Zlajnana pesem Stoj, stoj, stoj!

Branje uri možgane. branje tolaži in celi rane. Branje podaljšuje srečo.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Umberto Eco NULTA ŠTEVILKA

»Draga, ne upoštevaš, da počasi tudi Italija postaja takšna, kakršne so sanjske dežele, v katere bi se rada preselila. (…) Dovoljena je korupcija. Mafijec je uradno v parlamentu, davčni utajevalec v vladi, po zaporih pa samo albanski kurji tatovi. Pošteni državljani bodo še naprej volili lopove, ker ne bodo verjeli BBC ali pa ne bodo gledali oddaj, kakršna je bila nocojšnja, saj bodo prilepljeni na kaj cenejšega. (…) Midva bova lepo ostala zunaj te igre in k vragu z vsemi drugimi. Ko bo naša država postala tretji svet, bo v njej življenje mogoče zajemati z veliko žlico, kakor da smo v pravi republiki Palma de Coco.« Tako je v zadnji knjigi z naslovom Nulta številka zapisal bridko resnico o svoji domovini letos preminuli slavni italijanski filozof, profesor in pisatelj Umberto Eco.

Elizabeth Gilbert VELIKA ČAROVNIJA

»Strah vedno proizvaja predvidljivo dolgočasne odločitve; strah ima svojo zlajnano pesem Stoj, stoj, stoj. Strah je dolgočasen. Imate pogum? Imate pogum to izpeljati? Zakladi, skriti v vas, upajo, da boste rekli 'ja'. Brez poguma ne bomo nikoli spoznali sveta tako bogatega, kot želi biti spoznan.« Tako je zapisala v knjigi Velika čarovnija avtorica uspešnice Jej, Moli, ljubi, po kateri so posneli istoimenski film, Elizabeth Gilbert.

Chris Cleave ZLATO

»Kolesarjenje je naporno. Trening je okruten in neusmiljen, dirkanje vratolomno in nevarno. Ko sem zbiral gradivo za knjigo Zlato, sem nekaj časa preživel na kolesu. Sem prizadeven, a klavrn kolesar in z vsakim obratom pedal še bolj spoštujem prvake. Obstajajo meje telesne in čustvene bolečine, ki so jih olimpijci zmožni premagati, jaz ne. Naj nam njihove zmage ostanejo za vedno v spominu kot tudi vsi starši, ki premagujejo človeške meje s skrbjo za hudo bolne otroke, saj so prav na najbolj neizprosni olimpijadi starševstva«. Leto dni do olimpijskih iger v Londonu je Chris Cleave izdal knjigo Zlato, le teden pred olimpijado v Riu, vam jo mi priporočamo v branje.

Založba Mladinska knjiga

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: