Jeff Bezos, Warren Buffett in Jamie Dimon zapirajo svoje podjetje

Haven, ambiciozno zdravstveno podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti, v partnerstvu med giganti Amazonom, Berkshire Hathawaye in JPMorgan Chase, bo nehalo poslovati.
Fotografija: Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2018 z namenom pomagati zagotavljati boljše zdravstvene storitve in zavarovanje po nižjih stroških za delavce in družine v teh treh vodilnih ameriških podjetjih. FOTO: Posnetek zaslona / CNBC
Odpri galerijo
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2018 z namenom pomagati zagotavljati boljše zdravstvene storitve in zavarovanje po nižjih stroških za delavce in družine v teh treh vodilnih ameriških podjetjih. FOTO: Posnetek zaslona / CNBC

»Haven bo svoje poslovanje končal konec februarja,« je v elektronskem sporočilu CNN Business dejala tiskovna predstavnica Haven Brooke Thurston. O novici je sicer prvi poročal CNBC.
 
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2018 z namenom pomagati zagotavljati boljše zdravstvene storitve in zavarovanje po nižjih stroških za delavce in družine v teh treh vodilnih ameriških podjetjih. Toda družba treh gigantov si je že od samega začetka prizadevala prodreti dlje in storitev ponuditi zainteresiranim podjetjem.
 
Generalni direktor podjetja Haven Atul Gawande je maja lani odstopil, glavni operativni direktor Jack Stoddard pa je – po samo nekaj mesecih mandata – podjetje zapustil leta 2019. Razlogi za odstopa in ukinitev poslovanja, niso znani. 
 
Tudi predstavniki JPMorgan Chase in Amazona so za CNN Business potrdili, da se Haven poslavlja. Iz Berkshire Hathaway novice niso komentirali.
 
Generalni direktor JPMorgan Jamie Dimon je v e-poštnem sporočilu zaposlenim, ki ga je objavil CNN Business, zapisal: »Haven je najbolje deloval kot inkubator idej, prostor za pilotiranje, testiranje in učenje – in način izmenjave najboljših praks med našimi podjetji. Naša spoznanja so bile neprecenljiva.« 
Haven, ambiciozno zdravstveno podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti, v partnerstvu med giganti Amazonom, Berkshire Hathawaye in JPMorgan Chase, bo nehalo poslovati. 
Haven, ambiciozno zdravstveno podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti, v partnerstvu med giganti Amazonom, Berkshire Hathawaye in JPMorgan Chase, bo nehalo poslovati. 

 
Thurstonova je za CNN Business dejala, da »bodo Amazon, Berkshire Hathaway in JPMorgan Chase [...] še naprej neformalno sodelovali pri oblikovanju programov, prilagojenih posebnim potrebam posamezne populacije zaposlenih« Dodala je, da je »ekipa Haven močno napredovala pri raziskovanju široke palete zdravstvenih rešitev, poleg tega pa je preizkusila nove načine za lažji dostop do primarne zdravstvene oskrbe, enostavnejše razumevanje zavarovalnih ugodnosti in lažjo uporabo ter dostopnejša zdravila na recept.«
 
V prihodnosti naj bi se tri družbe še naprej osredotočale na povečanje ponudbe zdravstvenega varstva za svoje zaposlene, zlasti ko bo cepivo proti covidu-19 postalo na voljo širši skupini Američanov, zagotavljajo.
 

Dimon je v svojem e-poštnem sporočilu zaposlenim še zapisal: »Upoštevali bomo vpoglede, ki smo jih pridobili s skupnim podjetjem, in na njih gradili«.  Dodal je, da ne bo prišlo do sprememb programov ugodnosti za delavce banke in da bo banka v sodelovanju z Amazonom in Berkshire Hathawayom, našla nova delovna mesta za zaposlene v družbi, ki zapira svoja vrata.
 
Medtem Amazon pospešuje lastna prizadevanja v zdravstvu. Podjetje je že lastnik spletne lekarne PillPack in je pred kratkim začelo načrte za pošiljanje receptov članom skupine Prime.
 
Berkshire Hathaway veliko stavi na delnice v zdravstvenem sektorju. Podjetje, ki ga vodi milijarder Warren Buffett, je novembra razkrilo, da je v tretjem četrtletju kupilo delnice razvijalca cepiva proti covidu-19 Pfizer. Buffettovo podjetje je med drugim vložilo tudi v AbbVie, Bristol-Myers Squibb in Merck.
 

Več iz rubrike

aktualno

Amazon: »Vredni smo 30 milijard. Kaj lahko storimo za vas?«

Amazonovo 30 milijard dolarjev vredno oglaševalsko podjetje debitiralo v Cannesu

aktualno

Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete.

aktualno

Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Kar trije ekološki izdelki testa niso opravili, čeprav so bili med dražjimi. Padel tudi izdelek slovenskega proizvajalca, ugotavlja zveza potrošnikov.

aktualno

Vlada o novih ukrepih za ublažitev visokih cen goriv

Neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo in znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju naj bi se zvišala.

Komentarji: