Zara že lani ob skoraj 300 milijonov zaradi koronavirusa

Zaradi pandemije je bil tekstilni velikan primoran zapreti okoli polovico svojih trgovin po svetu.
Fotografija: Zaradi krize se bodo v podjetju odpovedali dividendam. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zaradi krize se bodo v podjetju odpovedali dividendam. FOTO: Reuters

Madrid- Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima v lasti verigo trgovin Zara, je v poslovnem letu, ki se je končalo z januarjem, zabeležil 3,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot leto prej. A v podjetju izpostavljajo, da bi bila rast 12-odstotna, če ne bi bilo koronavirusa. Ta jim je od dobička odščipnil 287 milijonov evrov.

Inditex je ob objavi poslovnega poročila napovedal, da bo do nadaljnjega suspendiral izplačilo dividend, "ker želijo v času zdravstvene krize zaščititi posel". Zaradi pandemije je bil tekstilni velikan primoran zapreti okoli polovico svojih trgovin po svetu. Od 7469 so jih začasno zaprli 3785 na 39 trgih.



So pa že ponovno odprli skoraj vse svoje trgovine na Kitajskem, ki zanje predstavlja ključni trg, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki od prodaje so se v minulem poslovnem letu okrepili za osem odstotkov na 28,3 milijarde evrov, kar je v skladu z napovedmi. "V luči dogajanja s koronavirusom je prezgodaj, da bi podali napoved letošnjega poslovanja," so ob tem zapisali v podjetju in dodali, da je vpliv zaenkrat "zelo velik".

Tekstilni velikan poleg Zare sicer obvladuje med drugim še znamke Massimo Dutti, Bershka in Stradivarius. Kot so zapisali v sporočilu, je spletna prodaja, ki predstavlja okoli 10 odstotkov celotne, normalna.

Več iz rubrike