto 2025 - voziti zgolj z električnimi avtomobili.

Prodaja električnih avtomobilov je še posebej porasla v zadnjih mesecih leta. V decembru je delež prodaje električnih avtomobilov dosegel rekordno zgodovinsko raven, skupno je bilo na celotnem avtomobilskem trgu prodanih kar 66,7 odstotka električnih avtomobilov.
 

Novi modeli gredo na Norveško


Zmagovalec med električnimi avti na Norveškem je bil leta 2019 Teslin srednje velik Model 3. Ta pa je v minulem letu zasedel drugo mesto, saj so Norvežani prisegali na Audijev športni e-tron.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Analitiki trdijo, da se izdelovalci električnih avtomobilov dobro zavedajo razmer na Norveškem, kjer je pričakovati rast prodaje tega segmenta tudi v aktualnem letu, sicer pa bodo novejši modeli zelo hitro vozili po norveških cestah.

»Na Norveškem pričakujemo, da bomo 65-odstotni delež prodaje električnih avtomobilov presegli v letu 2021,« pravi vodja norveškega združenja električnih avtomobilov Christina Bu, ter ob tem dodaja: »če nam to uspe, po tem bomo zagotovo dosegli tudi ambiciozne cilje za leto 2025.«

Več iz rubrike