General Motors presenetil z letečim cadillacom

General Motors se namerava pridružiti cvetočemu poslu letalskih taksijev eVTOL.
Fotografija: General Motors predstavil načrte za letalski taksi eVTOL. FOTO: General Motors
Odpri galerijo
General Motors predstavil načrte za letalski taksi eVTOL. FOTO: General Motors

V okviru svoje virtualne razstave na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES, GM Exhibit Zero, je avtomobilski proizvajalec razkril upodobitve in animacije futurističnega osebnega letala znamke Cadillac, ki ga poganja izključno elektrika.
 
Elegantno, avtonomno električno letalo z navpičnim vzletom in pristankom je prvi dokaz prizadevanja družbe za zračno mobilnost. Letalo s štirimi rotorji poganja 90-kWh baterija, ki zagotavlja hitrost do 56 mph (približno 90 kmh). Poleg tega je podrobnosti malo.
 
FOTO: General Motors
FOTO: General Motors
GM namreč ni ponudil tehničnih podatkov, kaj šele, da bi se zavezal proizvodnji ali podrobno opredelil časovni okvir, v katerem lahko pričakujemo, da bomo njihov eVTOL videli v zraku. Na podlagi posnetkov je ta videti kot enosedežni dron, namenjen za kratke razdalje, izvedene samostojno.
 
GM je eden zadnjih proizvajalcev avtomobilov, ki se je usmeril nad ceste in razmišlja o proizvodnji letalskega taksija. Pravzaprav so v torek tekmeci iz Fiat Chrysler Automobiles napovedali partnerstvo z družbo Archer pri izdelavi letalskih taksijev eVTOL.
 
Tudi drugi proizvajalci avtomobilov, kot sta Hyundai in Aston Martin, so se že vključili v novo vejo mobilnosti. Hiter napredek na področju baterij, elektromotorjev in storitev v oblaku za električne avtomobile in tovornjake je pripomogel k temu, da se električna osebna letala zdijo bolj verjetna.
 

Ameriška investicijska banka Morgan Stanley kljub negotovostim glede osebne zračne mobilnosti pričakuje, da bo avtonomni trg mestnih letal do leta 2040 znašal 1500 milijard dolarjev. Segment namreč privablja velike naložbe iz avtomobilske in letalske industrije.
 

Delnice GM dosegle rekord

 
FOTO: General Motors
FOTO: General Motors
Ni še jasno, ali ima GM v tem trenutku funkcionalen prototip eVTOL, a vlagatelji so se že odzvali. Potem ko je avtomobilski proizvajalec predstavil načrte za poglobitev v futuristične leteče avtomobile, so delnice General Motorsa v torek dosegle rekordno vrednost.
 
Vrednost delnice se je v torek zjutraj povečala za kar 8,8 odstotka na 48,95 dolarja. Ob koncu dneva so delnice sicer nekoliko padle in tako trgovalni dan zaključile pri 6,2-odsotnem dobičku oziroma pri ceni 47,82 dolarja za delnico. Prejšnja najvišja vrednost je bila zabeležena oktobra 2017.
 
GM je na CES, predstavil tudi električni kombi EV600, ki naj bi bil naprodaj pozneje letos prek nove komercialne poslovne enote, imenovane BrightDrop. Divizija načrtuje celoten portfelj električnih izdelkov, ne samo vozil.

Več iz rubrike