Amazon: Plače zaposlenih drastično rastejo, cene storitev se dražijo

Plače zaposlenih v Amazonu, ki zasedajo najvišja delovna mesta, se bodo več kot podvojile.
Fotografija: Jeff Bezos med podnebno konferenco (COP26) v Glasgow, November, 2021. Foto: Paul Ellis/Reuters
Odpri galerijo
Jeff Bezos med podnebno konferenco (COP26) v Glasgow, November, 2021. Foto: Paul Ellis/Reuters

Pandemija je močno spremenila razmere na trgu delovne sile. V zadnjih mesecih so se še posebej v ZDA srečevali z množičnim odstopom zaposlenih. Številni delavci so se namreč odločili, da se bodo umaknili iz delovnega okolja, ki jim ne nudi ustreznih delovnih pogojev. Bitka med delodajalci za najboljše zaposlene je tako dobila nove razsežnosti.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Podjetje Amazon se je v odgovor na nove razmere odločilo za drastično zvišanje plač zaposlenih v ZDA, ki delujejo v upravi in na področju tehnologije. S to potezo upa, da jih bo lahko zadržalo in pritegnilo nov tovrstni kader. Osnovna plača za zaposlene na teh delovnih mestih bo tako poskočila s 140.000 na dobrih 300.000 evrov na leto, poroča CNN Business.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Osnovna letna plača 140.000 evrov že več let nespremenjena

»V preteklem letu je bil trg dela še posebej konkurenčen in pri temeljiti analizi različnih možnosti, tehtanju ekonomije našega poslovanja in pri upoštevanju potreb, da ostanemo konkurenčni za privabljanje in zadrževanje vrhunskih talentov, smo se odločili, da bomo smiselno dvignili višine nadomestil glede na običajno leto,« je zapisano v internem Amazonovem sporočilu.

Iz objave sicer ni jasno, kolikim zaposlenim se bodo povišale plače glede na trenutno stanje. Kot je zapisano v Amazonovem spletnem dnevniku, naj bi osnovna plača za omenjena delovna mesta na višini 140.000 evrov vztrajala že zadnjih nekaj let.

Amazon. Foto: Pascal Rossignol/Reuters
Amazon. Foto: Pascal Rossignol/Reuters

Amazon je hkrati v teh dneh oznanil, da bo kmalu prišlo do podražitve pri strankah priljubljenih storitev Prime. Američani naj bi tako od 18. februarja (novi člani) oziroma od 25. marca dalje letos (obstoječi člani) za storitev plačevali kar 17 odstotkov več. Maloprodajni gigant je sporočil, da se je za to potezo odločil zaradi naraščajoče inflacije in potrebe po izravnavi stroškov dela in prevoza, ki so v času pandemije poskočili, poroča Entrepreneur.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

Vrednost Amazonovih delnic prejšnji teden narasla za 17 odstotkov

Vrednost Amazonovih delnic je sicer prejšnji teden narasla za 17 odstotkov. To se je zgodilo po objavi letnega poročila družbe, iz katerega je razvidno, da je ta prejšnje leto beležila velik uspeh. Skupna prodaja naj bi se povečala kar za devet odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Družba je tako ustvarila kar 120,3 milijarde evrov prihodkov, še navaja Entrepreneur.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Amazon Prime je sicer članstvo pri največjem spletnem trgovcu na svetu, v sklopu katerega lahko kupci prejmejo številne večje popuste, hkrati pa so lahko velikokrat upravičeni do brezplačnega hitrega pošiljanja izdelkov. Članstvo naj bi se po novem za Američane na mesečni ravni povišalo z 11,35 na 13,10 evrov. Na letni ravni bo znesek narasel s 103,93 na 121,40 evrov. Podražitve naj bi v naslednjih mesecih doletele tudi Evropejce. Poznavalci so prepričani, da bi se to lahko zgodilo še pred začetkom letošnjega poletja.

image_alt
Jeff Bezos investira v razvoj tehnologije za nesmrtnost

Več iz rubrike