Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.
Fotografija: Razmere so se zapletle ob zaprtju veleblagovnic in kozmetičnih salonov, zaradi česar so bili potrošniki primorani kupovati cenejšo kozmetiko na spletu. FOTO: Milkos Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Razmere so se zapletle ob zaprtju veleblagovnic in kozmetičnih salonov, zaradi česar so bili potrošniki primorani kupovati cenejšo kozmetiko na spletu. FOTO: Milkos Getty Images/istockphoto

Sredi krize, ki jo je prizadejal koronavirus Shiseido vlaga v spletno trgovino. Kozmetično podjetje s 148-letno tradicijo ocenjuje, da se bo v dveh do treh letih letih celotna prodaja, ob nadaljevanju trenutnih pogojev, povečala za 30 odstotkov. Danes dosegajo eno petino tega, je za Bloomberg povedal direktor Masahiko Uotani.
 

Kitajska je testni poligon


Reforme Shiseida, ki se je močno oprl na prodajo v veleblagovnicah, vključujejo usposabljanje lepotnih svetovalcev za uporabo tehnologije pretoka v živo in družbenih medijev, tesnejše sodelovanje s trgovci na drobno na področju tehnoloških izkušenj nakupovanja in vlaganje v nove tržne vsebine na spletu, je dejal Uotani. Vse te strategije je podjetje že izvedlo na Kitajskem.

 
»Moramo se združiti v spletu in tudi brez povezave, da bi lahko ljudje kupovali več. Na Kitajskem se lahko veliko naučimo, kaj se dogaja,« je dejal Uotani.
 

Nič več ličenja in parfumiranja


Lepotna industrija se namreč sooča z nepričakovanimi izzivi zaradi svetovne pandemije, ki se razlikuje od prejšnjih padcev prodaje kozmetike. Ukrepi za nadzor širjenja koronavirusa so razblinili družbene norme, kot so ličenje zjutraj ali parfumiranje pred večernim izhodom. Ker ljudje ostajajo doma, je potreba po lepotni negi postala obstranska dejavnost.


 
Dodatno je razmere zapletlo zaprtje veleblagovnic in kozmetičnih salonov, zaradi česar so potrošniki primorani kupovati cenejšo kozmetiko na spletu.
 

Prodaja padla za 17 odstotkov


Prodaja Shiseido je v prvem četrtletju letos upadla za 17 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa je padel za 83 odstotkov, predvsem zaradi omejitve gibanja na Kitajskem, kjer opravijo petino svojega posla. Udarila jih je tudi brezcarinska prodaja kozmetike kitajskim turistom na Japonskem.


Družba je celo umaknila letno napoved in priznala, da do leta 2020 ne bo mogla doseči svojega srednjeročnega cilja v višini več kot 11 milijard dolarjev prodaje. V drugem četrtletju analitiki pričakujejo, da bo Shiseido imel izgubo.

»Kratkoročni obeti za zaslužek bodo težki,« je za Bloomberg dejal Ritsuko Tsunoda, analitik v JPMorgan Chase & Co.
 

Kitajski prodajalci so tudi »mini« vplivneži


Prehod na prodajo lepotnih izdelkov na spletu ni preprost korak za podjetje, ki je svoj obstoj utemeljevalo na željah potrošnikov in brezplačnimi testnimi vzorci produktov, ki jih stranke dobijo pri fizičnih prodajalcih, ki spodbujajo k nakupu na kraju samem.

Trenutno Shiseido trenira svoje prodajno osebje na Japonskem, da sledi zgledu kitajskih zaposlenih, ki dame spreminjajo v mini vplivneže. Na Kitajskem svetovalci v veleblagovnicah preko družbenih medijev prenašajo najnovejše izdelke na splet. Zainteresirane stranke pa na spletnem mestu veleblagovnice opravijo nakup izdelkov.


Kitajska je namreč razvila kulturo trgovine z video posnetki v živo, čemur začenjajo slediti tudi druga podjetja.
 

V živo lahko proda karkoli


Uotani opaža, da bo prodaja od e-trgovine na Kitajskem letos dosegla 40 odstotkov prihodka, kar predstavlja 30-odstotno povečanje. Povedal je tudi, da se je prodaja visokocenovnih prestižnih znamk že aprila, ko so se končale najstrožje omejitve karantene, povrnila na raven pred koronavirusom. Zato bo Shiseido kratkoročno tudi v prihodnje stavil na svoje lepotne blagovne znamke vrhunske kakovosti, ki lahko ustvarijo denarni tok za naložbe v e-trgovino.

Podjetje, ki je lastnik ličil NARS in Laura Mercier, si prizadeva za pospešitev širitve svoje blagovne znamke Drunk Elephant, ki so jo kupili lani za 845 milijonov dolarjev.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: